Urban Cafe Košice je kaviareň s vlastným životným príbehom

7953
Urban Cafe
Sladké dobroty vám tu vždy vyčaria úsmev na tvári. To bolo totiž hlavným cieľom zakladateľky tejto unikátnej kaviarne a cukrárne. Ak by ste prišli do Urban Cafe v centre Košíc s hocijakou náladou, aby ste ju opúšťali vždy s úsmevom a povzbudení. 

Kde bolo tam bolo vznikla kedysi dávno, ešte v roku 2009, v centre historických Košíc kaviarnička spojená so zmrzlinárňou s názvom Urban Cafe. Dnes rozprávka pokračuje a kaviareň s takmer desaťročnou tradíciou sa môže pochváliť stálymi zákazníkmi a výnimočne ľudským prístupom k podnikaniu.

Začiatky neboli jednoduché

Keď sa Andrea Urbanová, majiteľka a zakladateľka tohto košického podniku, rozhodla podnikať, musela bojovať s viacerými problémami. Jedným z nich bolo určite nájdenie vhodného miesta. Začiatkom roku 2009 neboli žiadne hygienicky vhodné priestory na príjemnom mieste k dispozícii.

foto: Urban Cafe Košice
foto: Urban Cafe Košice

“Nakoniec sa uvoľnil priestor na Vrátnej ulici, čo je stále pešia zóna blízko Dolnej Brány na Hlavnej ulici, ale nie je to hlavný ťah. Je to tak trochu skrytá ulička a v čase začiatku môjho podnikania ani nie veľmi známa. Voľný priestor sa nachádzal práve v lome uličky, t.j. z Hlavnej ulice stále môžete zbadať, že tam je prevádzka, čo bolo asi jediné plus tohto priestoru,” hovorí Andrea Urbanová o prvotných komplikáciách.

V prospech názvu Urban Cafe hovorili hneď tri indikácie – priezviskom samotnej majiteľky, historická Urbanova veža nachádzajúca sa neďaleko a v neposlednom rade význam slova urban z latinčiny, teda mestský.

“Tento názov sa veľmi ujal a hneď na začiatku, ako sme otvorili prevádzku, k nám prišlo veľa ľudí z blízkeho okolia s priezviskom Urban/Urbanová – pozrieť sa na kaviareň nesúcu aj ich priezvisko,” dodáva Andrea s úsmevom a vidno, ako ju jej práca napĺňa.

Kvalita si cestu nájde, aj keď bude kľukatá

Keď 13. júna 2009 po prvýkrát otvorila brány svojej kaviarne spojenej so zmrzlinárňou, zákazníci sa k nej nehrnuli. Dopomohla k tomu prebiehajúca finančná kríza, ako aj lokalita samotného podniku.

“Naša prevádzka je mimo hlavného ťahu, vstupuje sa do nej po schodoch (bariéra), má malé okná, dokonca s dvojitými okenicami, ktoré sú umiestnené v takej výške, že zvonku do vnútra vôbec nevidíte. Teda vôbec neoslovíte ľudí prechádzajúcich popri prevádzke a tí, čo sedia vo vnútri, nevidia svet vonku,” popisuje exteriér a interiér.

foto: Urban Cafe Košice
foto: Urban Cafe Košice

Samotná majiteľka však popisuje priestory ako veľmi unikátne, jemne historické, s interiérom s klembovitým stropom a hrubými múrmi, ktoré spoločne vytvárajú príjemnú domácu atmosféru. Tá sa perfektne hodí k produktom, ktoré v Urban Cafe ponúkajú – zákusky, čokoládu, zmrzlinu, kávičku a pravé belgické wafle. Všetko v domácej kvalite.

“Od založenia Urban Cafe používame kvalitné produkty – pravú belgickú čokoládu, kvalitnú smotanu, maslo, nepoužívame chemické farbivá a arómy… Je pekné vidieť, ako k nám rodičia privádzajú deti, tie privádzajú svojich rodičov, priateľov… Počas deviatich rokov s nami zákazníci rastú, ale aj starnú,” popisuje Andrea Urbanová pestré spektrum zákazníkov a dodáva, že neraz sa im stalo, že dieťa mamičky, ktorá k nim chodila na zmrzlinu ešte s bruškom, prichádza teraz so svojimi malými kamarátmi za sladkou pochúťkou samo.

