Najnovšie články

O tituly najlepších pív na Slovensku bude súťažiť až 30 pivovarov

Až 30 pivovarov sa prihlásilo do tohtoročného jubilejného 15. ročníka súťaže Slovenská pivná korunka. Tá sa koná s ročnou prestávkou, ktorú spôsobila pandémia covidu. Do 11. kategórií prihlásili účastníci celkovo 137 vzoriek svojich...

Letná grilovačka ako od šéfkuchára: Nechajte sa inšpirovať

S teplým počasím ide ruka v ruke aj grilovačka. Hoci pre mnohých je to stále len nudná klasika v podobe pečených klobások či slaninky, pripraviť na grile sa dajú aj rôzne špeciality....

Barbora Jelinek: Cítim sa najlepšie, keď mám v strave poriadok a režim

Barbora Jelinek, známa ako Barby alebo ju môžeme poznať podľa Instagramového blogu o reume je akčnou mamou dvoch detí (Jonáš 11 r. , Jerguš 9r. ). Spolu s manželom podniká, píše svoj blog, búra...

Slow Food na Slovensku oslavuje biodiverzitu potravín v rámci dvoch podujatí: Degustorium a Mercato...

Slow Food veľkolepo oslávi svetový deň biodiverzity na Slovensku. V tento významný deň sa uskutoční tretí ročník festivalu Degustorium, udalosti, ktorú organizuje združenie Slow Food Pressburg v centre Bratislavy v Starej tržnici...

Vierka Ayisi: “Obľúbila som si ovocné a zeleninové šťavy každý deň ako raňajky”

Aký vzťah k jedlu má certifikovaná inštruktorka jogy, Vierka Ayisi? Vierka pravidelne organizuje exotické sústredenia v krajinách ako Bali, Thajsko, Maroko a Afrika na báze samoliečenia a fungovania svojho vlastného vnútra. Kde sa však stravuje...

Najlepšie slovenské reštaurácie a kuchári podľa Gurmán Award 2022

Na slávnostnom večeri Gurmán Award v Bratislave sa v nedeľu 1. mája odovzdávali odborné ocenenia v gastronómii, ktoré vyhodnocuje gastronomický sprievodca Gurmán na Slovensku v spolupráci s odbornými hodnotiteľmi. Už 17 rokov patrí udeľovanie zlatých...

Na trh prichádza prvý slovenský farebný gin 
TOISON RUBY RED

Slovenská destiléria Likérka Trenčianske Teplice prináša na trh nový prémiový gin TOISON RUBY RED. Dopĺňa tak ponuku svojich prvotriednych remeselných spiritov – svetovo oceneného ginu TOISON a bylinného likéru Dr.Kramer.

Akčné ženy: Nezabúdajme na to najdôležitejšie, čo máme – konferencia Pre zdravie ženy

Zdravie je to najdôležitejšie, čo máme. A často sú to ženy a mamy, ktoré pri starostlivosti o iných často zabúdajú na seba. Je tu však možnosť, kde dokážete za jeden jediný deň stihnúť neskutočne veľa. 

MS vo varení a jedení halušiek bude v Terchovej po troch rokoch koncom mája

Ako množstvo iných podujatí aj majstrovstvá sveta vo varení a jedení bryndzových halušiek, ktoré sa každoročne konali v terchovskom amfiteátri, sa uskutočnia teraz po 3 ročnej prestávke. Konkrétne v sobotu 28. mája....

Aký jedálniček máte, také bude vaše zdravie. Čo všetko ovplyvňuje životospráva?

Strava je najdôležitejším zdrojom živín pre ľudské telo. Väčšina z vás si vyberá jedálniček podľa chuti a len málokto pozerá aj na výživové hodnoty, spracovanie jedla, obsah vitamínov a minerálov alebo riziko...

EURÓPSKE kolo kuchárskej súťaže BOCUSE D‘OR pozná víťaza

Európske kolo najprestížnejšej kuchárskej súťaže na svete , ktorá sa konala 23. a 24. marca v Budapešti, v Maďarsku, pozná svojho víťaza. Stal sa ním tím Dánska, druhé miesto obsadili Maďari a bronz si odniesli...

Ktoré boli najobľúbenejšie reštaurácie a jedlá na akcii Zimný festival jedla 2022?

Aktuálna situácia v gastre síce nebola ani nie je ideálna, ale mierne uvoľnenia opatrení od 18. februára do 20. marca umožnilo opäť prechutnať 26 reštaurácií a jeden svetový bar v rámci pravidelnej akcie...

