Plantáž Bistro: Konečne sme sa začali tešiť z pribúdajúcich zákazníkov. Potom prišla pandémia a štát sa nám otočil chrbtom

3032

Koncom roka 2018 vzniklo v meste Martin prvé vegánske Plantáž Bistro, do ktorého majitelia Marcus Ivaška a Petr Frolich vkladali nielen svoju energiu, ale tiež nádej. Ich cieľom bolo totiž ukázať ľuďom, že aj vegánska strava môže byť chutná a moderná. A nielen pre vegánov.

Ako to však už býva, nie vždy ide všetko podľa predstáv. Dva roky po otvorení prišla totiž pandémia a aj chalani z Plantáž Bistro na vlastnej koži pocítili, aké to je, ak sa o vás štát nedokáže postarať a pomôcť vám v tom najhoršom.

Maličká útulná reštaurácia sa stala postupne obľúbeným miestom, kam sa chodili najesť nielen ľudia z Martina. A prečo sa vlastne chalani Marcus a Petr rozhodli pre podnik, v ktorom budú variť čisto vegánske jedlá? „Záleží nám na tom, aký dopad má živočíšna výroba na planétu a rovnako aj na živote zvierat vo veľkochovoch. A je to niečo, na čom sa nechceme podieľať,“ píšu vo svojom facebookovom príspevku.

Začalo sa im dariť…

Za pár mesiacov svojho fungovania sa im podarilo ľudí naučiť, že vegánske jedlo môže chutiť fantasticky. „Máme 99 % pozitívnych recenzií od zákazníkov. Veľmi u nás chutí aj milovníkom mäsitého jedla,“ hovoria.

Skvelý vegánsky burger, ktorý si zamilovali aj “mäsožravci”

Počas nasledujúceho roka 2019 bolo ich cieľom zvýšiť nielen svoje tržby, ale aj počet zákazníkov. Vedeli, že bez dobrého a kvalitného marketingu to nepôjde. „Do marketingu sme museli investovať o to viac, pretože sme vegánska reštaurácia.“ Plantáž Bistro sa, našťastie, veľmi dobre darilo, vážili si každého jedného nového zákazníka.

Majitelia tvrdo makali od rána do večera, pretože vedeli, že bez poctivej práce to nepôjde. „Bolo ťažké nájsť dobrých zamestnancov, no nikdy sme sa nevzdávali.“ Chalani boli doslova v jednom kole – ráno vstať, ísť do práce, venovať svojej reštaurácii všetok čas a energiu. Večer si ale líhali do postele s pocitom, že to stojí za to.

„Po niekoľkých mesiacoch driny nám konečne začali zostávať nejaké peniaze bokom. Klientely stále pribúdalo, rozhodli sme sa teda investovať do rozšírenia – terasy,“ hovoria. V tom období museli okrem odvodov, platov, nájmu, úverov či lízingu začať platiť aj dane. Marcus aj Petr to ale brali s nadhľadom, stále vo svojom vegánskom bistre videli veľký zmysel a potenciál. „Do práce sme sa vždy tešili, našli sme si úžasných kolegov a máme úžasných zákazníkov. Bez nikoho z nich by nebolo možné fungovať“.

Aktuálny tím kolegov z Plantáž Bistro.

…a prišla pandémia

Všetci z prvej martinskej vegánskej reštaurácie sa veľmi tešili, že sa im darí, že sa posúvajú vpred a zároveň robia vo svete malú zmenu a prispievajú k udržateľnému stravovaniu. „Zrazu ale prišla svetová pandémia, ktorej zdrojom bolo to, na čom sme sa vždy odmietali podieľať – živočíšna produkcia pre ľudskú spotrebu“.

V Plantáž Bistre videli, že situácia nevyzerá dobre, stále ale verili, že to nebude trvať dlho a o pár týždňov sa všetko vráti do normálu. To ale netušili, ako sa im vláda obráti chrbtom. „Štát, ktorý vás doteraz doslova dojil, vám prikáže zatvoriť podnik. Síce máte nárok na odškodnenie, to je ale také chaotické, že ďakujete bohu za účtovníka,“ spomínajú na začiatky pandémie.

Majitelia však narazili na obrovský problém. Ako nový podnik nemali nárok na absolútne žiadnu štátnu pomoc. Štát sa totiž rozhodol poskytnúť pomoc iba podnikom, ktorých tržby boli v roku 2020 nižšie ako v roku 2019, ktorý bol ich prvým, kedy sú tržby podnikov, ktoré začínajú, nízke. „Asi takýto je v skratke obraz krajiny, v ktorej žijeme. Svojim občanom a podnikateľom sa obracia chrbtom.“

Počas prvej vlny pomáhali aj zdravotníkom – zadarmo im nosili teplé obedy.

Napriek všetkému sa podniku Plantáž Bistro podarilo ustáť celú situáciu a stále sa snažia, ako vedia a vládzu. „Len nevieme, dokedy sa nám to ešte bude dariť,“ hovoria majitelia.

Podobné príbehy sú všade okolo nás. Množstvo podnikov krachuje, nezvládajú túto situáciu. Nezabúdajme preto podporiť svoju obľúbenú reštauráciu, bistro či kaviareň, každá objednávka sa počíta. A pokiaľ vám na situácii v gastre skutočne záleží, podpíšte petíciu 10 pre gastro, ktorá bojuje za lepšie podmienky v tomto sektore. Alebo ju šírte ďalej medzi ľudí, aby sme spoločne dali najavo, že nám táto situácia nie je ľahostajná.

zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin
referencie