Vesmírne menu – na čom si pochutnávajú astronauti

6362

Vesmírne menu astronautov v kozme musí spĺňať dôležité kritériá – presné množstvo kalórií a výživových hodnôt, konzistenciu, aby okolo kozmonautov neustále nepoletovali omrvinky, obaly aby neboli priťažké, prípava bola čo najjednoduchšia (vytlačiť z tuby resp. vybrať z obalu a zjesť). Nečudo, že jedlá v kozme neboli chuťovo žiadny gurmánsky zážitok.  

Boršč v tube

Najprv to boli alumíniové tuby s polotekutou pastou, bez ohľadu na to, či ste boli ruský alebo americký astronaut. Rusi si pochutnávali na pastovom boršči, guláši či mäsovej paštéte. Američania si spestrili “tubové” menu tyčinkami. Neboli to žiadne horalky, zložením sú podobné energetickým tyčinkám. Našťastie, i kozmická gastronómia ide s dobou. Špecializovaný tým pripravuje kozmické menu na mieru posádke, dokonca zohľadňuje i preferencie jednotlivých astronautov. Jednotlivé porcie takmer bežného jedla, či už sú to polievky, mäso alebo prílohy sa dehydrujú a vo vesmíre sa jedia buď sušené alebo s pridaním vody, jedlo sa pred konzumáciou upravuje aj ožarovaním či termostabilizáciou. Ovocie, zelenina i čokoládové tyčinky sa tak stali bežnou súčasťou menu kozmonautov.

To najobľúbenejšie

Vo vesmíre si kozmonauti môžu pochutnať i na steaku – zrejme sa ich nik nepýta, či si dajú medium alebo rare, steak je konzervovaný ionizujúcim žiarením. Prvý československý kozmonaut Vladimír Remek mal v obľube – samozrejme modifikované – “vepřo, knedlo, zelo”, slovenský kozmonaut Ivan Bella údajne obľuboval kuracie mäso s ryžou a ako dezert tvaroh s vajíčkom. Ako vyzeralo jedlo astronautov počas vesmírnych misií Apollo si môžete pozrieť na výstave COSMOS DISCOVERY v bratislavskej Inchebe, kde si môžete vesmírne jedlo i kúpiť. Fotogalériu z výstavy si môžete pozrieť tu.

NASA zostavila rebríček najobľúbenejších jedál a nápojov za posledných 20 rokov. V rebríčku nie sú žiadne extra špeciality, teda až na krevetový koktail. Okrem neho sa v rebríčku nachádzajú maslové sušienky, čokoládový puding, oriešky kešu, gratinované zemiaky, trail mix – cestovná zmes sušeného ovocia a orechov, sušené hovädzie a víťaz rebríčka – mexické tortily. Z nápojov kozmonauti najviac obľubujú citronádu a mangovo-pomarančový džús. Vesmírnych pretekov sa zúčastnili i obe najznámejšie značky nealkoholických nápojov v USA – Coca Cola a Pepsi. Obe spoločnosti sa predbiehali v tom, ktorá skôr vyvinie uzáver, ktorý umožní pitie obľúbeného nápoja bez toho, aby pomedzi kozmonautov poletovali kvapôčky koly.

Jedlá budúcnosti

Len nedávno si posádka ISS pochutila na čerstvo vypestovaných listoch rímskeho šalátu. Semiačka doviezla na stanicu ISS americká raketa SpaceX, šalát vypestovali kozmonauti v rámci experimentu v stave beztiaže. Pod červeným svetlom, takže listy šalátu boli nezvyčajne červenej farby. V budúcnosti si takto posádka bude môcť dopestovať i ďalšie druhy zeleniny či ovocia.

Pestovanie vlastných plodín vo vesmíre je nič v porovnaní s ďalšími plánmi Národnej agentúry pre letectvo a vesmír NASA. Jej projekt pre dlhodobé vesmírne misie má v pláne ako základ jedálnička vesmírnych misií používať jedlo z 3D tlačiarní. Tlačiareň by vo vesmíre mohla vytlačiť niektoré jedlá, na “prípravu” ktorých by boli “náplne” do tlačiarne v prášku. Údajná životnosť týchto surovín by mohla dosiahnuť 15 rokov, najsmelšie odhady hovoria až o tridsiatich. A to už je doba, za akú sa dá vidieť celkom slušný kúsok vesmíru.

Zatiaľ sa však astronauti musia uspokojiť s takýmito receptami :)

 

Zdroje:
Hlavný obrázok: www.touchit.sk: Pozrite sa na výstavu Cosmos v našej fotogalérii 
video: youtube.com
www.evyskum.sk: Jedlo vo vesmíre: Včera a dnes
www.tyzden.sk:Tajomstvá gastronautiky

 

 

zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin
referencie