Prvý Bernard Pub na Slovensku: Zažite poctivú gastronómiu, skvelé pivo a vždy usmiaty personál

V ubytovacom rezorte Maladinovo, len pár metrov od Liptovskej Mary a priamo oproti Tatralandii, môžete zažiť gastronómiu, ktorá sa za pár mesiacov stala silnou konkurenciou aj pre tie najlepšie reštaurácie v okolí. Franšíza Bernard Pub...

Od 26.2. budú po vyše pol roku otvorené reštaurácie a hotely pre všetkých bez...

Vláda v stredu schválila, že už od tejto soboty 26. februára 2022 sa režimy, ktoré nariaďovali prevádzkam povinnosť kontrolovať hostí pri vstupe, rušia. V niektorých regiónoch (napríklad Košice, Tatry) tak budú reštaurácie...

Rišo Lintner: Moje najobľúbenejšie jedlá sú frankfurtská polievka, vyprážaný syr a plnená paprika

V roku 2002 bol hokejovým majstrom sveta. A dnes je z neho majster v príprave Citronády. Rišo „Citrón“ Lintner, takmer dvojmetrový dlháň s večne chalanským úsmevom, zmenil profesiu. Po rokoch naháňania puku...

Valentínske menu 2022 v slovenských reštauráciách. Čo si na Valentína pripravili tento rok?

Po dvoch rokoch bude opäť možnosť osláviť sviatok zaľúbených, deň Sv. Valentína aj v interiéroch reštaurácií. Mnohé si pripravili pre svojich hostí slávnostné špeciálne valentínske menu, či už priamo na 14. februára...

Reči bez činov gastru nepomôžu, sektor vyzýva na reálne kroky vlády a koalície pre zníženie...

Bratislava 4. februára 2022 – Rastúce náklady, drastické pandemické opatrenia počas vianočných sviatkov, prebiehajúca vlna omikronu a začínajúca cezhraničná turistika ešte viac zhoršujú katastrofálnu situáciu gastro sektora na Slovensku. Na záchranu gastra nestačia verejné...
Radoslav Nackin

Trendy a prognózy v gastronómii pre rok 2022

Začíname rok 2022, čo je obdobie roka, kedy by sme sa mali pokúsiť predpovedať trendy, ktoré budú charakterizovať rok 2022 v potravinárskom sektore. V roku 2022 sa svet gastronómie a potravinárskeho...

Zimný festival jedla 2022 v reštauráciách bude tento rok vo februári a marci. Pozrite...

Minulý rok sa zimný festival jedla konal netradične v lete, kvôli opatreniam súvisiacim s prebiehajúcou mimoriadnou situáciou. Tento rok vzhľadom na to, že reštaurácie už môžu byť otvorené od januára a tiež...

Donášková služba foodpanda napreduje – po 5 mesiacoch na slovenskom trhu sa čoraz viac približuje...

Necelý polrok stačil foodpande, aby sa po svojom vstupe na slovenský trh stala jedným z kľúčových hráčov v segmente doručovania objednávok z reštaurácií a obchodov. Teraz, po piatich mesiacoch, ohlasuje novú spoluprácu.

Rozhovory

Barbora Jelinek: Cítim sa najlepšie, keď mám v strave poriadok a režim

Barbora Jelinek, známa ako Barby alebo ju môžeme poznať podľa Instagramového blogu o reume je akčnou mamou dvoch detí (Jonáš 11 r. ,...

Vierka Ayisi: “Obľúbila som si ovocné a zeleninové šťavy každý deň...

Aký vzťah k jedlu má certifikovaná inštruktorka jogy, Vierka Ayisi? Vierka pravidelne organizuje exotické sústredenia v krajinách ako Bali, Thajsko, Maroko a Afrika na...

Rišo Lintner: Moje najobľúbenejšie jedlá sú frankfurtská polievka, vyprážaný syr a...

V roku 2002 bol hokejovým majstrom sveta. A dnes je z neho majster v príprave Citronády. Rišo „Citrón“ Lintner, takmer dvojmetrový dlháň...

Ako schudnúť, keď ste gurmán? „To, že ste gurmán ešte neznamená,...

Téma ako schudnúť je jednou z najčastejších tém, ktoré v živote riešime. Najmä, keď nám pribúdajú roky. Poznáte to. Ja priberiem aj z vody....

