Najnovšie články

Zdroje vitamínu D

Vitamín D: Prečo je pre nás taký dôležitý a ako ho doplniť?

Vitamíny sú známe tým, že si ich ľudský organizmus nedokáže vytvoriť sám, preto ich musí prijímať z potravy. Výnimkou je vitamín D, ktorý si vie človek zo slnečného žiarenia syntetizovať sám....
Štyri fľašky ovocného destilátu.

Tri stromy ponúkajú nezameniteľnú chuť poctivého remesla

Ovocné destiláty sa u Slovákov tešia veľkej obľube. Tradície a osvedčená receptúra sa spájajú v produktovej rade Tri stromy. Zrejme najpopulárnejšími destilátmi u slovenských zákazníkov je slivovica, hruškovica a marhuľovica. Základom...

Ľudia z gastra sú už zúfalí: Petícia nám môže pomôcť, prosím, podpíšte ju aj...

Viete si predstaviť, že by sme zrazu nemali na Slovensku gastro? Že by ste si nemohli dať obedové menučko, nemohli by ste si posedieť pri dobrej kávičke alebo nemohli pozvať svoju polovičku...
Skutočne zdravá škola

Rýchle tempo životného štýlu odvracia pozornosť od nástrah, ktoré so sebou prináša

Globálne otázky, ako je kríza životného prostredia a pribúdajúce civilizačné ochorenia, dnes viac ako inokedy vyžadujú zmenu nášho životného štýlu a aj transformáciu spôsobov, akým myslíme a konáme. Jedlo tvorí základ nášho...

Chutné zimné nápoje, ktoré vás zahrejú: Pripravte si domáci Baileys, perníkové latté či horúce...

Miešané nápoje si väčšina z nás spája s letom a horúcim počasím. Pravdou ale je, že zima je ideálne obdobie na výrobu rôznych miešaných drinkov, ktoré vás zahrejú. Veď čo je lepšie ako navliecť si...
Prázdna reštaurácia

Štátna pomoc pre majiteľov gastro prevádzok: Všetko, čo o nej potrebujete vedieť

Od marca tohto roka gastro sektor stráca na sile. Môže za to aktuálna korona kríza, kvôli ktorej sa postupne prijímajú prísne opatrenia. Najskôr mohli reštaurácie fungovať iba ako...

Zastavme sa a zamyslime sa nad kvalitou našich potravín

Nemá nám byť ľahostajné, čo jeme. Kvalita jedla a životný štýl sú kľúčovými faktormi, ktoré ovplyvňujú naše zdravie. V súčasnosti sa nám nedarí odolávať vírusu ,,rýchleho životného štýlu”, ktorý mení naše správanie a motivuje...

Je na čase spomaliť. Aj vo výrobe potravín.

Na celom svete sa malí farmári a remeselní producenti združujú do lokálnych komunít. Vymieňajú si skúsenosti, vzájomne sa podporujú v rozvoji a skracujú distribučné kanály. Pod iniciatívu sa podpisuje globálne hnutie Slow Food...
vyhrievana terasa restauracia

Vyhrievané terasy – aktuálny prehľad reštaurácií na Slovensku s vyhrievanou terasou – dajte nám...

V ktorých gastro prevádzkach si môžete posedieť na vyhrievanej terase pri jedle, káve, nápojoch, bez obáv sa naobedovať, navečerať alebo aj naraňajkovať? Pozrite si náš prehľad podnikov naprieč Slovenskom, kde nechýba vyhrievaná...
Muž, ktorý sa pozerá na poháre s fermentovanou zeleninou.

Fermentáciou ku zdraviu: Spoznajte zázrak na podporu trávenia a imunity!

Fermentácia, respektíve fermentované potraviny, patria medzi to najzdravšie, čo môžeme svojmu telu dopriať. Výborne naštartujú naše trávenie, podporia správne fungovanie čriev a tiež nám zlepšia imunitu. Najmä v jesennom a zimnom období,...
Ruka, ktorá drží čistiaci prostriedok

Vyrobte si domáce čistiace EKO prostriedky: 8 tipov pre čistú a voňavú domácnosť

Ani by ste neverili, aké poklady ukrývate vo vašej domácnosti. Napríklad taká sóda bikarbóna alebo ocot sú perfektní pomocníci nielen pri varení, ale aj pri upratovaní. Vyrobíte si z nich ekologické,...

Traja zo štyroch majiteľov gastro prevádzok sa obáva či prežije najbližšie 3 mesiace

Majitelia gastro prevádzok sú zmätení, unavení z neustálych zmien, a na konci s peniazmi a úsporami. Pre viac ako 80 % môže mať aktuálny lockdown a obmedzenie ich podnikania existenčné následky. Už...

