Tipy na 15 výletov po Slovensku, na ktorých vás čakajú krásne výhľady aj parádne občerstvenie

9807

Momentálne sa nám cestovanie do zahraničia skomplikovalo, našťastie, na Slovensku máme veľké množstvo krásnych miest, ktoré sa oplatí navštíviť. A ak aj vy patríte k turistom ako ja – ktorí sa na výlete radi zastavia v miestnej kolibe, chate či bufete, aby sa posilnili a oddýchli si, tak mám pre vás niekoľko tipov na výlety, na ktorých si môžete dopriať výborné občerstvenie.

Koliba pod skalami

Lokalita: Súľovské skaly

Náročnosť: Mierne náročná turistika

Nádherné miesto v obklopení Súľovských skál – to je Koliba pod skalami. Môžete sa sem prísť ubytovať alebo najesť do reštaurácie. Dať si tu môžete nielen “turistické klasiky” ako guláš a klobásku, ale varia tu super burger, kačicu, pečené koleno a veľa ďalšieho. Zrakovú pyramídu síce už nenavštívite, ale môžete sa vybrať napríklad na Súľovský okruh (celodenná mierne náročná turistika) a zakončiť ju práve v tejto kolibe.

Sliezsky dom

Lokalita: Vysoké Tatry

Náročnosť: Stredná až ťažká turistika podľa zvolenej trasy

Ak ste v Tatrách, Sliezsky dom a jeho okolie by mala byť akási “povinná” zastávka. Priamo pod Gerlachom tu na vás čaká nádherná príroda a, samozrejme, výborná gastronómia. Ak patríte do skupiny večne hladných turistov, práve tu si určite chvíľu oddýchnite. Majú tu reštauráciu, kde si môžete vybrať z teplých bufetových stolov rôzne druhy jedál. A ako sa vlastne na Sliezsky dom dostanete? Vyberste sa sem napríklad z Tatranskej Polianky, Starého Smokovca či z Hrebienku.

Chata na Grúni

Lokalita: Terchová

Náročnosť: Stredne náročná turistika

V okolí Malej Fatry je veľké množstvo obľúbených a vyhľadávaných turistických trás. Ak sa chystáte na výlet do Terchovej, padne vám vhod informácia o Chate na Grúni. Dá sa tu nielen občerstviť a pochutnať si na tradičných slovenských špecialitách, ale taktiež sa tu môžete ubytovať, dokonca aj so svojím psíkom. Možností, ako sa na chatu dostať, je viacero. Spravte si výlet napríklad zo Štefanovej na Grúň, alebo náročnejšiu trasu – Stoh – Chrbát Stohu – Poludňový grúň – Chata na Grúni.

Oravská priehrada

Lokalita: Orava

Náročnosť: Celodenný výlet vhodný pre rodiny

Na Slovensku máme niekoľko priehrad, no na Oravskej môžete zažiť viacero dobrodružstiev. Napríklad môžete ísť na vyhliadkovú jazdu (pre deti parádny zážitok) alebo sa choďte pozrieť na Slanický ostrov, ktorý sa nachádza priamo uprostred priehrady (pozostatok zo zatopenej dediny.) A ako by to bolo, ak ste odtiaľto odišli bez vyskúšania nejakej miestnej oravskej dobroty. Odporúčame vyskúšať reštauráciu Slanícky dvor alebo Salaš Orava, kde nájdete všetky slovenské a oravské špeciality.

Brnčalka

Lokalita: Vysoké Tatry

Náročnosť: Stredná až ťažká turistika podľa zvolenej trasy

Chata bola postavená ešte v 90. rokoch 19. storočia a prešla viacerými rekonštrukciami. Nachádza sa hneď vedľa krásneho Zeleného plesa. Brnčalku sa určite oplatí navšíviť – môžete si tu posedieť na útulnej terase a posilniť sa niečím z bohatej ponuky typických slovenských špecialít. Momentálne vydávajú jedlo cez okienko. Následne si ho môžete vychutnať na lavičkách pred chatou alebo kdekoľvek v okolí. A ako na Zelené pleso? Vyberte sa napríklad z Tatranskej Lomnice, Veľkého Bieleho plesa alebo zo Skalnatého plesa.

Salaš Nimnica

Lokalita: Pri Púchove

Náročnosť: Jednoduchá turistika

Ak premýšľate nad turistikou, ale nechce sa vám šľapať náročnou trasou, potom zoberte rodinku a prídite si obhliadnuť Nimnicu a jej okolie. Je tu veľmi pekná priehrada, krásna príroda, menšie vyhliadkové kopce, kúpele a to najlepšie – Salaš Nimnica, v ktorom vám naservírujú také bryndzové halušky a pirohy, že sa budete zalizovať až za ušami.

Slovenský Raj – Kláštorisko

Lokalita: Spišská Nová Ves

Náročnosť: Stredne náročná turistika

Toto miesto mnohí určite poznáte. Patrí medzi najkrajšie a najvyhľadávanejšie turistické trasy na Slovensku. Po celkom náročnej turistike vám určite padne vhod občerstviť sa v chate/reštaurácii, kde si môžete vybrať zo skutočne veľkej ponuky chutných jedál, nápojov a drobností. Po ceste na Kláštorisko si vyberte jednu z viacerých trás a uvidíte napríklad Suchú Belú, Piecky, Tomášovský výhľad alebo Prielom Hornádu.

Múzeum slovenskej dediny

Lokalita: Martin

Náročnosť: Vhodné na výlet s ďeťmi

Vezmite decká na výlet do okolia Martina. Kúsok od mesta sa nachádza krásne múzeum slovenskej dediny – rozľahlý priestor, kde si môžete prejsť viacerými časťami. V každej z nich sú postavené typické starodávne domčeky, kostolíky, školy či pracovné dielne. A, samozrejme, nechýba tu možnosť občerstviť sa. Bufetík sa nachádza v jednej zo starodávnych budov, takže budete mať pocit, akoby ste sa vrátili v čase.

