Najnovšie články

Najznamejie myty o jedle

14 najznámejších “faktov” o jedle, ktorým by ste mali konečne prestať veriť #1

Nie je tajomstvo, že svet sa nám v posledných rokoch doslova preplnil informáciami. Častokrát sú však klamlivé a zavádzajúce, no ľudia nemajú dôvod im neveriť. Zozbierali sme pre vás niekoľko mýtov...

Poznáte najväčie výhody letnej zeleniny a ovocia? Inšpirujte sa dúhou a doprajte si dávku...

Ak sa chceme udržovať zdraví a fit, podľa Svetovej zdravotníckej organizácie by sme mali skonzumovať denne minimálne 400 g zeleniny a ovocia. Samozrejme, rátajú sa sem nielen surové druhy, ale aj...

Kam za exotickým jedlom?

Dostali ste chuť na niečo poriadne exotické? Ak sa vám žiada autentické jedlo, môžete zavítať do niektorej z preslávených zahraničných reštaurácií aj na Slovensku. No vždy je lepšie vybrať sa priamo do krajiny...
Reštaurácia Kozia Brána v Bratoslave

Reštaurácia Kozia brána posúva gastro na vyšší level

Rodinná reštaurácia Kozia brána ponúka poctivú gastronómiu už viac ako 11 rokov. Nachádza sa v Bratislave na Kozej ulici a majitelia využili COVID prestávku na to, aby svojim zákazníkom ponúkli ešte modernejší a čistejší...
bylinky a koreniny v kuchyni

Zabudnite na nevýrazné chute: Varte ako profík pomocou byliniek a korenín

Bylinky majú svoje nenahraditeľné miesto nielen ako liečivá, ale taktiež ako prírodné dochucovadlá v kuchyni. Radi ich využívajú ľudia, ktorí by mali obmedziť soľ. Rovnako je to aj s koreninami –...
Quinea recept

Čo je Quinoa? Vyskúšajte ľahký šalát s quinoou a halloumi syrom

Máte chuť na niečo ľahké a svieže? Skúste šalát s quinoou. Táto superpotravina je plná živín, skvelo chutí a ešte vás zasýti. Ako na prípravu quinoy? Quinoa je dnes veľmi populárnou...

AKTUALIZOVANÉ: Otvorený list a petícia z iniciatívy malých a stredných gastro podnikateľov #gastrobiznis za...

Vážený pán premiér, Vláda SR, Úrad Verejného Zdravotníctva, Krízový štáb, gastro podnikatelia a návštevníci gastro prevádzok. Obraciame sa na Vás ako majitelia a prevádzkovatelia gastronomických zariadení so žiadosťou o...
Grilovanie

Griluj ako profík: Všetko, čo potrebujete vedieť o dokonalej grilovačke + tipy na super...

K prichádzajúcemu letu neodmysliteľne patrí čas grilovačiek, ktoré spájajú pôžitok z chutného jedla, posedenie s priateľmi a skvelú atmosféru. Každý, kto aspoň raz za čas griluje, už pozná svoje osvedčené tipy a triky na chutné grilované mäsko,...

Otvorený list a petícia za uvoľnenie obmedzení pre gastronomické zariadena a cielenú pomoc gastro...

Vážený pán premiér, Vláda SR, Úrad Verejného Zdravotníctva, gastro podnikatelia a návštevníci gastro prevádzok. Priebeh korona krízy a jej následkov je nám všetkým veľmi dobre známy. My, prevádzkovatelia gastro...

Tipy na 15 výletov po Slovensku, na ktorých vás čakajú krásne výhľady aj parádne...

Momentálne sa nám cestovanie do zahraničia skomplikovalo, našťastie, na Slovensku máme veľké množstvo krásnych miest, ktoré sa oplatí navštíviť. A ak aj vy patríte k turistom ako ja - ktorí sa na...

Terasy slovenských reštaurácií. Pozrite si aktualizovanú galériu reštaurácií s terasou naprieč Slovenskom

Od 6. mája môžu reštaurácie za dodržania prísnych opatrení, opäť otvoriť svoje priestory aspoň prostredníctvom vonkajších terás. Pozrite si prehľad reštaurácií, ktoré už tie svoje terasy otvorili...
Majitelia_restauracii

Takáto je realita! Majitelia reštaurácií o aktuálnej situácii

Ľudia pracujúci v gastronómii sa kvôli koronakríze dostali do veľmi ťažkej situácie. Reč je najmä o majiteľoch reštaurácií, barov, pubov či jedální, ktorých podniky sú od polovice marca zatvorené. Minimálne percento...
Plytvanie jedlom

Odpad z jedla má na nás aj našu planétu tvrdý dopad: 12 tipov, ako...

