Whisky alebo whiskey? Zistite viac o obľúbenom nápoji boháčov

2575
Whisky alebo whiskey?

Whisky buď milujete, alebo nenávidíte. Tento zlatistý mok patrí doslova ku klenotom vo svete alkoholu, veď nie nadarmo ju popíjajú boháči či prezidenti v známych filmoch. Poznáte ale, odkiaľ pochádza, z čoho sa vyrába, alebo prečo sa občas používa pomenovanie whisky a inokedy whiskey?

Íri a Škóti dlhé stáročia vedú žabomyšiu vojnu o prvenstvo v tom, kto obohatil svet o tento obľúbený alkoholický nápoj. Íri sú presvedčení o tom, že práve legendy, ktoré sa datujú do 12. storočia, potvrdzujú ich pravdu. Legenda hovorí, že do Írska prišiel svätý Patrik, ktorý pomohol národ oslobodiť od zlého diabla a zároveň Írov naučil destilovať „živú vodu“ z jačmeňa. Na škodu Írska je to však celé len legenda, o ktorej nie sú žiadne skutočné dôkazy.

Naopak, Škótsku hrá do karát skutočná prvá písomná zmienka o whisky. Napriek tomu sa národy neustále hašteria o to, kto ju vymyslel. Škóti s humorom radi hovoria, že možno Íri whisky vymysleli, no až Škóti ju priviedli k dokonalosti.

Whisky alebo whiskey?

Ak je niekto striktným zástancom jedného z týchto variantov, je na omyle. Názov totiž záleží od geografického pôvodu. I keď v minulosti bolo úplne jedno, či sa používalo pomenovanie whisky alebo whiskey, dnes je to celkom inak. Liehovina vyrobená v Írsku je whiskey a takto označujú aj Američania svoj bourbon.

Naopak, ak máte pred sebou fľašku vyrobenú v Škótsku, je to whisky. Rovnako sa tak označuje aj whisky z Kandady, Walesu či Japonska. Môžeme sa stretnúť aj s vtipným vysvetlením dvojitého názvu jednej a tej istej liehoviny. Vraj Škóti nepíšu a nevyslovujú zbytočnú samohlásku „e“ a radšej ušetrený čas venujú radostnejším činnostiam – napríklad degustácii whisky.

Whisky alebo whiskey?

Takto whisky vzniká

Whisky je destilát z obilnín. Tie sa začali páliť najmä preto, pretože práve obilnín zostalo na konci poľnohospodárskej sezóny často prebytok. Pri obilninách hrozí pri skladovaní hniloba, preto bolo logickejšie využiť pšenicu, jačmeň, raž či kukuricu práve na výrobu liehovín.

Voda a slad je základom pre výrobu každej whisky. Slad, respektíve sladovanie, je namočenie zŕn z obilnín do vody, kde začne proces klíčenia, pri ktorom sa obilný škrob premieňa na cukor. Tento proces trvá približne 1 – 2 týždne, potom nasleduje sušenie. Keď je zrno suché, môže sa pomlieť. Tu platí, že čím je zrno jemnejšie namleté, tým viac alkoholu sa z neho dá získať. Nasleduje macerácia (lúhovanie v horúcej vode) a kvasenie v drevených sudoch, teda fermentácia (pridávajú sa kvasinky).

Whisky je vyrobena zo sladu

Potom prichádza na rad predposledný krok, a to destilácia, teda zo zmesi s nízkym obsahom alkoholu sa vyrába tekutina s vyšším obsahom alkoholu. Používa sa pri tom proces odparovania vody – zásadný je fakt, že alkohol má nižší bod varu ako voda. V skratke povedané, alkohol sa odparuje z vody, v medených potrubiach sa schladí, skondenzuje a premení sa na destilát s potrebným obsahom alkoholu.

Posledným krokom, ktorý zároveň najviac ovplyvňuje cenu a kvalitu, je zrenie vo veľkých drevených sudoch. Ako iste viete, čím dlhšie whisky zrie, tým je kvalitnejšia a vzácnejšia.

Single malt alebo blended whisky?

Ťažko povedať, ktorá z nich je lepšia či lahodnejšia. Faktom zostáva, že každá je niečím špecifická. Single malt whisky je vyrobená iba z jedného druhu sladu a všeobecne je viac oceňovaná, pretože je vždy originálna. Blended whisky je teda zmiešaná z viacerých sladov a jej chuť je lahodnejšia, pretože výrobcovia strávia dlhé hodiny ochutnávaním a namiešavaním sladov tak, aby chuť doviedli k dokonalosti.

Whisky

Whisky fakty

  • Najdrahšia fľaša whisky sa predala za 1,7 milióna eur.
  • Počas zrenia sa za rok zo suda vyparí približne 2 – 4 % whisky. Podľa legendy sa tomuto stratenému množstvu hovorí „anjelský podiel“ – anjeli sa chcú uistiť, že je whisky v poriadku, preto si znej odchlipkávajú.
  • Momentálne zreje škótska whisky vo viac ako 20 miliónoch sudoch.
  • Ak s ľadom, tak maximálne jedna kocka – ľad totiž znižuje teplotu a tým tlmí chuť a arómu.
  • Káva s whiskey, teda írska káva, vznikla úplnou náhodou. V roku 1942 na írskom letisku Shannon pre nepriaznivé počasie vo veľkom rušili lety. Ľudia sa zahrievali a krátili si čas v miestnom bare. Barman Joe skúsil experiment – namiesto do čaju pridal whisky do kávy, pohár ozdobil šľahačkou a voilà, lahodný drink bol na svete.

Ako ste na tom vy a whisky? Máte svoju obľúbenú značku, alebo si radšej pochutíte na vychladenom pivku či pri poháriku vínka? Dajte nám vedieť do komentára!

Zdroj: whiskyadvocate.com, forbes.com, whisky.com Foto: Pixabay

zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin
referencie