RAMEN – kráľovná polievok

12958
Ramen polievka Nitra japonska

Už dlhé roky sa špekuluje, či je ramen viac polievka alebo hlavné jedlo. My vám na túto otázku odpovieme: Ramen je niečo viac. Ramen je kráľovná medzi polievkami a kráľ medzi ľahkými hlavnými jedlami. 

Ramen vás zasýti, ale nie tak, aby ste z obedu odchádzali unavený.

Ramen vás postaví na nohy, keď „na vás lezie“ choroba. Ramen si môžete dať v lete, aj v zime, po športe aj „na opicu“. Vyskúšali ste ho už?

Čo obsahuje ramen?

Ramen je silný japonský vývar z bravčových alebo kuracích kostí, alebo z ryby. Do tejto silnej chutnej polievky sa pridávajú ďalšie ingrediencie – základom každého ramenu sú rezance – pšeničné alebo ryžové. Ostatné ingrediencie sa líšia podľa typu ramenu, ktorých je dnes už neúrekom. 

Napríklad v TATAMI – Japan FOOD Room v Nitre sa ramen servíruje v troch verziách, pričom v každom z nich prevláda iná zložka: 

Krevetový ramen je z voňavého dashi vývaru, vo vegetariánskom nájdete liečivú silu miso pasty a jemnú chuť hodvábneho tofu a pre fanúšikov rýb je určený rybací ramen s kúskami rôznych rýb.  

Hoci na Slovensku sa ramen časťo servíruje ako polievka, dobrý a pravý ramen by nemal obsahovať príliš veľa vody. Znakom dobrého ramenu je množstvo ďalších ingrediencií, ktoré postupne ochutnávate spolu s vývarom. Najčastejšie sa do ramenu pridáva vajíčko, bambusové výhonky, huby, zázvor, hovädzie mäso. Tieto tzv. „topingy“ musia byť v ramene dobre skombinované, aby sa zvýraznila chuť samotného vývaru. 

Ramen svoju popularitu dostal za hranice Číny a Japonska a dnes je obľúbený na celom svete. Vďaka kvalitným japonským reštauráciám ho môžete ochutnať takmer v každom väčšom meste. Ak budete mať cestu do Nitry, pre najlepší ramen, zavítajte do TATAMi na pešej zóne. Nájdete ho každý deň aj ako súčasť obedového menu.

Japonskú sushi reštauráciu TATAMI nájdete na pešej zóne v Nitre. 

zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin
referencie