Odpad z jedla veľa z nás nerieši, no mali by sme vedieť, že je to celkom závažný problém pre nás aj našu Zem. Vedeli ste, že až 1/3 všetkého jedla skončí...

KVALITNE A ZBLÍZKA: Prečo by sme sa mali zamerať na lokálne produkty?

Niekde na začiatku by mala byť zdravá pôda Pôda je prostriedkom vytvárania vyvážených ekosystémov a citlivý prístup k nej je kľúčom k trvalej udržateľnosti. No všetci môžeme vlastnými...
Varenie_recepty

Recepty, ktoré pobláznili svet: Vyskúšajte našľahanú kávu či chlebovú placku z 2 surovín!

Radi skúšate rôzne tradičné či menej tradičné recepty? Potom by ste si mohli vybrať z týchto 8 receptov, ktoré sa vo svete stali mimoriadne obľúbenými. Nepatria medzi klasické jedlá, aké by...
Mykologia

12 extrémne zvláštnych povolaní, ktoré robia ľudia v gastro priemysle

Ak sa zamyslíte nad prácou v gastro priemysle, čo vám napadne ako prvé? Pravdepodobne sú to povolania ako kuchár, čašník či manažér reštaurácie. Okrem týchto klasík vo svete však existuje množstvo nezvyčajných povolaní, o...
pomoz_slovakom

Platforma Pomôž Slovákom geograficky zoskupuje a podporuje malých lokálnych podnikateľov

Podľa posledných štatistík zamestnávajú malé podniky viac než polovicu Slovákov, a preto patria v momentálnej dobe medzi najohrozenejšiu skupinu ľudí. Z toho dôvodu, sa pred pár dňami rozhodli dobrovoľníci založiť...
nakupovanie

9 najväčších zmien v stravovaní, ktoré so sebou prinesie koronavírus

Koronavírus má silný dopad na celý svet. Veľkú zmenu prežíva aj potravinársky priemysel, ktorý sa musí prispôsobiť zmene spotrebiteľského správania. Už teraz je jasné, že aj keď koronavírus ustúpi, trendy v stravovaní...
Zachranne_koleso

Záchranné koleso: Projekt, ktorý pomáha firmám získať peniaze

Od začiatku povinnej karantény vzniklo mnoho projektov na pomoc ľuďom v rôznych oblastiach. My vám ale predstavíme aktivitu mladých ľudí zo Žiliny, ktorí sa rozhodli zamerať na malých lokálnych podnikateľov, ktorých...
Ako si vydezinfikovat nakup

Pozor na to, čo si prinesiete z obchodu: Tipy, ako si správne vydezinfikovať potraviny...

Video amerického lekára Jeffreya VanWingena doslova obletelo svet. Počas 13-tich minút v ňom radí, ako si domov nepriniesť koronavírus, keď sa vraciame z obchodu. I keď sa chránime rúškom, jednorazovými rukavicami či poctivým umývaním...

Rozhovory

Takáto je realita! Majitelia reštaurácií o aktuálnej situácii

Majitelia_restauracii
Ľudia pracujúci v gastronómii sa kvôli koronakríze dostali do veľmi ťažkej situácie. Reč je najmä o majiteľoch reštaurácií, barov, pubov či...

Lenivá kuchárka Veronika: Čo prezradila o svojom rýchlom a jednoduchom varení?

Lenivá kuchárka
Ak patríte medzi tých, čo neradi trávia pri sporáku dlhé hodiny, určite by ste mali zbystriť pozornosť. Práve Veronika, ktorú poznáme...

Veronika Svobodová z projektu Superblogeri: Páči sa mi, že na Slovensku...

Veronika Svobodová založila projekt Superblogeri, ktorý združuje a vzdeláva slovenských blogerov a influencerov. Sama má vlastný blog Special edition life a okrem toho...

Anetta Vaculíková chce priniesť zmenu v školskom stravovaní: Projekt Skutočne zdravá...

Anetta Vaculíková je nadšencom zdravej stravy a dôležitá je pre ňu najmä kvalita potravín. Užíva si cestovanie, pri ktorom sa z nej stáva nadšená...

Svetovo úspešná beauty vlogerka Radka Žilinčík: Vychutnávať si život a dobré...

