Vianočné trhy neponúkajú len klasiku, idú s dobou

4937

Domácimi i turistami vyhľadávanou klasikou adventného obdobia v Bratislave sú mestské vianočné trhy – tie “hlavné” na Hlavnom námestí, dobročinné na Františkánskom, menšie trhy pri nákupných centrách či v mestských častiach. I keď aj tie “najhlavnejšie” sú komornejšieho rázu ako ich poznáme z iných veľkomiest, stále sú veľkým lákadlom pre návštevníkov. My sme pre vás vybrali to najzaujímavejšie z predvianočnej gastro ponuky.

Vianočné trhy na Hlavnom námestí

I keď si kúpite drobný darček v jednom zo stánkov so suvenírmi, trhy sú cieľom návštevníkov práve pre bohatú ponuku jedla, tradične podávaného práve v predvianočnom období. Najklasickejšiu ponuku v podobe cigánskej pečienky v žemli, klobások a predpripravených lokší pred pár rokmi doplnili podpecníky a veľké (nediétne) zemiakové placky. Spomínam si na jeden advent pred pár rokmi, kedy sa na Hlavnom námestí dali v jednom zo stánkov kúpiť dokonca grilované kalmáre.

Škoda, že sa úplne vytratila príprava cigánskej pečienky na rošte, ktorá bola pred pár rokmi bežnou súčasťou vianočných trhov. Gastro ponuka na vianočných trhoch však ide s dobou, objavujú sa prvé lastovičky v podobe čoraz viac obľúbeného street food občerstvenia. Na trhoch nájdete napríklad stánok Foodstock s vege kuchyňou inšpirovanou najmä ázijskou gastronómiou. Viac o ich ponuke si môžete prečítať tu :)

Foodstock
Podľa fotky zistíte, kde nájdete Foodstock stánok (zdroj: menucka.sk)

Medzi množstvom stánkov, ponúkajúcich lepšie či horšie pripravené lokše, sa vyníma stánok rodiny Szendreiovcov – nájdete ich bokom od hlavných stánkov na Hlavnom námestí. Robia výborné čerstvé lokše na slano i na sladko. A ak máte ozaj veľkú chuť na sladké, aj na naše vianočné trhy dorazili plnené trdelníky. Nájdete ich medzi stánkami so suvenírmi oproti veľvyslanectvu Francúzskej republiky.

Dobročinné trhy na Františkánskom námestí

Na Františkánskom námestí bývajú už tradične stánky s dobročinným poslaním. Našou každoročnou neodmysliteľnou zastávkou je stánok Asociácie náhradných rodín s najlepšou oškvarkovou nátierkou vianočných trhov. Za pár drobných si pochutíte, prispejete na dobrú vec a ak vám naozaj zachutí, tak za pár viac drobných si môžete nátierku kúpiť na domov k víkendovým raňajkám. Samozrejme, na dobrú vec môžete prispieť i kúpou občerstvenia či suvenírov i v okolitých stánkoch.

Staromestské trhy

Staromestské trhy sa orientujú viac na stánky s jedlom ako vianočným tovarom, preto aj tu nájdete zväčša tradičné cigánske pečienky, klobásky a placky. Stálicou je stánok Prasko grill s pečeným bravčovým stehnom či rebierkami, ktoré pečú na priamom ohni priamo pred vami. Nebyť zimného obdobia, cítili by ste sa ako v uličkách chorvátskych letovísk. Svoje špeciality tu ponúka i reštaurácia Avalon.

Aj tu nájdete lokše od Szendreiovcov, skalický trdelník ale i pravé francúzske palacinky od Frédérica Miskiewicza z Chez Amelie (mimochodom, nie je problém ho nájsť v stánku, ako pripravuje palacinky). Ak ste ešte neochutnali jeho bretónsku špecialitu – palacinku so slaným karamelom, tak teraz je ten správny čas.

Frédéric v stánku Chez Amélie (zdroj: menucka.sk)

Na oboch trhoch je i pestrá ponuka alkoholických vianočných nápojov. Najlepšia medovinka je medzinárodne oceňovaná trnavská medovina (v samostatnom stánku), pred vareným vínom sme tentokrát dali prednosť špeciálnym punčom v stánkoch Svet nápojov. Treba ochutnať, veríme, že časy pančovaných pseudopunčov sú už, našťastie, za nami. Pre poriadnych chlapov a odvážne dámy odporúčame originál Tatranský čaj. Po vzore Viedne si už aj u nás môžete kúpiť keramický hrnček a horúce nápoje tak nemusíte piť z papierových či polystyrénových téglikov.

Svet nápojov, punč či vínko môžete piť aj z keramického hrnčeka (zdroj: menucka.sk)

Trhy na Bratislavskom hrade

Advent na hrade si môžu turisti i domáci vychutnať už po druhýkrát. Čarovná atmosféra hradu je, zdá sa, dosť veľkým lákadlom, keďže o druhom ročníku týchto trhov rozhodovali občania svojimi hlasmi. Na hrad láka nielen klasická ponuka, ale i stánok s domácimi lokšami či živánskou pečienkou. Počas víkendov spestria program prezentácie slovenských ľudových vianočných zvykov.

Lokálne trhy

Ak sa vám nechce kvôli predvianočnej trhovej atmosfére merať cestu do mesta, môžete navštíviť vianočné trhy v Petržalke, kde sú pripravené ešte dva gastrovíkendy – tento víkend od 8. do 10. decembra môžete prísť ochutnať špeciality z diviny, jelení či zabíjačkový guláš a počas víkendu od 15. do 17.12. budú pre vás pripravené rybie špeciality.

Pestrá ponuka na trhoch v Petržalke (zdroj: menucka.sk)

Mestská časť Rača organizuje Račianske vianočné trhy tradične pred nemeckým kultúrnym domom práve počas nastávajúceho víkendu.

V Dúbravke budú vianočné trhy iba počas víkendu 15.-17. decembra 2017, trhy sú každoročne aj na námestí pri nákupnom centre Eurovea a tiež pri petržalskom Auparku. Trošku trhovej atmosféry si tak môžete užiť i počas vianočných nákupov.

Zdroj hlavného obrázku: TASR
zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin
referencie