Bufet pod Kvačianskou dolinou a Bufet Goral

Lokalita: Liptov

Náročnosť: Stredne náročná turistika

Poznáte Kvačiansku dolinu? Ak nie a chystáte sa na Liptov, potom si toto miesto nenechajte ujsť. Čaká vás pohodová turistika, pri ktorej uvidíte skalný útvar Jánošikova hlava, rokliny, krásne výhľady a Mlyny Oblazy, kde nájdete starodávny mlyn, chatky a miesto na odpočinok. A ak vás prepadne hlad alebo túžba po čapovanom pivku či kofole, na výber máte hneď dva bufety, v ktorých sa môžete dobre posilniť. Ich poloha nie je priamo v centre Kvačianskej doliny, ale na začiatku, respektíve konci trasy.

Chata A. Kmeťa

Lokalita: Štiavnické vrchy

Náročnosť: Stredne náročná turistika

Táto chata sa nachádza v Štiavnických vrchoch, konkrétne pri Náučnom chodníku Sitno. V tejto oblasti budete mať skvelé možnosti na výlety a turistiku, preto by ste sem nemali ísť len tak na otočku, ale aspoň na jednu noc. Choďte na jazero Počúvadlo, vydajte sa na Náučný chodník, pozrite sa na hrad Sitno a užite si krásnu prírodu. Na Chate A. Kmeťa si môžete oddýchnuť, posedieť si na terase a vychutnať si pri tom rôzne tradičné turistické dobroty.

Bufet u Macíka + Horský hotel Poľana

Lokalita: Stredné Slovensko

Náročnosť: Ťažšia turistika

Ak sa vyberiete na výlet do Chránenej krajinnej oblasti Poľana, máte sa na čo tešiť. Vaše nohy síce dostanú zabrať, ale krásna príroda bude určite stáť za to. Či už sa vyberiete priamo na Poľanu alebo si pôjdete pozrieť Vodopád Bystré, vaše bruchá prázdne nezostanú. Môžete ísť navštíviť Bufet u Macíka a Horský hotel Poľana, kde si môžete dať či už nejakú drobnosť, alebo rovno celý obed.

Chata pod Borišovom

Lokalita: Nízke Tatry

Náročnosť: Stredne náročná turistika

Nie veľmi známa, no za to útulná chata s parádnou kapustnicou, na ktorú turisti chodia vo veľkom. Nachádza sa v Nízkych Tatrách a keď sa na ňu vyberiete, čakajú vás krásne výhľady. Môžete si tu zarezervovať nocľah alebo prísť do bufetu, kde sa dobre posilníte. A aké turistické trasy si vybrať? Môžete ísť napríklad Belianskou dolinou, poprípade sa vyberte z Malého Lysca.

Penzión Sivec

Lokalita: Košice

Náročnosť: Stredne náročná turistika

Na Východe je taktiež veľa možností na dobrú turistiku. Poďte napríklad na vrch Sivec, ktorý je ako stvorený pre tých, ktorí vyhľadávajú nádherné výhľady. Možností, ako sa sem dostať, je viacero. Treba však počítať s celkom strmými skalami, ktoré musíte prekonať, aby ste vyšli až na samý vrch. No a, samozrejme, ako by to bolo, aby ste sa po dobrej turistike neposilnili (alebo pred turistikou?). Zavítajte do penziónu Sivec, kde sa môžete nielen dobre najesť, ale napríklad tu môžete aj prenocovať. Ak nemáte vlastný dopravný prostriedok, môžete využiť požičovňu áut v Košiciach.

Chatka a bufet Morské oko

Lokalita: Vihorlat – Košický kraj

Náročnosť: Pohodová turistika

Najväčšie sopečné jazero Morské oko vo Vihorlate je krásne miesto, kam sa môžete vydať na nenáročnú turistiku. Na jej konci sa zastavte v tejto chatke a doprajte si niečo dobré z bufetu – napríklad guláš, kapustnicu, pivo, kofolu či klobásku. Dostanete sa sem peši zo Zemplínksych Hámrov, no možnosť je aj prísť autom.

Salaš Vígľaš

Lokalita: Bojnice

Náročnosť: Výlet vhodný pre rodiny s deťmi

Ak si chcete spraviť celodenný výlet (tento raz bez turistikovania), choďte do Bojníc. Navštívte miestnu Zoo a nezabudnite si vyšľapať na vyhliadkovú vežu Čajka v oblakoch, odkiaľ budete mať nádherný výhľad na okolie. A výlet môžete zakončiť v Salaši Vígľaš, ktorý sa nachádza hneď pri lese, cez ktorý sa ide na vyhliadku.

MiniFARMA pri obci Lubina

Lokalita: Nové Mesto nad Váhom

Náročnosť: Výlet vhodný pre rodiny s deťmi

Na rodinnú farmu, ktorá sa nachádza na západnom Slovensku, nezabudnite zobrať aj deti a to rovno na celodenný výlet. Nevšedné mini aj maxi zvieratká môžete hladkať, kŕmiť a stráviť s nimi toľko času, koľko chcete. Malí milovníci zvieratiek si vybijú energiu na detskom ihrisku a zábavných atrakciách, zatiaľ čo starší milovníci zvieratiek ocenia odpočinok na sedacích vakoch s výhľadom na farmu. Výlet určite zakončite výbornými lokšíkmi, ktoré vás hladných nenechajú.

Aktuálne otváracie hodiny a cenu vstupného nájdete na: www.minifarma.sk 

Zdroj fotiek: Unspash, Wikipedia

zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin
referencie