Veganuary, No Joe January či Suchý január: Aké sú populárne stravovacie výzvy tento január?

707
Veganuary
foto: Canva

Poznáte to – nový rok, nová/ý ja – mnohí ľudia tomu skutočne veria, a preto sa počas prvého mesiaca v roku púšťajú do rôznych stravovacích výziev. Niektoré z nich sú neškodné, no určite sa nájdu aj také, ktoré môžu ohroziť vaše zdravie a určite by ste ich nemali skúšať. Ani v januári, ani počas ktoréhokoľvek mesiaca v roku.

Väčšina (ak nie všetky) tieto výzvy majú svoj pôvod v USA. Tam platí jednoduché pravidlo – ak je do toho ochotných zapojiť sa dostatočne veľa ľudí, výzva sa stane virálnou odhliadnuc od toho, či je alebo nie je zdraviu prospešná.

Aby sme predišli šíreniu výziev, ktoré by mohli ohroziť vaše zdravie, vybrali sme pre vás tie, ktoré môže byť zábavné skúsiť, či už v januári alebo počas iných mesiacov v roku. Vedeli by ste si predstaviť mesiac bez sladených nápojov alebo živočíšnych produktov? Poďme sa spoločne pozrieť na to, čo jednotlivé virálne stravovacie výzvy obnášajú.

🥦Veganuary (alebo Veganuár)

Veganuary patrí na začiatok, pretože je to asi najpopulárnejšia výzva spojená s jedlom vo svete. Dokonca si vyslúžila už aj svoju slovenskú alternatívu veganuár. O čo v nej ide? Ako už z názvu vyplýva, ide o to, mesiac sa stravovať výlučne vegánsky. Zo svojho jedálnička tak musíte vyradiť akékoľvek živočíšne produkty. Ak to budete brať naozaj vážne, môžete do výzvy zaradiť aj používanie vegánskej kozmetiky či napríklad nákup vegánskeho oblečenia.

🍔No Junk Food January (Január bez nezdravého jedla)

Pod junk food v anglickom jazyku rozumieme predovšetkým spracované potraviny či fast food, ktoré síce naše telo zasýtia a pri sporadickej konzumácii by sme naozaj nemali mať výčitky, že ho jeme, z dlhodobého hľadiska by nám však po vyradení z jedálnička vôbec nechýbali.

No Junk Food January sľubuje mnoho benefitov pre vaše telo – čo, logicky, dáva zmysel, ak budete jesť vyvážené a zdravé potraviny počas celého mesiaca. K benefitom by mali patriť napríklad lepší spánok, čistejšia pokožka, jasnejšie a sústredenejšie myslenie či znížený krvný tlak a cholesterol. Možno to stojí za to vyskúšať, čo myslíte?

No Joe January (Január bez kávy)

Priznám sa, v tomto bode som ako veľký milovník kávy ja sama mierne skeptická. Avšak aj keď mnohé štúdie dokazujú, že káva má veľa zdraviu prospešných benefitov, jej nadmerná konzumácia nám neprospieva. No Joe January by mal byť spôsob prehodnotenia svojho vzťahu ku káve. Po týchto 30 dňoch by ste kávu mali brať ako pôžitok spojený s vôňou a oddychom, nie ako zázračnú manu potrebnú na každodenné prežitie. Ľudia, ktorí No Joe January počas minulých rokov skúsili, popísali na konci mesiaca svoje pocity. Cítili sa pokojnejší, trpezlivejší a, prekvapivo, efektívnejší v práci.

Veganuary
foto: Canva

🍷Dry January (Suchý január)

Aj Suchý január si medzi Slovákmi v posledných rokoch našiel množstvo priaznivcov. Nie, neznamená to, že sa nemáte sprchovať. Znamená to úplne sa vzdať alkoholických nápojov, minimálne po dobu jedného mesiaca. Tí, ktorí výzvu plnili počas minulých rokov priznali, že mali s celým mesiacom bez alkoholického nápoja problém a uvedomili si, že ich vzťah s alkoholom môže byť problematický a mali by ho prehodnotiť.

Aj v tomto prípade ide definitívne o výzvu, ktorá môže vášmu zdraviu iba prospieť. Vzdať sa úplne alkoholu alebo ho zaradzovať do svojho jedálnička len veľmi striedmo má preukázateľne pozitívne účinky na naše fyzické aj psychické zdravie. Nehovoriac o tom, aký efekt má opak, teda jeho nadmerné užívanie.

🫧Just Water January (Január len s vodou)

Nebojte sa, rozhodne sa vás nesnažíme nalákať na šialené diéty či detoxy, počas ktorých by ste mali piť iba vodu. Zásobovať naše telo každý jeden deň potrebnými kalóriami, vitamínmi a minerálmi je absolútne esenciálne pre naše zdravé fungovanie.

Just Water January je skôr pre tých, ktorí obľubujú sladené nápoje. Ide o výzvu, počas ktorej by ste mali skúsiť práve tieto nápoje nahradiť iba čistou (alebo filtrovanou) vodou z kohútika. Uvidíte, že sa budete cítiť lepšie!

…a všetky zvyšné januárové výzvy a diéty

Bohužiaľ, väčšina januárových výziev nie je taká neškodná ako tie vyššie menované. Ľudia sú schopní sa navzájom vyzývať k diétam, ktoré môžu poškodiť vaše orgány alebo vám navodiť nebezpečné poruchy príjmu potravy. S jedlom a diétami sa nesmie žartovať, preto pokiaľ sa necítite vo svojom tele spokojne a zdravo, obráťte sa na certifikovaného odborníka. Výživoví poradcovia vám dokážu pomôcť efektívnejšie a udržateľnejšie, ako akákoľvek jednostranná diéta, ktorá vás môže v najhoršom prípade stáť zdravie.

Nezabúdajte na to, že január je mesiac ako každý iný. Vždy je šanca lepšie, zdravšie a vyváženejšie sa stravovať. Urobte to tak, aby to bolo pre vád udržateľné a aby ste sa cítili zdravo počas všetkých mesiacov v roku, nielen v januári.

zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin
referencie