Slovenka Radka dobýva svet svojím umením s makeupom, na Instagrame ju sleduje takmer milión fanúšikov. Život, ktorý neberie ako samozrejmosť ale ako...

Petronela Belková organizuje Food Festy už aj v Pezinku a Bratislave

Food Fest Trnava Petronela Belkova rozhovor
Food Fest je značka novej série veľmi úspešných mestských streetfood festivalov, ktoré sa výborne rozbehli v Trnave a Trenčíne a aktuálne sa...

Profi gastro

Reštaurácia Kozia Brána v Bratoslave
Rodinná reštaurácia Kozia brána ponúka poctivú gastronómiu už viac ako 11 rokov. Nachádza sa v Bratislave na Kozej ulici a majitelia využili COVID prestávku na to, aby svojim zákazníkom ponúkli ešte modernejší a čistejší koncept jedálneho lístka. Ak máte radi tradičné jedlá v modernom prevedení a k tomu dobré pivko, Kozia brána je pre vás ako stvorená. Reštaurácia...
bylinky a koreniny v kuchyni
Bylinky majú svoje nenahraditeľné miesto nielen ako liečivá, ale taktiež ako prírodné dochucovadlá v kuchyni. Radi ich využívajú ľudia, ktorí by mali obmedziť soľ. Rovnako je to aj s koreninami – ak sú správne použité, jedlu dokážu dodať ten správny šmrnc. Bylinky v kuchyni využívame čerstvé, sušené a dokonca i mrazené. Treba však...
Quinea recept
Máte chuť na niečo ľahké a svieže? Skúste šalát s quinoou. Táto superpotravina je plná živín, skvelo chutí a ešte vás zasýti. Ako na prípravu quinoy? Quinoa je dnes veľmi populárnou a obľúbenou potravinou. Nielen vďaka obsahu množstva minerálnych látok a vitamínov ako je vápnik horčík, železo, zinok, vitamíny skupiny B, vitamín C a E alebo betakarotén. Je veľmi...
Vážený pán premiér, Vláda SR, Úrad Verejného Zdravotníctva, Krízový štáb, gastro podnikatelia a návštevníci gastro prevádzok. Obraciame sa na Vás ako majitelia a prevádzkovatelia gastronomických zariadení so žiadosťou o výraznú podporu tohto špecifického odvetvia, ktoré zamestnáva státisíce občanov či už priamo alebo nepriamo prostredníctvom dodávateľských reťazcov a slovenských producentov. Prežívame teraz nesmierne náročné obdobie...
Vážený pán premiér, Vláda SR, Úrad Verejného Zdravotníctva, gastro podnikatelia a návštevníci gastro prevádzok. Priebeh korona krízy a jej následkov je nám všetkým veľmi dobre známy. My, prevádzkovatelia gastro prevádzok, sa s týmto stavom snažíme vyrovnávať vo všetkých aspektoch a je to pre nás veľmi náročné. Po zlepšení epidemiologickej situácie sme boli informovaní o...

Najnovšie články

Najznamejie myty o jedle

14 najznámejších “faktov” o jedle, ktorým by ste mali konečne prestať veriť #1

Nie je tajomstvo, že svet sa nám v posledných rokoch doslova preplnil informáciami. Častokrát sú však klamlivé a zavádzajúce, no ľudia...

Poznáte najväčie výhody letnej zeleniny a ovocia? Inšpirujte sa dúhou a doprajte si dávku...

Ak sa chceme udržovať zdraví a fit, podľa Svetovej zdravotníckej organizácie by sme mali skonzumovať denne minimálne 400 g zeleniny a...

Kam za exotickým jedlom?

Dostali ste chuť na niečo poriadne exotické? Ak sa vám žiada autentické jedlo, môžete zavítať do niektorej z preslávených zahraničných reštaurácií aj na...
Reštaurácia Kozia Brána v Bratoslave

Reštaurácia Kozia brána posúva gastro na vyšší level

Rodinná reštaurácia Kozia brána ponúka poctivú gastronómiu už viac ako 11 rokov. Nachádza sa v Bratislave na Kozej ulici a majitelia využili COVID...
bylinky a koreniny v kuchyni

Zabudnite na nevýrazné chute: Varte ako profík pomocou byliniek a korenín

Bylinky majú svoje nenahraditeľné miesto nielen ako liečivá, ale taktiež ako prírodné dochucovadlá v kuchyni. Radi ich využívajú ľudia, ktorí by...

Odporúčame

darčekové poukážky do reštaurácií

Najčítanejšie články

Rozhovory

Naše videá