Počuli ste už o European Coffee Trip? Táto webka a aplikácia vám zásadne spríjemnia cestovanie

886
foto: Canva

Cestovanie a káva k sebe jednoducho patria. Ešte viac k sebe patrí cestovanie a výnimočne dobrá káva, dalo by sa povedať, že tá najlepšia v meste či na okolí. Ak ste o tejto cestovateľskej doméne a aplikácii ešte nepočuli, práve European Coffee Trip sa stane vaším spoločníkom pri jej hľadaní.

Hľadanie kaviarní v cudzom meste je jednou z vecí, ktorá nás na cestovaní baví. Ak to máte rovnako, určite si poriadne pozeráte recenzie podobne naladených cestovateľov, napríklad na Google alebo TripAdvisore. Tu však hrozí, že niektorí ľudia recenzie skreslia alebo hodnotia kaviarne veľmi subjektívne. Pri veľkom počte recenzií u obľúbených kaviarní sa to sotva ukáže, no aj tak pre vás máme lepší spôsob.

European Coffee Trip je rajom kávičkárov

Platforma konkrétne zameraná na kávu a zvyšovanie kávičkárskej kultúry v celej Európe? Áno, prosím! Cieľom European Coffee Trip je poskytnúť informácie, recenzie a inšpiráciu pre kávových nadšencov, turistov v cudzích mestách a vďaka vysokej úrovni výstupov aj baristom a profesionálom.

Portál funguje už niekoľko rokov, aplikácia bola spustená najskôr pre operačný systém iOS a pred viac ako rokom aj pre Android. Za celým projektom stoja šikovní Aleš Pospíšil a Radek Nožička. Vytvorili v podstate virtuálneho sprievodcu plného nádherných fotografií, máp s najlepšími kávovými miestami a dokonca aj blogom s rozhovormi v anglickom jazyku, aby zotreli jazykovú bariéru.

“Spočiatku to bolo prepojenie dvoch aspektov nášho života, ktoré by sme s Radkom chceli ďalej skúmať: dobrá káva a cestovanie. Mysleli sme si, že by mal existovať priestor, niečo ako online platforma či magazín, ktorý by mohol spojiť všetkých ľudí so záujmom o špeciálnu kávu v celej Európe,” povedal Pospíšil pre portál Daily Coffee News ešte v roku 2015.

Odvtedy sa im podarilo niekoľko výnimočných vecí, medzi inými napríklad séria vzdelávacích videí s bývalým baristickým majstrom sveta Gwilymom Daviesom. Cítili, že aj aplikácia bude časom nutnosť a po tom, ako sa im ju podarilo naprogramovať a vyladiť do detailov sa ich kávičkový business posunul ešte o level vyššie.

foto: FB European Coffee Trip

Fungovanie aplikácie je veľmi jednoduché

A intuitívne – to je podstatné. Ak sme v cudzom meste, káva je niečo ako štartovací bod. Často sa nachádzame uprostred jeho víru – ak ide o väčšie európske mesto, a neprehľadná aplikácia by nás mohla skôr odradiť ako nám pomôcť.

To však nie je problém European Coffee Trip aplikácie. Je veľmi užívateľsky príjemná – prakticky hneď po tom, ako si ju stiahnete a umožníte jej používať svoju polohu vám ukáže najlepšie výberové kaviarne v najbližšom okolí, prípadne v okolí, ktoré si nastavíte ako predvolené.

Výhodou je, že aplikácia spolupracuje s užívateľmi – ak nájdete kaviareň, ktorú stojí za to navštíviť, pomocou tlačidla SUBMIT A CAFE (z anglického prekladu “Pridať kaviareň”) môžete vývojárom navrhnúť, aby sa aj ona stala súčasťou konceptu European Coffee Trip.

„Nové kaviarne sa do nášho zoznamu dajú pridať jednak cez aplikáciu, ale jednak aj cez samotný web. Máme tam funkciu SUBMIT A CAFE. To znamená, že keď niekto nájde kaviareň, ktorá nie je na zozname, prípadne si ju niekto otvorí, tak nám o nej vie napísať.

Formulár príde priamo ku mne, kaviareň si pozriem a skontrolujem, preklikám si jej sociálne siete a snažím sa zistiť, či skutočne ponúka výberovú kávu. Zaujímavé je aj technologické vybavenie kaviarne – ak nám kaviareň prihlási majiteľ, tak vie napísať aj to, s akými strojmi pracuje. Toto všetko sú kritéria, ktoré posudzujeme. Priamy kontakt s prevádzkovateľmi kaviarní, ktoré sa chcú dostať na zoznam, je pre nás mimoriadne dôležitý,” povedal v rozhovore pre Blog o káve vývojár aplikácie Jakub Sobota.

foto: European Coffee Trip

Tisícky výnimočných podnikov na jednom mieste

Aj vďaka kávovým nadšencom po celej Európe je v aplikácii aktuálne nahodených viac ako 3700 kaviarní a každý deň pribúdajú nové. Aj na Slovensku neustále pribúdajú ďalšie a ďalšie kaviarne, ktoré spĺňajú prísne podmienky. Neprekvapivo aj v malých mestách, kde ľudia rovnako túžia po dobrej káve a výnimočne peknom a príjemnom prostredí.

Aplikáciu sme vyskúšali a sme nadšení – chystáme sa ju používať počas cestovania po celej Európe a určite sa nebudeme báť nejakú tú kaviareň do nej aj pridať. Teší nás, že v našom okolí vznikajú projekty, ktoré vyzdvihujú snahu a nadšenie podnikateľov v gastronomickej oblasti veľmi príjemným spôsobom. Držíme palce aj naďalej a dúfame, že sa aj vy pripojíte k používateľom!

zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin
referencie