Skvelá husacina nepatrí len k jeseni

1518

Husacie hody, Gurmánsky Grob a jeseň – tri slová, ktorá patria pre mnohých k sebe tak isto, ako Vianoce a Silvester k decembru. Zasvätení však vedia, že ak si chcú pochutiť na skvelej husacine, netreba čakať do septembra. V Slovenskom Grobe je reštaurácia, ktorá ju ponúka počas celého roka a nielen husacinu – jej jedálny lístok je podstatne bohatší. 

Hovoríme o Gurmánskom Grobe, rodinnej reštaurácii, ktorá patrí manželom Haškovcom. Zaujímavé určite je, že husi tu nepripravujú starousadlíci, ale „prišelci“. Boris Haško je Bratislavčan a jeho manželka Klaudia pochádza z okresu Galanta z Čierneho Brodu. B. Haško pracuje celý život v gastronómii a jeho pracovné začiatky boli v bratislavských reštauráciach. Pred 30-timi rokmi vymenil hlavné mesto Slovenska za hlavné mesto husaciny, a pred 14 rokmi tu s manželkou postavili rodinný dom a urobili v ňom reštauráciu. Ako inak – s ponukou husaciny.

Začínali v malom, B. Haško mal na starosti kuchyňu a pečenie husí a manželka Klaudia obsluhovala. Postupne sa chýr o ich skvelej husacine šíril, hostí pribúdalo, reštaurácia sa zväčšovala. Z malého podniku sa tak stala „inštitúcia husaciny“ kde sa naraz zmestí až 200 hostí a v kuchyni a v servise sa o nich spolu s brigádnikmi starajú až tri desiatky ľudí. 

Zámerom Haškovcov vždy bolo, mať reštauráciu otvorenú počas celého roka. Preto postupne k interiéru dobudovali veľkoryso poňaté exteriérové atrakcie, akúsi zónu relaxu pre dospelých no najmä pre detských návštevníkov. Je tu terasa, altánok, detské ihrisko pre menšie deti a najnovšie aj pumptracková dráha pre tie staršie. Tú vybudovala obec hneď v susedstve reštaurácie, takže zo záhrady je sem priamy vstup, čo Haškovcov veľmi teší. 

„Husacinový“ jedálny lístok obohatili o ďalšie jedlá a najmä rôzne tematické gastronomické akcie, ktoré majú u hostí veľký úspech.

Na jeseň je to aj tu najmä o husacine, týždenne pečú desiatky husí. Nakoľko chovanie husi v Slovenskom Grobe už dávnejšie vymizlo, tak im husi chovajú a pripravujú ich dodavatelia z okresu Galanta a Dunajska Streda. Dodávajú ich vypitvané a pripravené tak, ako si v Gurmánskom Grobe želajú. Tu ich pečú  aj v klasických peciach na drevo, teda tradičným spôsobom.

Nielen husi, ale všetko, čo dostanete na tanieri robia v reštaurácii sami, okrem lokší, tie im dodávajú domáce gazdiny z dediny, ktoré sa na ich prípravu špecializujú. „Lokší spotrebujeme stovky, pripravovať ich u nás v kuchyni pri „frmole“, ktorý tu býva, by nebolo reálne a ani efektívne,“ vysvetľuje majiteľ Gurmánskeho Grobu. 

Hoci sa rokmi stal z malej reštaurácie pomerne veľký podnik, stále však ide o rodinnú záležitosť, takže jedného, alebo druhého, resp. oboch Haškovcov v reštaurácii stretneme od skorého rána až do záverečnej. B. Haško hovorí, že je dôležité, aby boli svojim prístupom  vzorom a inšpiráciou pre zamestnancov a vedú ich k tomu, aby boli milí a profesionálni. 

„Husacina nie je lacná záležitosť, preto chceme aby si hostia pobyt u nás užili. Tiež chceme aby na nás nezabudli ani vtedy, keď nie je tá pravá husacinová sezóna a najedli sa tu aj vtedy rovnako dobre,“ uzatvára majiteľ úspešnej reštaurácie. 

zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin
referencie