Vegánske hody 2022 máme za sebou. Na čom ste si mohli pochutiť a aká tam panovala atmosféra?

1961

V nedeľu 25. septembra sa v bratislavskej Starej tržnici po trojročnej pauze opäť konal najväčší láskavý gastro festival na Slovensku – Vegánske hody 2022. Ponorte sa s nami do jeho vôní, chutí a celkovej atmosféry.

Čisto rastlinná kuchyňa sa teší aj na Slovensku čoraz väčšej popularite. Vegánstvo má preukázateľne pozitívny dopad nielen na naše zdravie, ale aj na planétu a všetko živé okolo nás. Je to láskavý spôsob stravovania, ktorý má minimálnu uhlíkovú stopu. Vegánsky sa stravujú predovšetkým ľudia, ktorým záleží na všeobecnom blahu, čo sa odrazilo aj na celkovej atmosfére.

Pomedzi stánky sa v Starej tržnici prechádzalo množstvo ľudí všetkých vekových kategórií – od najmenších až po ľudí v úctyhodnom veku. Počasie odpovedalo prvému jesennému víkendu, pršalo, bolo chladno a každý sa túžil zahriať chutným teplým jedlom a srdečnými rozhovormi so svojimi známymi alebo prevádzkovateľmi vegánskych konceptov.

Menu malo dokonalý jesenný nádych

Po tom, ako ste zaplatili na mieste 3 € vstup (v predpredaji bolo možné kúpiť vstupenky lacnejšie o 1 €) ste sa dostali do víru stánkov, smiechu a vôní fantastického vegánskeho jedla. Hoci predošlé roky bol vstup na podujatie zdarma, event manažérka Monika Dančová uviedla dôvod tohtoročného symbolického vstupného: “Pandémia dala reštauráciám a gastro projektom poriadne zabrať. A náklady na zorganizovanie podujatia sa nám medzičasom zdvojnásobili. A keďže Vegánske hody vždy boli o podpore a rozvoji rastlinného stravovania na Slovensku, rozhodli sme sa, že reštauráciám účastnícke poplatky znížime a zavedieme malé vstupné, ktoré pomôže festivalu prežiť a reštauráciám uľahčí postaviť sa opäť na nohy”.

Hlavné jedlo a dezert? Ideálna kombinácia :) Burger – Vegánsky gazda / Cupcakes – Nebeské dortíčky

Organizátorom podujatia sa aj tento rok podarilo prilákať tých najlepších tvorcov rastlinných pokrmov z celého Slovenska. Na prízemí Starej tržnice ste si mohli vybrať spomedzi hlavných jedál, polievok, dezertov, street foodu, smoothies či dokonca exotických pochúťok. Jednotlivé koncepty pripravili svoje menu s jemným jesenným nádychom – nechýbali v ňom napríklad hrejivé jesenné polievky či veggie koláče so škoricou a karamelom, rovnako typickým pre toto obdobie. A to všetko, samozrejme, bez použitia živočíšnych produktov.

Čo všetko ste mohli ochutnať?

O hlavné jedlá a polievky, ktoré mali za úlohu prioritne nasýtiť, no potešili všetky zmysly prítomných, sa postarali nasledovné koncepty:

Po tom, čo ste si vybrali spomedzi tradičných alebo exotických chutí (a výber bol skutočne náročný, všetko vyzeralo a voňalo fantasticky), ste sa mohli vrhnúť na jeden z dezertov. Tie pre vás na vegánskych hodoch zabezpečovali najmä koncepty DolinkyNebeské dortíčky, no sladkú bodku mali v ponuke aj iné podniky.

Nasýtilo sa nielen brucho, ale aj oči. Pestrá ponuka od Simply Vegan

Aké by to boli vegánske hody, ak by ste si niečo nemohli vziať na neskôr aj domov. Po tom, ako ste si dopriali voňavú šálku kávy od Pána Králička ste mohli začať objavovať ďalšie dobroty. Medzi inými napríklad lokálne čaje od čajovne Čajový dom, chutnú mikrozeleninu plnú vitamínov od Grincajch a rozličné vitamíny od spoločnosti Vitabalans. Nechýbali vegánske syry z dielnej Dobrej karmy, lokálne nealkoholické pivko Nilio, konopné müsli značky Gaia Hemp či chutné veggie bagety You Vegan.

Vegánske hody sa postarali aj o nasýtenie mysle

Horné poschodie patrilo programu, slovenským iniciatívam a ponuke knižiek či láskavej kozmetiky. Mohli ste tu pokojne stráviť celý deň, načerpať inšpiráciu na nové vegánske recepty, podpísať petície či nakúpiť do zásoby kozmetiku a čistiace prostriedky, ktoré nie sú testované na zvieratách.

Za všetky z ponuky vyberáme napríklad jednu z najkrajších slovenských kuchárok od Nikolety Kováčovej. Kniha Slovegán 3 vyšla v lete a venuje sa výlučne vegánskym dezertom a koláčom. Práve na vegánskych hodoch sa knižka dočkala aj svojho krstu. S Nikoletou ste sa na poschodí Starej tržnice mohli porozprávať, zakúpiť si všetky jej kuchárky či iné produkty z jej dielne.

Humánny pokrok sa postaral o to, aby ste sa v jeho stánku dozvedeli odpovede na svoje zvedavé otázky o utrpení zvierat na Slovensku. Podpísať ste mohli napríklad petície za zákaz klietkového chovu sliepok, kožušinových fariem či predaj vianočných kaprov.

K dobrému jedlu patrí dobrý program

V samotnom programe (tiež na poschodí) ste sa mohli vďaka Slovenskej vegánskej spoločnosti interaktívne dozvedieť viac o projekte vysokých škôl – Zelená jedáleň. Vychutnali sme si aj kuchársku show v ich prevedení a prednášku Radka Látala o tom, či je vegánstvo zdravé pre ľudské telo a ako dosiahnuť, aby bolo. Lucia Adamjáková z Humánneho pokroku, ktorá zároveň prezentuje vegánsky životný štýl na svojom Instagramovom profile @easyvegan.life tiež predviedla svoje kuchárske umenie. Záverečnou bodkou programu bol už vyššie spomínaný rozhovor s Nikoletou Kováčovou a krst jej knihy Slovegán 3.

O perfektný program bolo postarané počas celého dňa – napríklad počas varenia so Zelenou jedálňou

Odkiaľ sa tu vegánske hody vzali?

Podujatie má u nás tradíciu už od roku 2009 a ako uvádzajú na svojej stránke, „v roku 2019 – v poslednom roku pred pandémiou – sa konali v piatich mestách a prilákali viac ako 30 000 ľudí“. V roku ich vzniku bolo rastlinné stravovanie v našich končinách ešte pomerne málo rozšírené. Vegánske hody sa však určite zaslúžili o jeho popularizáciu.

Okrem Bratislavy ste v minulých rokoch mohli podujatie navštíviť aj v Košiciach, Žiline, Trnave, Prešove či Banskej Bystrici, vďaka čomu sa vegánske hody stali jedným z najväčších vegánskych gastro podujatí v strednej a východnej Európe. Každý rok organizátori  precíznejšie využívajú potenciál vegánskych hodov, pripravujú zaujímavé prednášky, diskusie, workshopy a dávajú priestor iniciatívam, ktoré si to skutočne zaslúžia.

zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin
referencie