Sladká inšpirácia z Talianska

Už počas prvej zimnej sezóny zistili Andrea Urbanová so svojou cukrárkou Monikou, že konzumácia zmrzliny je na Slovensku v zimných mesiacoch zanedbateľná. Ich orientácia sa prirodzene presunula smerom k zákuskom a dezertom.

Urban Cafe: foto: Urban Cafe Košice
foto: Urban Cafe Košice

“Moja predstava zákuskov však bola trochu odlišná od slovenskej klasiky, no keďže som ju Monike nevedela celkom priblížiť, vzala som ju na najväčšiu výstavu zmrzlinárskych a cukrárenských produktov do Talianska.”

Andrea dodáva, že to bol pre obe zážitok na celý život a naviac im priniesol do cesty Marca Barriho, zástupcu belgickej firmy a legendárneho čokolatiéra.

Belgický zážitok ju presvedčil

“Trištvrte roka od výstavy som dostala e-mail od Marca Barriho s novými typmi strojov na výrobu vaflí, a vtedy som si povedala – to je ono. Veď vafle tu kedysi boli na každom rohu,” spomína na začiatky svojej spolupráce s Belgičanom. Na e-mail okamžite odpovedala, no neprejavila záujem len o stroje, ale aj o samotnú výrobu vaflí, dodávanie produktov či prácu s belgickou čokoládou.

Ako odpoveď ju firma Callebaut pre belgických cukrárov, čokolatiérov a výrobcov zmrzliny pozvala na veľkú dvojdňovú prezentáciu a školenie v Belgicku. Pre meškanie lietadla priletela na konferenciu o dve hodiny neskôr. Účastníci ju aj tak privítali potleskom a uznaním, že pricestovala až zo Slovenska, aby sa dozvedela viac o tejto práci.

Marc Barri, s ktorým sa Andrea stretla v Taliansku, bol pozvaný ako hosťujúci školiteľ a prezentátor výroby waflí, čokoládových praliniek, zmrzlinových nanukov a zmrzlinových praliniek.

Urban Cafe: Čokoláda z produkcie Marca Barriho, foto: archív Urban Cafe
Čokoláda z produkcie Marca Barriho, foto: archív Urban Cafe

“Školenie bolo perfektné, výborne nápady, tipy na jednoduchšiu, menej prácnu výrobu. Nové chute a tvary, všetko, čo som potrebovala pre rozvoj našej výroby. Mala som so sebou fotoaparát a počas prestávok som im ukázala fotky, čo sme s Monikou dokázali svojpomocne vyrobiť. Po rozhovoroch sme sa nakoniec dohodli, že Marc príde na Slovensko a zaškolí mi personál.”

Dámy a páni, Marc Barri

Čokolatiér, ktorý vyštudoval hotelový manažment a jeho najväčšou láskou, vášňou a záľubou je čokoláda. Rozpráva flámsky, francúzsky, anglicky, nemecky a trochu po slovensky. Rozbiehal prevádzky v Belgicku, ale aj v Číne. Sám otvoril a vlastnil najznámejší čokoládový bar v Belgicku v meste Bruggy. Tam ponúkal 60 druhov horúcej čokolády, šaláty s čokoládovým dressingom či pečeného zajaca na čokoláde. Počas jedného mesiaca spotreboval len na výrobu horúcej čokolády 1200 litrov mlieka.

“Marc navštívil Košice, školil u nás výrobu vaflí a zjednodušil nám proces výroby zmrzliny. Teraz má naša zmrzlina až 10 % maslového tuku, je viac krémová a používame ešte viac čerstvého ovocia. Jednoducho, implementoval svoje skúsenosti aj u nás v Urban Cafe,” nadšene chváli svojho spolupracovníka Andrea. A nezostalo to len pri spolupráci – Marc sa zahľadel do Slovenska a do Slovenky Andrey a v Košiciach už zostal.

V lete schladí, v zime zahreje,  no vždy rozosmeje :)

Aj vďaka Marcovi má Urban Cafe v ponuke až 6 druhov čokoládovej zmrzliny – bielu, mliečnu, tmavú 55 %, Ekvádor 70 %, Uganda 80 % a stracciattelu s kúskami čokolády Ekvádor.

