Trendy v stravovaní mladých Slovákov sa menia: Čo preferujú ľudia vo veku 18 – 25 rokov?

4112
jedlo mladí

Všetci sme si prešli, respektíve si prechádzame rôznymi životnými etapami. Medzi jednu z nich určite patrí aj strava a to, čo preferujeme na svojom tanieri. Tentoraz nás zaujímalo, či mladí dajú prednosť kvalite alebo skôr kvantite, či si radšej vyberú na obed menučko alebo niečo fastfoodové a tiež to, koľko sú ochotní dať za obed či večeru.

Najmä vysokoškoláci vo veľkých mestách, ktorí sa nekamarátia so školskými jedálňami, si na obed radi vyberú z menučka, ktoré nestojí viac ako 5 – 6 eur. „Ja osobne mám rád dobré jedlo, preto vždy, keď mám obednú pauzu, pohľadám, čo je v okolitých reštauráciách na obed a rozhodnem sa,“ hovorí Ondrej z Nitry. Dodáva, že si najviac obľúbil Tantal, BoccacioStarú Kotolňu.

Andrea z Lučenca zbožňuje obedové menučka a nevie si predstaviť, že by na obed mala niečo studené. „Moji rodičia nás nikdy nebrali do reštaurácií, možno preto si to teraz tak vychutnávam, keď nemusím stále variť, ale idem sa niekam najesť a vyberiem si to, na čo mám chuť. V pohode dám tak do 5 eur za porciu“. Naopak, jej priateľ Kristián má úplne iné preferencie. Na teplý obed si nepotrpí a radšej si zbehne kúpiť kebab alebo pečivo. „Veľmi sa ale teším, keď ideme na pizzu, tú by som mohol jesť každý deň. Veľmi dobrá je Palazzo alebo Ragazza,“ dodáva.

„Cez obed nikdy nič nestíham, maximálne do seba hodím nejakú bagetu alebo idem do mekáču. Ale večer rád zájdem s priateľkou alebo kamošmi do dobrej reštaurácie. Ceny moc neriešim, veď tam nechodím každý deň,“ hovorí Michal, ktorý nie je študent, ale pracuje a žije v Bratislave. V obľube má reštauráciu Soho a tiež Pulitzer.

Ako sme zistili, vôbec nie je pravidlom, že mladí majú radšej fastfood. Dôkazom sú aj študentky Klaudia a Hana, ktoré sa doslova vyžívajú v spoločnom vymýšľaní receptov. „Inšpirujeme sa buď na internete, alebo v reštauráciách. Najradšej máme rýchle recepty, na ktoré nepotrebujeme drahé ingrediencie. Na druhej strane ale veľmi rady ideme na čínu alebo na menučko do Olive Tree“.

Mladí ľudia si v poslednom čase radi vyberajú kvalitné suroviny, poprípade vyhľadávajú vegetariánske či vegánske alternatívy. „Som nadšený, že je teraz toľko možností aj pre nás, vegánov. Úplne najviac mi sedí jedlo v bratislavskom FOODSTOCKU, často tam idem aj na obed. Dá sa tu najesť nielen dobre a dosýta, ale aj za celkom normálnu sumu,“ hovorí čerstvý absolvent Matej.

Ľudia žijúci či študujúci na východnom Slovensku si tiež radšej doprajú teplý obed, aj keď nie vždy im to časová tieseň dovoľuje. Študent Martin si vyberá jedlo podľa ceny. „Nemám moc na rozhadzovanie, no našťastie sa dajú nájsť aj menučka za veľmi dobré ceny. Poprípade si zbehnem na trojuholník pizze alebo na bagetu“.

Veľa mladých si pochvaľuje novú vlnu kvalitných domácich hamburgerov. „Raz za týždeň ideme s partiou von a keď sa rozhodujeme, čo si dáme, vždy skončíme pri poriadnom hamburgeri. V Trenčíne je najlepší buď v Remyse alebo v Alcatraze“. Vlado s úsmevom dodáva, že predtým bol nonstop v nejakom fastfoode, no časom pochopil, že do dobrého jedla sa investovať oplatí.

Ako posledná nám o svojich preferenciách povedala Sima, ktorá študovala v Nitre a momentálne pracuje v Bratislave. „Počas výšky som to tak striedala, nosila som si aj z domu, aj som si varila a tiež som sa rada išla niekam najesť, najradšej som mala Hoffera. Teraz vždy počas obednej pauzy zbehnem na menučko, ktorých je v Bratislave veľký výber.“

Ako sme teda zistili, mladí Slováci vo vysokoškolskom veku preferujú teplý obed, no nie vždy im to časová tieseň dovoľuje. Našťastie ale chápu, že vychutnať si dobré jedlo je veľká radosť. A čo vy a vaše stravovacie preferencie? Ste reštauráciový typ, alebo si radšej varíte doma?

Foto: Facebook – Tantal Restaurant/Pulitzer/FOODSTOCK Bratislava, Pixabay, Unsplash

zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin
referencie