7 tipov, ako sa správne stravovať počas horúčav

2655
horúčavy a jedlo
Pre správne stravovanie dnes existujú desiatky zaručených návodov a tipov. Najdôležitejšie je však počúvať najmä svoje telo, ktoré potrebuje aj počas horúčav správne živiny a vitamíny, avšak v ľahšie stráviteľnej a osviežujúcej podobe.

Horúčavy a jedlo akoby ani nešli dokopy – s pribúdajúcimi stupňami na teplomere priamoúmerne klesá naša chuť do jedla. Môžeme sa cítiť unavení a bez energie, neprijímame dostatok živín alebo tekutín.

Dôležité je uvedomiť si, že nie všetky potraviny je vhodné konzumovať počas horúcich letných dní. Hoci sa hodovanie najmä v podobe grilovačiek presúva väčšinou na večerné hodiny, aj počas dňa je nutné prijať určité množstvo živín, bez ktorých naše telo, no najmä myseľ nie sú schopné adekvátne fungovať.

Pripravili sme pre vás niekoľko tipov v podobe odporúčaní. Platia skôr univerzálne a sú odskúšané z dlhodobého hľadiska. Charakterom pripomínajú rady starej matere, ktoré mali, koniec koncov, vždy pravdu. :)

horúčavy a jedlo

1. Melón je vždy dobrý nápad

Na svete azda nejestvuje človek, ktorý by odolal šťavnatému a sladkému ovociu, ktoré pozostáva takmer z deväťdesiatich piatich percent z čistej vody. Je osviežujúci, veľmi chutný, obľúbený takmer u každého, zabraňuje dehydratácii a naviac obsahuje látky, ktoré pri jeho väčšej konzumácii chránia pokožku pred spálením. Melón je vhodnou voľbou ako na piknik, tak aj na grilovačku – dva najobľúbenejšie spôsoby stolovania počas pekného počasia.

2. Šalát sa hodí takmer ku všetkému

Množstvo zeleniny, ktorá je správne a s láskou dopestovaná, obsahuje, podobne ako vodný melón, vysoké percento vody. Neustále len piť vodu by pravdepodobne nechutilo nikomu z nás, preto je šalát pripravený z viacerých druhov čerstvej zeleniny (ľadový šalát, uhorka, rajčiny a pod.) vhodnou voľbou a alternatívnou. Šalát sa naviac, opäť podobne ako melón, hodí na všetky príležitosti a ozvláštni každé jedlo. Patrí preto k typickým letným ľahkým pokrmom, naviac sa pri jeho príprave vôbec nemusíte báť experimentovania a skúšania.

3. Teplý čaj spôsobuje zázraky

Hoci drvivá väčšina z nás uprednostňuje poriadne vychladené nápoje, teplý čaj dokáže neuveriteľne vďačným spôsobom zregulovať našu telesnú teplotu na primerané hodnoty. Stačí sa pozrieť do krajín okolo rovníka, kde sú čaje doslova národným nápojom. Maroko, Tunisko či Alžírsko sú priam kolískou pitia čaju a s pribúdajúcimi teplotami sa tomuto zvyku budeme musieť priučiť aj my.

horúčavy a jedlo

4. Čím menej alkoholu, tým lepšie pre vás

Možno to znie ako sklamanie, ale alkohol skutočne nie je prospešný pre prehriaty organizmus. Práve naopak – veľmi výrazne podporuje proces dehydratácie. Ak sa už počas horúcich letných dní nedokážete alebo nechcete vzdať vychladených alkoholických drinkov, piva či vína, dbajte na to, aby ste po každom pohári vypili aj adekvátne množstvo čistej vody alebo minerálky.

5. Mango môže byť zradné

Podobne ako alkohol, aj mango môže mať dehydratačné účinky. Keďže obsahuje veľa šťavy, znie to ako dosť nepravdepodobný fakt, ale aj toto žlté ovocie nás núti častejšie navštevovať toaletu a zbavovať tak naše telo potrebnej vody. Najlepšie bude, ak sa budete v horúčavách vyhýbať aj feniklu, špargli či artičokám, ktoré sa môžu pochváliť podobnými vlastnosťami.

6. Pozor na priveľa mäsa

Ak sa ho, podobne ako alkoholu, nedokážete vzdať, zvoľte aj počas grilovacej sezóny skôr ľahšie mäso – hydinu alebo ryby. Červené mäso totiž dá poriadne zabrať nášmu tráviacemu systému a energia, ktorá by inak efektívne ochladzovala náš organizmus, sa sústredí na tráviace procesy v žalúdku plnom mäsových a mastných pochúťok.

horúčavy a jedlo

7. Pite veľa vody

Rada, ktoré znie možno banálne, no mnohí z nás na ňu zabúdajú. Je dôležité dodržiavať pitný režim a piť veľa čistej a nesladenej vody. Do pitného režimu nerátajte kávu či polievky. Vždy pri sebe noste fľašku s vodou nielen pre seba, ale aj pre svojich potenciálnych domácich miláčikov a dohliadajte na deti a starších ľudí, ktorí na pravidelný príjem vody zabúdajú.

Letné mesiace a detské prázdniny sú priamo predo dvermi. Skúste sa počas najteplejších dní, prípadne aj na pobyte pri mori, riadiť vyššie uvedenými tipmi a uvidíte, že vaše telo sa vám poďakuje.

Budete sa cítiť príjemnejšie, nespotrebujete toľko energie na trávenie a vaše telo ho využije prospešnejšie, napríklad na mechanizmus ochladenia. Samozrejme, aké by to bolo leto a dovolenka bez drobných hriechov. Počúvajte svoje telo a užívajte si leto plné bohatých a osviežujúcich chutí. :)

Zdroj: telegraph.co.uk

Zdroje fotografií: pexels.com,

zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin
referencie