Vyrobte si vždy originálny darčekový kôš: 6 jednoduchých krokov, ako na to

4128

Občas je poriadne ťažké nájsť vhodný darček pre oslávenca či pre niekoho, koho chcete obdarovať a potešiť. Ak hľadáte niečo osobné, praktické a zároveň originálne, skvelým nápadom je vlastnoručne vyrobený darčekový kôš.

Že je podľa vás darčekový kôš poriadny retro úlet? Práve naopak, jeho popularita je opäť na vzostupe. Ale ak chcete skutočne obdarovávaného potešiť, zabudnite na kupované darčekové koše, pri ktorých je šanca úspechu 50:50. Prečo? Aj keď vás možno na prvý pohľad zaujme vhodná fľaša alkoholu alebo obľúbená bonboniéra, zvyšný obsah je často pomerne nevhodný.

Radšej stavte na originálny výber produktov, ktoré budú presne určené pre oslávenca. Poďte sa pozrieť na to, ako postupovať pri tvorbe vlastného darčekového koša, s ktorým rozhodne zabodujete.

Dobre si premyslite, pre koho je darčekový kôš určený

Úplne najdôležitejšie je to, aby bol darček personalizovaný a aby oslávencovi sadol ako „riť na šerbeľ“. Veď ak by ste vyskladali taký klasický retro kôš, ktorý obsahuje alkohol, bonboniéru, kávu, oriešky, keksíky, paštétu či slané lupienky, to už môžete rovno kúpiť predpripravený kôš z obchodu. Radšej sa teda zamyslite – pripravujete kôš mladšej alebo staršej osobe? Bude k narodeninám, meninám či inému sviatku? Bude sa oslava niesť v nejakej téme?… Môže to byť napríklad darčekový kôš pre gurmána, pre vegána či kôš s ekologickými produktmi.

Nadstavte si rozpočet

Toto je veľmi dôležitý krok, určite ho nepodceňujte. Vytvoríte tak zmysluplný darček bez zbytočného míňania. Pokiaľ by ste si na začiatku nestanovili rozpočet, ľahko sa môže stať, že to poriadne prestrelíte. Alebo to môže dopadnúť tak, že kúpite 1 – 2 drahšie položky a zrazu zistíte, že už vám na zvyšok obsahu moc zdrojov nezostalo.

Darčekový kôš nemusí byť len kôš

Aj keď sa celkovo konceptu tohto typu darčeka hovorí darčekový kôš, pokojne môžete zapojiť fantáziu a namiesto koša, ktorý je pomerne drahý, zvoliť niečo iné. Ak je oslávenec muž, ktorý stavia alebo plánuje stavať či prerábať dom, vyrobte mu darčekový kôš z kovového vedra. Do vedierka na piesok zas môžete podávať predmety určené malému oslávencovi. Alebo použite kvetináč či rôzne darčekové kartónové krabice.

Vyberte vhodné produkty a predmety do darčekového koša

A konečne sme sa dostali k tej najlepšej časti – k samotnému výberu jednotlivých položiek. Poďme si ich rozobrať pekne postupne:

  • Fľaša, respektíve niečo väčšie – zvykom bolo práve z fľašky alkoholu spraviť dominantný prvok celého koša. Ak si oslávenec rád pochutná na dobrom víne či rume, prečo nie. Ale určite zbytočne nekupujte fľašu alkoholu len preto, že ste to tak už viackrát videli. Namiesto alkoholu môžete kúpiť fľašku s kvalitným domácim sirupom.
  • Bonboniéra – jasné, to je klasika. Stavte ale radšej na prémiové bonboniéry a čokolády, ktoré nenájdete v bežných supermarketoch. Ak viete, že má oslávenec rád makronky, zabaľte mu do koša krabičku s týmito farebnými dezertmi. Alebo mu v najbližšej čokoládovni dajte spraviť mix z tých najlepších čoko praliniek.
  • Káva/čaj – zabudnite na klasiku, radšej z internetu objednajte kávu zo slovenskej pražiarne či skutočne kvalitný čaj. A pokiaľ oslávenec kávu ani čaj nepije, zbytočne ho nekupujte.
  • Orieškové produkty – odporúčame vám do koša zakomponovať nielen klasické balenia orieškov, ale napríklad rôzne orechové maslá či pasty, ktoré využije každý oslávenec. Tu opäť myslite konkrétne – nie je náhodou obdarovaný človek alergický na orechy? Pokiaľ áno, vymeňte ich napríklad za sušené ovocie.
  • Niečo personalizované – pokojne to môže byť konkrétna kniha alebo darčekový poukaz do kníhkupectva, poukaz na pedikúru či voucher do kvalitnej reštaurácie. Niekoho zas poteší stierací žreb, starých rodičov zas krížovky s veľkými písmenami. A čo tak vtipné ponožky? Pri nižšom budgete môžete pokojne vymyslieť nejakú srandu – rodičom darujte poukaz na 5 hodín domácich prác, sestre zas poukaz na denné postráženie detí.
  • Drobnosť, ktorá poteší – tu môžete zvoliť sviečku, kubánske cigary či voňavú kozmetiku. Ak je však oslávenec skôr maškrtník, tieto predmety vynechajte a úplne s kľudom ich nahraďte nejakými dobrotami.

Všetko pekne naaranžujte

Aby produkty v koši či krabičke lepšie sedeli, na spodok dajte nejakú výplň, napríklad umelú slamu či krepový papier. Začnite s najväčšími predmetmi, v opačnom prípade by sa tie menšie ľahko v obsahu stratili. No a nebojte sa pomôcť si lepiacou páskou, ktorú však lepte tak, aby pri odbaľovaní zbytočne nepoškodila etikety.

Konečný styling

Celý kôš je dobré prekryť priesvitnou fóliou, aby všetko pekne držalo pokope, no zároveň bol obsah viditeľný. Nezabudnite na peknú mašľu, napríklad z jutoviny. No a oslávenca určite potešíte pekným venovaním, ktoré napíšete na kartičku pripevnenú k mašli. Pokiaľ ale bude krabica či iná nádoba hlbšia a predmetom nehrozí, že by z nej vypadli, fólia bude zbytočná. Postačí pekná elegantá mašľa, ktorú upevnite na niektorý z produktov.

Zdroj obrázkov a titulnej fotografie: Canva

zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin
referencie