Vierka Ayisi: “Obľúbila som si ovocné a zeleninové šťavy každý deň ako raňajky”

2953

Aký vzťah k jedlu má certifikovaná inštruktorka jogy, Vierka Ayisi? Vierka pravidelne organizuje exotické sústredenia v krajinách ako Bali, Thajsko, Maroko a Afrika na báze samoliečenia a fungovania svojho vlastného vnútra. Kde sa však stravuje ako vegetariánka? Prečítajte si krátky rozhovor s Vierkou Ayisi, ktorá je okrem iného aj ambasádorkou konferencie PRE ZDRAVIE ŽENY, prvej interaktívnej konferencie o zdraví na Slovensku, ktorá sa uskutoční už 21.5.2022 v Košiciach a na jeseň 22.10.2022 aj v Bratislave, kde bude Vierka aj jednou zo spíkeriek.

Vierka, aký je Tvoj vzťah k jedlu? Si zlá, keď si hladná?

Môj vzťah k jedlu je veľmi pôžitkársky (úsmev). Veľmi rada si jedlo vychutnávam a špeciálne v spoločnosti ďalších fajn a jediacich ľudí. Nie som zlá, keď som hladná, iba mám vtedy pocit, že všetko všetkým trvá dvakrát dlhšie (smiech).

Aké jedlo je tvoje najobľúbenejšie?

Moje najobľúbenejšie jedlá sú rôzne vegánske druhy jedál. Milujem thajskú kuchyňu a teraz posledné obdobie špeciálne thajský Padthai.

Hoci žiješ na Slovensku, nemáš slovenské korene. K akej kuchyni inklinuješ?

Áno, môj dedko bol z Ghany z Afriky. Ich kuchyňa je podľa všetkých referencií dosť založená na mäse, čo by bolo trošku obtiažne, keďže ja som vegetariánka. Slovenskú kuchyňu mám veľmi rada, len žiaľ vďaka svojím intoleranciám v jedle si ju nemôžem vždy dokonale vychutnať.

Bez akého jedla si nedokážeš predstaviť  život?

Posledné mesiace som si veľmi obľúbila rôzne ovocné a zeleninové šťavy, bez ktorých si momentálne už neviem predstaviť začiatok dňa. V novembri som prešla trojtýždňovým detoxom, ktorý sa skladá iba zo štiav a smoothies. Bolo to úžasné a veľmi ma to nakoplo. A z toho celého systému som si zanechala do dnešného dňa aspoň jednu šťavu do dňa a to ráno, namiesto raňajok.

Máš rada bryndzové halušky?

Áno, bryndzové halušky milujem, len posledné roky už bohužiaľ iba bezlepkové.

A pivo?

Alkohol nepijem vôbec.

Preferuješ stravovať sa doma alebo v podnikoch?

Veľmi rada varím a pripravujem si svoje jedlá sama, ale takisto už mám svoje obľúbené reštaurácie v Bratislave, ktoré ponúkajú vegetariánske a vegánske jedlá.

Ktoré podniky / reštaurácie na Slovensku by si odporučila navštíviť?

Veľmi pravidelne a rada chodím do reštaurácie Bemba  a reštaurácie Bite & Byte.

Vierka, Ty si inštruktorkou jogy, máš krásnu postavu, výborne vyzeráš. Dávaš si pozor na to, čo a koľko zješ? Alebo je to dobrá genetika?

V prvom rade veľmi pekne ďakujem (úsmev). Samozrejme, dávam si pozor čo a v akej kvalite počas dňa konzumujem. Veľmi si strážim aj časy, v ktorých jedávam a snažím sa jesť každý deň v rovnakých časoch. Genetika je veľmi diskutabilná, pretože aj človek s najlepšou genetikou sa nemôže udržiavať zdravý, pokiaľ tomu jeho životný štýl nebude nasvedčovať (úsmev).

Je v tvojom jedálničku niečo, čo si obmedzila/vylúčila?

Myslím si, že sa stravujem veľmi zdravo, ale ako som spomínala vyššie, vďaka potravinovým alergiám a intoleranciám, ktoré sa mi objavili v živote pred pár rokmi som musela vylúčiť lepok, kravské mlieko, laktózu a už žiaľ aj sóju. Takže mnoho obľúbených sladkostí pre mňa už nie je (úsmev).

A naopak, zaradila si niečo nové, čo si predtým jedla menej alebo vôbec?

Áno, určite som zaradila do svojho jedálnička posledné roky rôzne nové chute a typy jedál. Keď som bola mladšia, mala som radšej také jednotvárnejšie, známe chute a postupne som aj častým cestovaním došla na chuť rôznym iným kuchyniam ako ázijskej, juhoamerickej, indickej a podobne.

Čo piješ Vierka? Čo máš rada?

Mám veľmi rada rôzne limonády a pre mňa najobľúbenejšie chute limonád sú jasmín, levanduľa alebo baza.

Piješ aj kávu? 

Ešte do februára tohto roku som kávu pila, každé ráno. Niekedy som si bez nej nevedela ani predstaviť začať deň. Ale po mojom yogovom, ayurvédskom a očistnom pobyte, ktorý som organizovala vo februári, som úplne kávu vysadila. Na začiatku to bolo ťažké, ale teraz mi už vôbec nechýba.

Prezraď nám niečo, na tvojho otca Fredyho (úsmev). Čo je jeho obľúbené jedlo a čo do úst nevloží?

Tak môj ocino miluje paradajkovú omáčku, polievku a všetko čo je paradajkové (smiech). To môže jesť každý deň, so všetkým a ku všetkému. Nikdy by nezjedol mäso, obidvaja sme vegetariáni. Ja už od narodenia.

Čomu sa aktuálne venuješ?

S príchodom jari sa ešte intenzívnejšie venujem rôznym krásnym podujatiam, pobytom a víkendom, ktoré organizujem už teraz od mája až do konca augusta. Veľmi sa teším, že opäť prišlo obdobie, kde sa spoločenské udalosti organizovať môžu a dajú a chystám toho naozaj veľa.

Prostredníctvom svoje agentúry Inspirit Agency pripravujem zaujímavé programy a aktivity pre ženy aj mužov a taktiež krásne cestovateľské zážitky, jógu, meditácie, zvukuterapie, zaujímavé prednášky a diskusie. Keby sa chcel niekto pridať, všetky informácie ponúkam na svojom Instagrame @vierka_ayisi alebo na stránke www.inspiritagency.com.

zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin
referencie