Zabudnite na nevýrazné chute: Varte ako profík pomocou byliniek a korenín

3520
bylinky a koreniny v kuchyni

Bylinky majú svoje nenahraditeľné miesto nielen ako liečivá, ale taktiež ako prírodné dochucovadlá v kuchyni. Radi ich využívajú ľudia, ktorí by mali obmedziť soľ. Rovnako je to aj s koreninami – ak sú správne použité, jedlu dokážu dodať ten správny šmrnc.

Bylinky v kuchyni využívame čerstvé, sušené a dokonca i mrazené. Treba však dať pozor na to, aby sme ich v jedle zbytočne neprekombinovali. Veľa byliniek má totiž výraznú chuť i vôňu, preto je dôležité vedieť, ktoré bylinky sa môžu spolu kombinovať a ktoré nie. A nezabudnite tiež na to, že ak si odtrhnete čerstvé bylinky (alebo si ich prinesiete z obchodu), určite ich nenechávajte v pohári s vodou, ale radšej ich dajte do mrazničky. Sušené bylinky zas skladujte na tmavom mieste, aby si udržali svoje látky a arómu.

Cez sezónu siahnite radšej po čerstvých bylinkách, ktoré majú najsilnejšiu arómu a najviac účinných látok. Do jedla ich však pridajte až tesne pred koncom. Naopak, sušené bylinky pridajte približne v polovici varenia, aby sa stihli vylúhovať.

Bazalka

Najobľúbenejšia a najvyužívanejšia bylinka v kuchyni. Perfektne pasuje do talianskej gastronómie – ako základ do rajčinových omáčok (na cestoviny, na pizzu). Jej chuť je mierne horkastá a netreba to s jej množstvom preháňať.

Kombinácia: rozmarín, tymián, pažítka, kôpor

Tip: Zalejte čerstvé bazalkové listy olejom, pridajte strúčik nakrájaného cesnaku a nechajte luhovať. Vyrobíte si tak domáci bazalkový olej, skvelý napríklad do šalátov.

Oregano

Oregano je nenahraditeľné dochucovadlo pre taliansku, grécku a francúzsku kuchyňu. Najčastejšie ho využívame v sušenej forme, vtedy je jeho chuť najvýraznejšia. Vedeli ste, že oregano sa využíva skôr v južnej časti Talianska, naopak, na severe dávajú Taliani prednosť skôr majoránke?

Kombinácia: bazalka, cesnak

Tip: Oregano má veľmi pozitívne účinky na náš organizmus. Dve lyžičky sušeného oregana zalejte horúcou vodou a spravte si čaj, ktorý pomáha proti stresu, upokojuje nervy a taktiež hojí zápaly.

Kôpor

Kôpor dokáže perfektne ochutiť veľké množstvo jedál. Od omáčky cez kyslé uhorky až po varené zemiaky či čerstvé zeleninové šaláty. Najlepšie chutí čerstvý, no keď ho dáte do mrazáku, rozdiel takmer neucítite.

Kombinácia: petržlen, bazalka, pažítka

Tip: Vyrobte si domáce tzatziki – okrem kôpru budete potrebovať grécky jogurt, šalátovú uhorku, cesnak, citrónovú šťavu, olivový olej, soľ a korenie.

Majorán

Ten nesmie chýbať pri varení zemiakových placiek či gulášu. Majorán má veľmi silnú arómu a horkastú chuť, preto treba byť opatrný. V jednom momente sa vám môže zdať, že ho príliš necítite, no keď sa jeho chuť v jedle rozloží, bude ho cítiť až-až.

Kombinácia: bobkový list, cesnak, tymián, rozmarín. Určite ho nekombinujte s bazalkou, obe sú to totiž veľmi výrazné bylinky.

Tip: majorán pridávajte do jedla (sušený aj čerstvý) tesne pred koncom. Ak by ste ho pridali hneď na začiatku, jedlo by malo horkastú pachuť.

Tymián

Táto bylinka pasuje výborne k pečených zemiakom, rybám alebo k dobrému steaku. Má veľmi špecifickú a silnú arómu, preto to s jeho množstvom príliš nepreháňajte.

Kombinácia: petržlen, bazalka, bobkový list

Tip: Ak si budete robiť domáci chlebík (recept nájdete napríklad tu), do múky pridajte sušený tymián a cesnak. Vyrobíte si tak pečivo, ktoré chutí fantasticky samo o sebe.

Rozmarín

Ak chystáte grilovačku, na rozmarín by ste rozhodne namli zabudnúť. Pridajte ho do marinády alebo ním mäsko prešpikujte. Rozmarín môžete pridať ihneď v úvode varenia, nemá veľmi výraznú ani horkastú chuť. No veľmi to s jeho množstvom nepreháňajte.

Kombinácia: majorán, bazalka

Tip: Ako sme už spomínali, rozmarín pri grilovačke nesmie chýbať. Vyskúšajte si napríklad bylinkové maslo (do masla pridajte cesnak a drvený rozmarín s bazalkou), ktoré pridáte na čerstvo ugrilovaný plát mäsa.

Mäta

Mätu väčšinou využávame pri príprave limonád či dezertov. Jej chuť je svieža a mentolová, ak si chcete pripraviť orientálne jedlo, určite pridajte aj sušenú či čerstvú mätu. Vôbec ňou nemusíte šetriť.

Kombinácia: koriander, cesnak

Tip: Vyskušájte si pripraviť zeleninovo-ovocný šalát, ktorý dochutíte mätou. Zmiešajte listy špenátu, mäty, pridajte vlašské orechy, jablká a balzamikový ocot.

Kajanské korenie

Kajanské korenie sú drvené čili papričky pochádzajúce z Južnej Ameriky. Je veľmi štiplavé, preto ho stačí malé množstvo. Najviac ho vo svojej kuchyni využívajú Mexičania, ktorí ho pridávajú takmer do všetkého. Má skvelé účinky pre tých, ktorí chcú schudnúť – znižuje totiť chuť do jedla.

Kombinácia: hodí sa do jedál s rajčinovým základom, kombinuje sa napríklad s bazalkou, cesnakom či oreganom

Tip: Kajanské korenie je prírodné antidepresívum. Už malé množstvo má veľmi pozitívne účinky na našu myseľ, používajte ho namiesto mletej štiplavej papriky.

Kari korenie

Premýšľali ste niekedy nad tým, odkiaľ pochádza a ako vlastne rastie kari korenie? Pravdou je, že je to zmes rôznych iných korenín, ktoré spolu vytvárajú typickú chuť. Je základom indických pokrmov, ktorým dodáva špecifickú farbu a jemne pikantnú chuť. Je zvykom, že v indických domácnostiach si kari korenie vyrába každý po svojom.

Kombinácia: čili, zázvor, škorica

Tip: Skúste si vyrobiť vlastné kari korenie. Najčastejšie sa kombinuje z týchto korenín: kurkuma, čili, čierne korenie, kardamon, zázvor, škorica. Ak teda budete variť a zrovna nebudete mať po ruke kari korenie, žiaden problém.

Dôležité pravidlo jednej dominatnej bylinky

Pamätajte na to, že pri varení by ste si mali vybrať jednu dominantnú bylinku, ktorej chuť bude najvýraznejšia. Ostatné koreniny a bylinky pridajte len tak, aby jedlo jemne dopĺňali. Vždy, keď do hrnca pridáte jeden druh korenia, ihneď ho ochutnajte a ostatné dochucovadlá pridávajte postupne.

Zdroj: Gardening cook

Zdroj fotiek: Unsplash, Freepic

zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin
referencie