Silvia Nipčová: Hýb sa. Dobre jedz. A spi. (podcast)

Magazín 40 plus prináša množstvo zaujímavých článkov a podcastov na rôzne témy. Zaujal nás nedávny rozhovor so Silviou Nipčovou, certifikovanou koučkou zdravia,...

Čo má rada: Veronika Rabada – speváčka a učiteľka spevu

Veronika Rabada bola odmalička vedená k tomu, aby si jedlo vážila a nebrala ho ako samozrejmosť. Aj vďaka tomu z nej...

Profi gastro

Až 30 pivovarov sa prihlásilo do tohtoročného jubilejného 15. ročníka súťaže Slovenská pivná korunka. Tá sa koná s ročnou prestávkou, ktorú spôsobila pandémia covidu. Do 11. kategórií prihlásili účastníci celkovo 137 vzoriek svojich pív. Súťaž organizuje Slovenské združenie výrobcov piva a sladu (SZVPS) pod odbornou garanciou Štátneho veterinárneho a potravinového ústavu v Bratislave. „Do súťaže sme tento rok...
Na slávnostnom večeri Gurmán Award v Bratislave sa v nedeľu 1. mája odovzdávali odborné ocenenia v gastronómii, ktoré vyhodnocuje gastronomický sprievodca Gurmán na Slovensku v spolupráci s odbornými hodnotiteľmi. Už 17 rokov patrí udeľovanie zlatých vidličiek (niečo ako hviezdy Michelin) pre najlepšie reštaurácie a kuchárov na Slovensku medzi prestížne ocenenie. „Po devastačnom korona období sa len veľmi pomaly...
Ako množstvo iných podujatí aj majstrovstvá sveta vo varení a jedení bryndzových halušiek, ktoré sa každoročne konali v terchovskom amfiteátri, sa uskutočnia teraz po 3 ročnej prestávke. Konkrétne v sobotu 28. mája. Organizátori si opäť pripravili aj pestrý sprievodný program a atrakcie pre malých aj veľkých. V hudobnom programe...
Európske kolo najprestížnejšej kuchárskej súťaže na svete , ktorá sa konala 23. a 24. marca v Budapešti, v Maďarsku, pozná svojho víťaza. Stal sa ním tím Dánska, druhé miesto obsadili Maďari a bronz si odniesli Nóri. Náš slovenský tím v zložení Peter Duranský, Márk Janák a Peter Vajgel skončil na 12. mieste.   Na konci marca privítalo budapeštianske výstavisko...
Aktuálna situácia v gastre síce nebola ani nie je ideálna, ale mierne uvoľnenia opatrení od 18. februára do 20. marca umožnilo opäť prechutnať 26 reštaurácií a jeden svetový bar v rámci pravidelnej akcie Zimný festival jedla , ktorý opäť zorganizoval prestížny bedeker Gurmán na Slovensku.  Aj napriek ťažkej dobe a problémom, ktorým čelili gastro prevádzky sa  26...

Najnovšie články

O tituly najlepších pív na Slovensku bude súťažiť až 30 pivovarov

Až 30 pivovarov sa prihlásilo do tohtoročného jubilejného 15. ročníka súťaže Slovenská pivná korunka. Tá sa koná s ročnou prestávkou, ktorú spôsobila pandémia...

Letná grilovačka ako od šéfkuchára: Nechajte sa inšpirovať

S teplým počasím ide ruka v ruke aj grilovačka. Hoci pre mnohých je to stále len nudná klasika v podobe pečených klobások...

Barbora Jelinek: Cítim sa najlepšie, keď mám v strave poriadok a režim

Barbora Jelinek, známa ako Barby alebo ju môžeme poznať podľa Instagramového blogu o reume je akčnou mamou dvoch detí (Jonáš 11 r. ,...

Slow Food na Slovensku oslavuje biodiverzitu potravín v rámci dvoch podujatí: Degustorium a Mercato...

Slow Food veľkolepo oslávi svetový deň biodiverzity na Slovensku. V tento významný deň sa uskutoční tretí ročník festivalu Degustorium, udalosti, ktorú organizuje...

Vierka Ayisi: “Obľúbila som si ovocné a zeleninové šťavy každý deň ako raňajky”

Aký vzťah k jedlu má certifikovaná inštruktorka jogy, Vierka Ayisi? Vierka pravidelne organizuje exotické sústredenia v krajinách ako Bali, Thajsko, Maroko a Afrika na...

Odporúčame

darčekové poukážky do reštaurácií

Najčítanejšie články

Rozhovory

Naše videá