Urban Cafe: Marcove pralinky môžu byť aj pekným suvenírom, foto: archív Urban Cafe
Marcove pralinky môžu byť aj pekným suvenírom, foto: archív Urban Cafe

“Pri výrobe zmrzliny nepoužívame chemické farbivá – preto naša banánová je sivá a nie žltá, pistáciová nie je zelená, ale hnedá, nemáme v našej ponuke čokoládovú „nero“, ktorá je čierna len preto, že je zafarbená čiernym farbivom a podobne.”

Sortiment naviac obohatili veľkými čerstvými kornútkami, ktoré sa tešia veľkej obľube vďaka svojej chrumkavosti. Tajomstvo tkvie v tom, že ich pečú len vtedy, keď neprší. Zákazníkovi chcú ponúknuť len najvyššiu kvalitu a majú skúsenosť, že počas daždivých dní by do seba kornútky nasali vlhkosť.

“V zime ponúkame horúcu čokoládu, ktorá je vyrobená z pravých belgických čokoládových peniažkov. Tie roztápame v plnotučnom mlieku. Na začiatku to bol obrovský problém, pretože slovenskí zákazníci boli naučení na hustú pudingovú hmotu z práškov, v ktorých stála lyžička – stálo nás to veľa vysvetľovania a trpezlivosti,” smeje sa majiteľka.

Urban Cafe: foto: Urban Cafe Košice
Andrea s Marcom a cenou od Menučka.sk, foto: Menucka.sk

Nielen sladké, ale aj slané 

Od začiatku existencie sa dvojica snažila kombinovať kvalitné slovenské produkty s belgickými kvalitnými produktmi. Marca napríklad očarila chuť slovenského medu, ktorú zakomponoval do tmavej belgickej čokolády. Vytvoril tak jedinečný koncept medovej pralinky, ktorý priviedol do povedomia širšej verejnosti aj samotnú Urban Cafe.

“Na objednávku sme  vyrobili pralinky s prestížnym koňakom a na prevádzke sme rozšírili počas zimného obdobia čokoládový sortiment o čokoládové lízanky so zvieratkami, tabuľkové čokoládky, čokoládové darčekové balenia. Čokoládovým sortimentom sme začali zásobovať malé čokoládové prevádzky, kaviarničky a hotely v rámci Slovenska a niekoľko klientov do zahraničia.”

Experimentovanie oboch baví, a tak každú sezónu obohacujú ponuku o niečo špeciálne. Minulého roku to bola zmrzlina z indického karí, tohtoročnú sezónu začali s bryndzovou zmrzlinou, ktorá sa teší veľkej obľube. Je obohatená čerešňovými kryštálikmi, ktoré ju jemne osladzujú. Bryndzu zachovali ale aj v slanej verzii a do ponuky zaradili bryndzové bruselské wafle s cibuľkou.

Urban Cafe: Bryndzové vafle s cibuľkou, foto: Urban Cafe Košice
Bryndzové vafle s cibuľkou, foto: Urban Cafe Košice

Apropo, experimentovanie. “Pred dvanástimi rokmi Marc vymyslel nový koncept na vafle – vafle na paličke. S nimi vyhral 1. cenu (Cenu za inováciu) na výstave v Gente v Belgicku. Tento typ vaflí je určený na stánkový predaj, napr. na festivaloch, trhoviskách a podobne,” chváli Marca Andrea.

Špeciálne stravovanie v Urban Cafe nie je prekážkou

Pre ľudí s rôznymi intoleranciami, napríklad na laktózu, vajíčka či múku, vyrábajú ovocné sorbety. V ponuke majú aj zmrzlinu pre diabetikov, ktorá namiesto cukru obsahuje stéviu. Pre deti vyrobili zmrzlinu z kofoly a všetky ich mliečne zmrzliny sú bez obsahu vajec a múky.

Urban Cafe ste mali možnosť vidieť (a ochutnať) aj na festivale Gurmán Fest v Bratislave, odkiaľ si odniesli prvé miesto za najlepší produkt – vafle na paličke. Polovica leta je ešte pred nami, tak neváhajte a vyberte sa do Urban Cafe. Sladký zážitok čaká len na vás. :)

Kontakt: 
Urban Cafe Košice
Vrátna ulica č. 4, centrum

tel. č.: 055 685 42 07

Zdroje foto: archív Urban Cafe Košice, Facebook Urban Cafe Košice

zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin
referencie