Šéfkuchár Vojto Artz: Neznášam odfláknuté či pokazené jedlo, všetko kvalitné potrebuje svoj čas

Slovenský šéfkuchár Vojto Artz patrí medzi špičku slovenskej gastronómie. Poznať ho môžete z televíznych programov ako Teleráno, Masterchef, TV Markíza Chuťovky či Tulinárium. Dnes sa snaží svoje bohaté skúsenosti odovzdávať ďalej...

Najlepší kuchár je Jozef Masarovič, najlepšie reštaurácie sú Palffy – Šimák Zámok, Akadémia beer...

Aj tento rok, už po sedemnástykrát, sme pre vás pripravili vyhlásenie výsledkov Gurmán AWARD a vydanie magazínu Gurmán na Slovensku aj napriek neľahkej situácii, ktorej momentálne čelíme. Pre obmedzenia a stále meniace sa podmienky sme...

Ručne lepené s láskou plnené. Také sú poctivé pirohy z Uliča

Pôvodne chceli vyrábať štrúdle,  chvíľu sa venovali aj úplne inému druhu podnikania. Podnikateľský zámer im však nevyšiel, a tak sa preorientovali na pirohy. Dnes prichádzajú aj na západné Slovensko. Príbeh obľúbených...
Hrozno a jeho pozitivne ucinky

Všetko, čo ste chceli vedieť o hrozne: Prečítajte si o jeho benefitoch + BONUS...

S jeseňou začína aj obľúbená sezóna vinárov, sezóna hrozna. Toto bobuľovité ovocie patrí medzi dôležité poľnohospodárske plodiny, je bohatým zdrojom vitamínov a antioxidantov a zaujímavosťou je, že vinič je starší ako...

Prieskum: Majitelia reštaurácií by gastrolístky zrušili, viac im však pomôže zníženie DPH

Počas letných mesiacov sme sa aj my Menucka.sk a naše partnerské prevádzky zúčastnili prieskumu týkajúceho sa gastro lístkov. Jeho výsledky ma neprekvapili. Poukázali na to, že síce gastro lístky by mnohí...

Nikoleta Kováčová alias Surová dcérka: Rada si zoberiem recept, ktorý nie je vegánsky a...

Nikoleta Kováčová, ktorú poznáme skôr ako Surovú dcérku, momentálne vydala svoju druhú kuchársku knihu. Slovegán je plná tradičných slovenských receptov, avšak všetky sú vo vegánskej verzii. Prečítajte si rozhovor o tom,...

Veľký prehľad kačacích a husacích hodov na Slovensku: V týchto reštauráciách si ich vychutnáte...

Jeseň sa nám spája s krásne sfarbenou prírodou, príjemne chladivým počasím, vôňou hríbov a, samozrejme, s kačacími a husacími hodami. Aj slovenské reštaurácie vedia, že tieto dobroty sú na tanieri veľmi...

Ochutnávková konferencia o remeselných potravinách DEGUSTORIUM 2020: Kvalitou ku zdraviu

Nikdy predtým nebola téma kvalitných potravín a zdravej racionálnej výživy vnímaná tak intenzívne, ako je tomu v tejto neobvyklej "korona" dobe. Preto toto obdobie môžeme poňať aj ako ideálny čas na...

Rozhovory

Šéfkuchár Vojto Artz: Neznášam odfláknuté či pokazené jedlo, všetko kvalitné potrebuje...

Slovenský šéfkuchár Vojto Artz patrí medzi špičku slovenskej gastronómie. Poznať ho môžete z televíznych programov ako Teleráno, Masterchef, TV Markíza Chuťovky...

Nikoleta Kováčová alias Surová dcérka: Rada si zoberiem recept, ktorý nie...

Nikoleta Kováčová, ktorú poznáme skôr ako Surovú dcérku, momentálne vydala svoju druhú kuchársku knihu. Slovegán je plná tradičných slovenských receptov, avšak...

Organizátor Street food na Duláku Maroš Mačuha: Na každej akcii zbierame...

Maroš Mačuha je organizátorom rôznych akcií a podujatí už dlhých 15 rokov. Svoje bohaté skúsenosti zbieral napríklad pri organizácii Vianočných trhov,...

Foodbloger Čoje: Kvalitná reštaurácia musí mať prepojenie jedla so životom

Foodbloger Čoje (poznať ho môžete aj ako cojebratislava) patrí k najznámejším foodblogerom na slovenskej scéne. Vie si vychutnávať dobré jedlo, dokáže...

