Primaciálne námestie na dva dni ožije mestským Festivalom mladého vína

778

Koncerty, súťaže, kvíz o vinárstve, ale najmä ochutnávka mladých vín z tohtoročnej úrody bratislavských vinárov. To všetko čaká Bratislavčanky a Bratislavčanov najbližší piatok a sobotu, 11. a 12. novembra, na Primaciálnom námestí a jeho nádvoriach. Po roku sa tu bude opäť konať obľúbený mestský Festival mladého vína, tentoraz bez opatrení. 

Mesto Bratislava pokračuje v dlhoročnej tradícii prezentovania a ochutnávania mladého vína a nadväzuje na už v minulosti organizované Svätomartinské dni. Sviatok sv. Martina je totiž už od čias Rakúsko-Uhorska spájaný práve s vinárskou tradíciou. Presne 11. novembra sa nielen u nás, ale aj v susednom Česku a Rakúsku, otvárajú prvé vína tohtoročnej úrody. „História vinohradníctva a vinárstva v regióne Bratislavy siaha takmer 3 000 rokov do minulosti a dlhé storočia bol najvýznamnejším vinohradníckym regiónom Slovenska. V 16. až 18. storočí mala Bratislava najväčšiu výmeru vinohradov a bola najväčším producentom vína na území Slovenska. Hlavné mesto chce aj týmto festivalom posilňovať historické povedomie Bratislavčaniek a Bratislavčanov o tradíciách mesta a prezentovať prácu lokálnych vinárov a ich úrody,“ hovorí primátor hlavného mesta Bratislavy, Matúš Vallo. 

Požehnanie vín bratislavských vinárov

Podľa tradície víno z úrody daného roka požehnáva cirkevný hodnostár. Mladé vína požehná v prvý deň festivalu v Kaplnke sv. Ladislava v Primaciálnom paláci bratislavský arcibiskup Stanislav Zvolenský. Zastúpené budú mladé vína od vinárov z troch bratislavských vinárskych spolkov: Vajnorského, Devínskeho a Račianskeho. Do festivalu sa zapojí aj Múzeum mesta Bratislavy. Expozícia vinohradníctva na prízemí a v suteréne Apponyiho paláca bude mať počas oboch festivalových dní predĺžené otváracie hodiny do 20:00. V sobotu bude sprístupnený aj Salón vín.

Vína, gastro špeciality aj lákavý kultúrny program

Okrem samotnej ochutnávky mladého vína čaká návštevníčky a návštevníkov festivalu aj sprievodný program: koncerty, kvíz na tému vinárstva, súťaže, predstavenie bratislavských vinárov aj gastro špeciality. Piatkový večer bude patriť hudobno-hereckým zoskupeniam: na nádvorí Jána Nepomuckého najskôr vystúpi duo MORENA, ktorú vystrieda energická kapela Orchester Jeana Valjeana. V sobotu o 17:00 si môžu návštevníci a návštevníčky preveriť svoje vedomosti na vinárskom kvíze. Moderátor Ludwig Bagin a sprievodca Martin Záni sa podelia o zaujímavé informácie o bratislavskej vinárskej tradícii, legendárnych vínach či uznávaných vinároch z hlavného mesta. Atmosféru aj v druhý festivalový deň dotvoria koncerty. Vystúpia Džipsís end Gádžos, ERO a festival zakončí sólo vystúpenie Lucie Piussi. 

Vinárske rande s mestom aj pre ľudí z Ukrajiny

V celoročnom cykle tematických vychádzok BKIS Rande s mestom pribudli počas Festivalu mladého vína dva špeciály – oba na tému vinárskych tradícií. Účastníčky a účastníci prechádzky sa dozvedia, kde všade sa v Bratislave pestovalo hrozno, aj to, akú odrodu vína si obľúbila Mária Terézia natoľko, že si ju nechávala posielať na cisársky dvor. Sprievodkyňa Zuzana Tomčániová bude v sobotu o 14:00 viesť vychádzku v slovenskom jazyku, sprievodkyňa Helena Navrátilová bude v tom istom čase sprevádzať hlavným mestom ľudí z Ukrajiny. Na prehliadky je potrebné sa vopred prihlásiť na www.bkis.sk/randesmestom.

Svätomartinský sprievod v uliciach

Na oslavy sviatku svätého Martina nadväzuje svojim programom aj bratislavská arcidiecéza. Od 9. do 13. novembra v katedrále svätého Martina v Bratislave pripravuje Svätomartinské tríduum, ktorého súčasťou budú tematické bohoslužby a v sobotu o 16:00 aj svätomartinský sprievod ulicami mesta.

Program Festivalu mladého vína 2022

PIATOK 11.11.2022

16:00 Otvorenie vínnych trhov 
17:00 Požehnanie mladého vína v Kaplnke sv. Ladislava
18:00 Koncert: Duo MORENA
19:00 Predstavenie vinárstiev + súťaže
20:00 Koncert: Orchester Jeana Valjeana
21:00 Predstavenie vinárstiev + súťaže
22:00 Záver prvého dňa

SOBOTA 12.11.2022

15:00 Otvorenie vínnych trhov
16:00 Predstavenie vinárstiev + súťaže
17:00 Bratislavský kvíz na tému vinárstva
18:00 Koncert: Džipsís end Gádžos
19:00 Predstavenie vinárstiev + súťaže
20:00 Koncert: ERO
21:00 Koncert: Lucia Piussi
22:00 Záver
zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin
referencie