Trattoria v Žiline – reštaurácia s božským triom. Viete, čo to znamená?

3560

Božské trio – jedlo, káva, koláčik. V tomto duchu sa nesie žilinská reštaurácia Trattoria, ktorá sa nachádza v samom centre mesta. Nedávno prešla celkovou rekonštrukciou, zmenil sa najmä interiér.

Trattoria vyzerá zvonka typicky taliansky, no vo vnútri vás pohltí štýlový interiér ladený do hnedých odtieňov. Vnútro je rozdelené na viac častí, okrem klasickej reštauračnej miestnosti tu nájdete presvetlenú časť, vhodnú na vychutnanie si koláčika s kávičkou. Cez leto si posedíte na priestrannej terase a rodinnú oslavu či večierok pre 20 osôb môžete zorganizovať v pivničnom salóniku.

Po vstupe cez hlavné vchodové dvere vás určite zaujmú obrazy, ktoré sú namaľované (vytlačené?) na akoby drevených parketách. Stoly sú decentne oddelené jeden od druhého, určite nehrozia stiesnené priestory či stoly nalepené na seba. Interiér zdobia aj masívne hodiny, originálny kúsok, ktorý nemáte šancu prehliadnuť.

V čase obeda je Trattoria väčšinou úplne plná, no z  vlastnej skúsenosti musím pochváliť rýchlu obsluhu, ktorá všetko bez problémov stíhala. Nezabudli sa prísť spýtať, či je všetko v poriadku.

Od pondelka do piatku si sem môžete zájsť na chutné obedové menučko, zoznam na celý týždeň nájdete tu. Na výber máte vždy zo siedmych jedál, nechýba pizza, ryba, kuracie či vegetariánske jedlo. Reštaurácia ponúka dokonca aj rozvoz.

Trattoria a jej chute

V podniku nechýba rôznorodosť – talianska a medzinárodná kuchyňa, na výber je aj bohatá ponuka pizze. Tú sa mi, bohužiaľ, zatiaľ ochutnať nepodarilo, no už len pohľad na ňu stál za to. A verím, že je určite výborná, v mnohých recenziách som sa dočítala o tom, že je to jedna z najlepších pízz v Žiline.

Cez víkend je reštaurácia otvorená, obed či večeru si môžete vybrať z À la carte menu. Máte možnosť dať si predjedlo aj polievku, my sme si dali slepačí vývar s pečeňovými haluškami a taliansku paradajkovú polievku. Pri tej sme mali doslova gule za ušami. Pre mňa to bola určite najlepšia paradajková, akú som jedla. Namiesto chlebíka či krutónov bola podávaná s pizza štangličkami, super nápad.

Pri výbere hlavného jedla sme sa celkom natrápili, čašníčka sa nás bola spýtať trikrát, kým sme si konečne zvolili :). Z talianskej kuchyne si okrem pizze a krémového rissota môžete dať cestoviny, medzi ktorými nájdete buď klasiku (Bolognese, Carbonara…), ale ak radi skúšate nové chute, zaujímavou voľbou môžu byť Tagliatelle s tekvicovo-smotanovou omáčkou a kozím syrom alebo Šafranové penne so špenátom a cherry paradajkami.

Zo šalátov ma zaujal Anatra – kačacie prsia s marinovanou hruškou na víne a vlašské orechy v mede, no napokon som sa rozhodla vyskladať si vlastný tanier. V menu sú totiž na výber samostatne rôzne mäská z grilu, omáčky a prílohy. Pustila som sa do kombinovania, nechala som si poradiť aj od čašníčky. Môj obedový tanier vyzeral takto – grilovaná bravčová panenka, omáčka Arabiatta (paradajky, čili, olivy) a opekané zemiaky s cibuľou a slaninkou. Všetko bolo fantastické, aj keď som už nevládala, na tanieri som nenechala ani kúsok :)

Okrem tohto všetkého Trattoria ponúka na výber zapekané špeciality a jedlá, ktoré sú v menu zaradené v kategórii Z každého rožka troška. Tam nájdete napríklad stroganov, kuracie soté či vyprážaný hermelín. Priateľ ochutnal Dolomite – v zapekacej miske bola bravčová panenka, šampiňóny, šunka, slaninka, cibuľka, zemiaky a syr. Prázdny tatier na konci hovoril sám za seba.

Sladká bodka na záver

Do Trattorky nemusíte prísť iba na obed či večeru, posedieť si tu môžete pri dobrej kávičke a koláčiku. Všetky dezerty sú vlastná výroba, dokonca si celý chceesecake môžete objednať domov na oslavu či pre návštevu.

Trattoria ide v ústrety zákazníkom

Ako som už spomenula, žilinská reštaurácia prešla rekonštrukciou interiéru a zmenila sa na moderný priestranný podnik. Novinkou je aj prebaľovací pult pre „mamičky v núdzi“, ktorý sa nachádza v odľahlej časti pri toaletách. Nájdete v ňom čisté plienky, vlhčené utierky a krémik.

Reštaurácia Trattoria svojou kvalitou jedla a služieb vyhovie aj tým najnáročnejším zákazníkom. Po potulkách Žilinou ju určite navštívte, ak aj nemáte chuť na sýte jedlo, potešte sa domácim dezertom a oslaďte si život :)

zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin
referencie