Reštaurácie v Pezinku, ktoré patria medzi moje naj

22649
Slimačka reštaurácia Pezinok

Mnoho z vás zavíta tento víkend do Pezinka na vinobranie. Gastro ponuka bude opäť rozmanitá, ale komu by to nestačilo, môže ochutnať aj kuchyňu tunajších reštaurácií.  V tomto článku vám predstavím tie reštaurácie v Pezinku, ktoré som si za tri roky môjho pôsobenia v tomto meste stihla obľúbiť. Aj vďaka dobrému jedlu a vínu sa oplatí navštíviť toto malé pokojné vinárske mestečko a stráviť tu príjemné chvíle aj inokedy, nielen počas vinobrania.

Vraj máme v Pezinku najviac gastro prevádzok na počet obyvateľov. Neviem, či je to naozaj tak, ale pokojne tomu verím, lebo je ich tu požehnane. Reštaurácie, puby, vinárničky, pivničky, kaviarničky. Samozrejme, nestihla som vyskúšať všetky a v žiadnom prípade sa nechcem hrať na gastro kritika. Nasledujúce reštaurácie som však mala možnosť vyskúšať niekoľkokrát a patria medzi moje naj. Uvádzam ich v abecednom poradí.

Ai Sushi

Na hornom konci Štefánikovej ulice sa nachádza táto útulná reštaurácia s terasou. Ako už názov napovedá, ponúka špeciality japonskej kuchyne, predovšetkým sushi, a to ako jediná reštaurácia v Pezinku. Keďže práve sushi je jedno z mojich obľúbených jedál, často si ho vychutnávam odtiaľto, či už priamo v prevádzke, alebo si ho nechám doviezť domov. Okrem sushi sme tu ochutnali aj steak a japonské rezance s kačacím či kuracím mäsom, vždy to bolo výborné.

reštaurácie v Pezinku - Sushi set v Ai Sushi Pezinok
Sushi set v Ai Sushi Pezinok
(Zdroj: www.aisushi.sk)

Ebrietas

Relatívne nová reštaurácia sa dostala nedávno do povedomia Slovákov cez osobu šéfkuchára a spolumajiteľa Michala Šišku a jeho účinkovanie v televíznej relácii. Vďaka jeho kulinárskemu umeniu, ktoré osobne v reštaurácii predvádza, je však Pezinčanom známy už dlhšie. Reštaurácia Ebrietas bola pôvodne, vzhľadom na Michalove kvality a skúsenosti, zameraná na luxusnejšiu klientelu. Postupne sa však jej ponuka približuje aj širšej skupine ľudí, ktorí ju radi navštevujú najmä pre jej originálne a kvalitné jedlá z čerstvých lokálnych surovín. A okrem iného majú aj skvelé burgre, ktoré sme spomínali v našom ďalšom článku.

reštaurácie v Pezinku - Burger v Ebrietas Pezinok
Burger v Ebrietas Pezinok
(Zdroj: ebrietas.sk)

Ľalia

Priestranná a zároveň útulná je reštaurácia s terasou, situovaná v budove kultúrneho domu na Holubyho ulici. Ľalia je už v Pezinku legendou a zrejme sa nenájde nikto, kto tu ešte nebol. Obľúbená je najmä vďaka originálnemu interiéru, ktorý je zložený z rôznych dekoračných vecičiek, širokej ponuke jedál, terase, šikovnému personálu a najmä veľkému detskému kútiku.  Aj pre toto všetko je takmer stále plná a niekedy je ozaj ťažké nájsť si tu miesto.

reštaurácie v Pezinku - Lalia Pezinok
Interiér Ľalie s množstvom malých detailov ktoré dotvárajú jej charakter :)
(Zdroj: www.lalia4you.sk)

Matyšák

Okrem vinárstva a vinoték má táto pezinská podnikateľská rodina aj ďalšie aktivity. V Bratislave je to Hotel Matyšák a samoobslužná reštaurácia Matyšák na Kramároch a v Pezinku aj reštaurácia pod oficiálnym názvom Vinum Galeria Bozen. Pezinčania ju ale volajú jednoducho Matyšák. Nachádza sa na konci Holubyho ulice pri kostole, oproti kultúrnemu domu. Priestranné priestory sú ideálne na rodinné či firemné akcie, napríklad aj my sme tu mali slávnostný rodinný obed po krstinách nášho syna a všetko bolo super.  Tiež sme tu absolvovali pár romantických večerí  pri sviečkach a dobrom vínku. Obedy tu robia formou samoobslužného pultu, s čím som ja úplne OK a často to využívam, keď som v Pezinku, nestíham a potrebujem sa rýchlo najesť. Denné menu obsahuje vždy aj nejaké zaujímavejšie gurmánskejše jedlo, čím si napriek „táckam“ reštaurácia drží svoju úroveň a klientelu aj počas obedov.

