Poké ovládlo všetkých gastronadšencov. Čo to vlastne je?

42721
Poke Bowl Tatami Sushi Nitra krevety

Asi ste už narazili na tento názov v menúčkach dobrých japonských reštaurácií alebo špecializovaných barov. Priznávame, aj my sme sa stali obeťou závislosti na poké. Je to jednoducho úžasné vystavané a výživné jedlo. Ak ste ho ešte neochutnali, mali by ste. 

Odkiaľ poké prišlo?

Príbeh poké začal na Hawaii. Na začiatku poké znamenalo len misku s rybou, ktorá už bola pripravená na priamu konzumáciu, teda vykostená a vypitvaná. Tá sa podávala s morskou soľou, riasami a limetkou. Popularila poké začala narastať v Spojených štátoch okolo roku 2012. Približne vtedy sa začínajú formovať aj moderné formy poké, ktoré sú dnes tak obľúbenými v Európe a už aj na Slovensku. 

Poké dnes

Ako vyzerá moderné poké? Jeho variánt je neuveriteľne veľa. To, čo všetky spája je, že jedlo je servírované v miske – odtiaľ pochádza aj názov poké bowl. Ingrediencie, ktoré sú v poké použité, sú v miske prehľadne uložené, nie sú zmiešané. To, ako jedlo budete konzumovať, záleží teda len na vás. 

Suroviny v poké sú veľmi rozmanité – väčšinou poké obsahuje kúsky ryby, čerstvej zeleniny, avokádo, uhorku… Často je súčasťou poké ryža alebo šalát. Miska s týmito ingredienciami je zaliata omáčkou – používa sa teriyaki alebo ponzu omáčka. Mnohé reštaurácie si vyvíjajú na poké vlastné omáčky, ktoré ich robia odlišnými a rozpoznateľnými. 

Poke Bowl Tatami Sushi Nitra krevety

Poké sa vyznačuje ľahkosťou, sviežosťou a čerstvosťou. Patrí medzi ľahké jedlá, ktoré si môžete dať na obed, ale aj na večeru a ostanete po ňom stále fresh. Je to jedlo pre vitálnych ľudí, ktorí hľadajú výživovú hodnotu a chuť. 

Japonská presnosť a havajanská radosť v jednej miske

Niekedy sa poké označuje aj ako „sushi v miske“. Áno, sushi a poké spája veľa – základom pre obe je používanie kvalitných a čerstvých rýb a zeleniny. Kým sushi sa vyznačuje striktnosťou a presným postupom pri vyrábaní, poké je jeho uvoľnený brat. Pri poké si môžete kombinovať chute presne podľa vašich predstáv. Či už si vyberieš ako hlavnú ingredienciu krevety, lososa, hovädziu sviečkovú, alebo stavíš na vegetariánske poké, určite neoľutuješ. 

Poke Bowl Tatami Sushi Nitra krevety

Ak si chceš vychutnať poké v Nitre, odporúčame ti navštíviť japonskú reštauráciu TATAMI, ktorá sídli na pešej zóne. Majú dlhoročné skúsenosti s kvalitnými surovinami a so sushi, preto si môžeš byť istý čerstvosťou surovín. Poké tu servírujú v miske spolu s ochutenou sushi ryžou a poliate domácou teriyaki omáčkou, čo je neuveriteľná kombinácia. My sme stavili na lososové poké, výdatná porcia jedla stojí 9,50€. Sledujte tiež obedové menu reštaurácie, poké sa v ňom objaví takmer každý týždeň. V tejto reštaurácii si môžete objednať aj poké na donášku a tiež si kúpiť darčekový voucher.

Dobrú chuť.

Zdroj foto: Tatami Sushi, Nitra

zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin
referencie