Zimný festival jedla 2023 štartuje už 14. januára

2002

Už 10. ročník Zimného festivalu jedla pre gurmánov z celého Slovenska organizuje lifestylový bedeker Gurmán na Slovensku. To že sa jedná o asi najobľúbenejšiu akciu pre gurmánov svedčí nielen jeho už desiate pokračovanie, ale hlavne počet reštaurácií, ktoré sa tento rok do festivalu zapojili. Je to celkom rekordných 40 reštaurácií z celého Slovenska, medzi ktorými privítame aj mnohé nové tváre – či už novo vzniknuté reštaurácie alebo mladých a nadaných šéfkuchárov. 

Tešiť sa môžete na bohaté menu a pestrú škálu rôznorodých chutí od hviezd slovenskej gastronómie: UFO, Gašperov mlyn, Mlyn 108, Chateau Čereňany, Hotel Slávia či Albrecht. Vynechať nesmiete ani  osvedčené gurmánske adresy: Carnevalle, Au Cafe, Nostalgie, Villa Rosa, Ohnisko, Chateau Gbeľany, Hotel Hviezdoslav či Zylinder. 

U.F.O. – watch. taste. groove

Zaujmú vás určite nováčikovia a tých je tento rok naozaj veľa. Bratislavské reštaurácie Bubbles, Duetto alebo veľmi ambiciózny projekt Bistronomy z Bratislavy,

z Dunajskej Stredy Lokál Bistro, z Nitrianskeho kraja Terra Jasová a Áčko Šurany, zo Žiliny Olivia´s, z Popradu sa zapojila 2 Zlatými vidličkami ocenená reštaurácia Gaba Kocáka – Doma u nás,

z Prešova Poetika Bistro a z Halíča Zámok Galícia Nueva. Sme radi, že sa zapojila aj celkom nedávno otvorená reštaurácia MENJU šéfkuchárov Martina Korbeliča a Tomáša Siku. V ich reštaurácii bude prebiehať aj Otváracia večera ZFJ.

Tomáš Sika a Martin Korbelič

NOVINKOU je Jolly Jocker v podobe prestížnej reštaurácie z Rakúska: TRIAD oceňovaného šéfkuchára  Uwe  Machreicha. 

Kto organizuje ZFJ?

Stalo sa už dobrou tradíciou, že gastronomický rok na Slovensku sa začína Zimným festivalom jedla. Reštaurácie po celom Slovensku komponujú pre svojich hostí symfónie chutí a vôní z toho najlepšieho, čo ich šéfkuchári dokážu.  Organizátorom tohto podujatia je Radoslav Nackin, ktorý zastrešuje mnohé spoločensko – gastronomické  akcie na Slovensku, je autorom bedekra Gurmán na Slovensku, vydavateľom gastronomického časopisu Gurmán na Slovensku, Thuries Academy či Školy varenia pre gurmánov vo Svätom Jure.

Ako vlastne funguje Zimný festival jedla ?

Festival funguje na princípe rezervácií vo vybraných reštauráciách. Hosť si pozrie zoznam reštaurácií, ktoré do festivalu vybral bedeker Gurmán na Slovensku a pozrie si ich festivalové menu pozostávajúce z 3-4 jedál, 2 dcl vína a minerálnej vody. Zarezervuje si to, ktoré ho najviac osloví. 3 chodové menu vo všetkých reštauráciách stojí 25 alebo 29 €. Iba Zlatou vidličkou ocenené reštaurácie ponúkajú 4 chodové menu, ktoré stojí 45 €. Počty miest v každej reštaurácii sú rôzne a nie sú k dispozícii na každý deň, preto si degustáciu treba rezervovať v predstihu. Verte mi oplatí sa vám to. Menu sú výnimočné a každá reštaurácia sa chce pochváliť tým svojim. 

Kto je partnerom ZFJ?

Hl. partermi  ZFJ sú:

  • spoločnosť KON – RAD s.r.o – dodávateľ S.Pellegrino a Acqua Panna- svetoznámych vôd, ktoré ponúkajú festivalové reštaurácie ako súčasť svojho menu.
  • RTVS – mediálna podpora festivalu v televízii
  • FUN rádio – mediálna podporaspotmi, súťažami a reportážami

Podobné festivaly majú v zahraničí dlhodobú tradíciu, každoročne sa do nich zapája tisíce návštevníkov. Ako je to u nás?

Áno, vo svete je tento model festivalu veľmi obľúbený a návštevnosť reštaurácií počas neho stúpa aj o 30%. V zahraničí sa jedná skôr o mestské festivaly a čísla hostí sú omnoho vyššie ako na celom Slovensku. Napríklad taký Londýn má 30 000 rezervácií a Miami 45 000, ale tu príde za 14 dní až 100 000 návštevníkov a je to spojené aj s festivalom na pláži – takým nonstop piknikom. Na Slovensku sa zapája každoročne 5 -7 000 hostí. Čo je za 10 rokov trvania ZFJ pekných cca 60 000 rezervácií. Reštauráciám počas festivalu stúpnu tržby cca o 10 -14 %.

V minulosti si gurmáni mohli zacestovať aj gastrobusom a ochutnávať jedlá vo viacerých reštauráciach na Slovensku. Pripravujete aj tohto roku nejaké prekvapko?

Každoročne pripravujeme niečo nové. Populárne Gurmán Busy už nerobíme. Dali sme gurmánom iba návod ako nato, a teraz si ho vedia gurmáni spraviť už aj sami rezerváciou zaujímavých reštaurácií v jeden deň a spravia si tak pekný výlet.  Pre ročník 2023 bude novinkou zážitkový kuchársky kurz s najlepšími kuchármi Slovenska. Prvý bude s Jozefom Masarovičom – šéfkuchárom reštaurácie UFO, kuchárom  roka 2020 na Slovensku. Pripravujeme ešte jeden takýchto výnimočný kurz. Info o ňom nájdete v „Sprievodných akciách“ na stránke festivalu. Kurz je určený aj pre začiatočníkov a kapacitne je stavaný pre 10 ľudí.

Ačko reštaurácia

A ako je to s Tebou a gastronómiou? Patríš medzi gurmánov alebo preferuješ toľko propagovaný zdravý životný štýl? Ktorú kuchyňu uznávaš?

Ja som bol vychovaný od malička tak, že čo mama alebo babka navarila, tak sme to zjedli. Nikto sa nás na nič nepýtal a ani sme moc na výber nemali ☺ Varili nám skutočne všetko a preto som si na jedlá privykal postupne a moja mama vo mne vypestovala úctu a rešpekt ku každému jedlu, potravine či zvieraťu. Nič u nás nesmelo vyjsť nazmar. Môj zdravotný štýl je jednoduchý: Jesť všetko s mierou a rozumom. Nič netreba preháňať a mám pocit, že ľudia sa v posledných rokoch celkom zbláznili a nechajú sa nachytať všelijakými poradcami, že toto nesmiete a tamto je nezdravé. Veď v Amerike bola slanina  a vajcia 20 rokov zaradené medzi zdraviu nebezpečné potraviny. A potom ich naopak začali ľuďom doporučovať, že sú zdravé. Ja rád ochutnávam neznáme a nové jedlá a potraviny všade kam cestujem. Obzvlášť rád mám stredomorskú kuchyňu, japonskú a indickú, pretože východné kultúry už pred 1 000 rokmi vedeli čo je dobré s čím kombinovať a čo prospeje organizmu.

Radoslav Nackin
zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin
referencie