reštaurácie v Pezinku - Vinum Galéria Bozen Pezinok
Vinum Galéria Bozen Pezinok
(Zdroj: www.hotelmatysak.sk)

Pezinský Preš – Hotel Tilia

Jediný štvorhviezdičkový hotel v Pezinku, hotel Tilia priamo v centre, síce nemá svoju vlastnú reštauráciu, ale v jej budove je prevádzkovaná pivničná reštaurácia s názvom Pezinský Preš. Aj tam občas zájdeme na obed alebo večeru. Klasické jedlá, veľké porcie, príjemný personál či drevené pivničné prostredie s televízormi. Vhodné napríklad aj na večerné posedenie s priateľmi pri vínku či pivku. A aj na oddych od technológií a mobilného sveta keďže dole je poslabší signál :).

Radnica

Aj Radnica je stálicou na pezinskej gastro scéne. Priamo na Radničnom námestí oproti mestskému úradu nájdete túto reštauráciu s tromi vnútornými zónami. Kaviarňou, reštauráciou a vonkajšou terasou alebo lepšie povedané dvorom. Obľúbený podnik na obedy, večere, posedenia, nočný život, ako aj kultúrne vyžitie. Najmä v lete sa na nádvorí konajú hudobné koncerty, recitály či besedy. Naposledy som tu mala výborné cestoviny s lososom na limetkovo-smotanovej omáčke.

Rozálka

Areál Hotela Rozálka je úžasné miesto, kam chodíme veľmi často, asi ako mnoho ľudí s malými deťmi. Majú tam vlastnú mini zoo s húskami, kozičkami, somárikmi, poníkmi, jazdecký klub s koníkmi a veľké detské ihrisko s hojdačkami a  trampolínou. Veľká terasa, tenisové kurty, kaviareň, hotel a penzión a výborné jedlo. Často sa tu konajú jazdecké preteky alebo aj uzavreté akcie ako svadby či oslavy, a tak sa môže stať, že vás kvôli tomu neobslúžia, čo je nevýhodou, ale za pokus to určite stojí.

reštaurácie v Pezinku - Hotel Rozálka v Pezinku
Hotel Rozálka v Pezinku
(Zdroj: www.rozalka.sk)

Slimáčka

Ak pôjdete do Pezinka vlakom (z bratislavskej hlavnej stanice je to len 20 minút cesty), tak Slimáčka bude prvá reštaurácia, na ktorú natrafíte cestou pešo zo stanice do centra Pezinka. Reštaurácia s penziónom patrí už po generácie jednej rodine, ktorá sa o tento priestor s láskou stará a ponúka vynikajúce jedlá a služby za veľmi priateľské ceny. Opäť pezinská legenda, ktorá si drží svoju kvalitu. Viacero ľudí si tu pochvaľovalo napríklad také špecialitky ako tatarák, bravčovú panenku či famózne gaštanové pyré.

U Taliana

Ak hľadáte originálnu taliansku reštauráciu, správna adresa je 1. Mája 13, Pezinok. Trošku ďalej od centra smerom na juh pri pezinských športoviskách nájdete tú pravú taliansku atmosféru. Typický taliansky interiér, domáce cestoviny, šalátový bufet, originálne talianske suroviny, talianska pizza, risotto a iné typické jedlá – jednoducho Taliansko na dlani. Oficiálne sa reštaurácia volá Pizzeria Italia, ale zákazníci už nepovedia inak ako len „ideme k Talianovi“, keďže majiteľom reštaurácie je skutočný Talian. Pre mnohých  práve tu pečú tú najlepšiu pizzu v Pezinku a veľmi radi sem chodia aj rodinky s deťmi.

reštaurácie v Pezinku - U Taliana Pezinok
U Taliana Pezinok
(Zdroj: www.facebook.com/PizzeriaItaliaRistorante)

Na skok od Pezinka sa nachádza aj ďalšia vychytená gastronomická obec, Slovenský Grob. Práve v tomto období sa tam začína sezóna obľúbených husacích a kačacích hodov, na ktoré hostia prichádzajú z rôznych kútov Slovenska.

Ak by ste sa ocitli v Pezinku počas obeda a mali chuť na rýchle obedové menu, zoznam reštaurácií, ktoré ponúkajú denné menu v Pezinku a okolí, nájdete kedykoľvek na tejto jednoduchej adrese: www.menucka.sk/pezinok.

Dovidenia v Pezinku, či už tento víkend na vinobraní, alebo aj mimo neho :).

Ak máte aj vy obľúbené reštaurácie v Pezinku, či už z tých, ktoré som spomínala alebo nejaké iné, napíšte nám v komentároch.

 

 

 

 

zdieľať tento článok na:

FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin
referencie