Takáto je realita! Majitelia reštaurácií o aktuálnej situácii

Majitelia_restauracii
Ľudia pracujúci v gastronómii sa kvôli koronakríze dostali do veľmi ťažkej situácie. Reč je najmä o majiteľoch reštaurácií, barov, pubov či...

Lenivá kuchárka Veronika: Čo prezradila o svojom rýchlom a jednoduchom varení?

Lenivá kuchárka
Ak patríte medzi tých, čo neradi trávia pri sporáku dlhé hodiny, určite by ste mali zbystriť pozornosť. Práve Veronika, ktorú poznáme...

Profi gastro

Viete si predstaviť, že by sme zrazu nemali na Slovensku gastro? Že by ste si nemohli dať obedové menučko, nemohli by ste si posedieť pri dobrej kávičke alebo nemohli pozvať svoju polovičku na romantickú večeru? Momentálne je totiž situácia v gastro segmente naozaj alarmujúca. Reštaurácie či kaviarne krachujú, čašníci a kuchári prichádzajú o prácu,...
Skutočne zdravá škola
Globálne otázky, ako je kríza životného prostredia a pribúdajúce civilizačné ochorenia, dnes viac ako inokedy vyžadujú zmenu nášho životného štýlu a aj transformáciu spôsobov, akým myslíme a konáme. Jedlo tvorí základ nášho života a našich každodenných návykov, a teda by malo hrať vo vzdelávaní detí kľúčovú rolu. Na Slovensku funguje viac ako 4 000 prevádzok školského stravovania....
Prázdna reštaurácia
Od marca tohto roka gastro sektor stráca na sile. Môže za to aktuálna korona kríza, kvôli ktorej sa postupne prijímajú prísne opatrenia. Najskôr mohli reštaurácie fungovať iba ako výdajne alebo donášky, následne sa mohli otvoriť terasy. V lete sa situácia stabilizovala, no príchodom jesene sa opäť začali zavádzať obmedzenia. Zrušenie terás od piatka...
Na celom svete sa malí farmári a remeselní producenti združujú do lokálnych komunít. Vymieňajú si skúsenosti, vzájomne sa podporujú v rozvoji a skracujú distribučné kanály. Pod iniciatívu sa podpisuje globálne hnutie Slow Food a momentálne má celosvetovo viac ako milión podporovateľov.  Na Slovensku sa tejto téme venuje lokálna komunita pod názvom Slow Food Pressburg. Jednou z aktuálnych lokálnych...
vyhrievana terasa restauracia
V ktorých gastro prevádzkach si môžete posedieť na vyhrievanej terase pri jedle, káve, nápojoch, bez obáv sa naobedovať, navečerať alebo aj naraňajkovať? Pozrite si náš prehľad podnikov naprieč Slovenskom, kde nechýba vyhrievaná terasa. Dobre sa najete, strávite príjemný čas pri dobrom jedle a zároveň tým potešíte majiteľov a personál danej reštaurácie. Pomôžete im svojou návštevou prežiť náročné...

Najnovšie články

Zdroje vitamínu D

Vitamín D: Prečo je pre nás taký dôležitý a ako ho doplniť?

Vitamíny sú známe tým, že si ich ľudský organizmus nedokáže vytvoriť sám, preto ich musí prijímať z potravy. Výnimkou je vitamín...
Štyri fľašky ovocného destilátu.

Tri stromy ponúkajú nezameniteľnú chuť poctivého remesla

Ovocné destiláty sa u Slovákov tešia veľkej obľube. Tradície a osvedčená receptúra sa spájajú v produktovej rade Tri stromy.

Ľudia z gastra sú už zúfalí: Petícia nám môže pomôcť, prosím, podpíšte ju aj...

Viete si predstaviť, že by sme zrazu nemali na Slovensku gastro? Že by ste si nemohli dať obedové menučko, nemohli by ste...
Skutočne zdravá škola

Rýchle tempo životného štýlu odvracia pozornosť od nástrah, ktoré so sebou prináša

Globálne otázky, ako je kríza životného prostredia a pribúdajúce civilizačné ochorenia, dnes viac ako inokedy vyžadujú zmenu nášho životného štýlu a aj...

Chutné zimné nápoje, ktoré vás zahrejú: Pripravte si domáci Baileys, perníkové latté či horúce...

Miešané nápoje si väčšina z nás spája s letom a horúcim počasím. Pravdou ale je, že zima je ideálne obdobie na výrobu rôznych miešaných...

Odporúčame

darčekové poukážky do reštaurácií

Najčítanejšie články

Rozhovory

Naše videá