Peter Bracho z Hotela Liptovský dvor víťazom prestížnej súťaže Majster kuchár SR 2016/2017

6698
Peter Bracho Liptovský dvor - Majster kuchár

V nedeľu 29.1. vyvrcholil veľtrh gastronómie Danubius Gastro prestížnou súťažou profesionálnych kuchárov – Majster kuchár SR 2016/2017. V posledných hodinách tejto tradičnej akcie si návštevníci mohli naživo pozrieť štvorhodinové zápolenie, v podobe prípravy špeciálnych trojchodových menu piatich finalistov tejto súťaže a zblízka si poobzerať aj všetky súťažné jedlá. A skutočne sa bolo na čo pozerať. Päť špičkových kuchárov, pôsobiacich v lukratívnych reštauráciách predviedlo dokonalé kulinárske divadlo.

Víťazom sa stal Peter Bracho z Hotela Liptovský dvor, druhé miesto obsadil Róbert Tatai z reštaurácie Villa Rosa a tretie miesto Ondrej Kunc, pôsobiaci v írskej reštaurácii Ashford Castle. O vyhlásenie výsledkov sa postarali známi šéfkuchári a zástupcova organizátorov tejto súťaže – Braňo Križan (šéfkuchár reštaurácie Hotela Matyšák a prezident Slovenského Zväzu Kuchárov a Cukrárov) a Vojto Artz – šéfkuchár a zástupca spoločnosti Metro.

Majster kuchár - Danubius Gastro- Peter Bracho
Zľava: Róbert Tatai, Braňo Križan, Peter Bracho, Vojto Artz a Ondrej Kunc po vyhlásení výsledkov. Foto: Menucka.sk

Prvé dojmy víťaza súťaže, Petra Bracha si môžete pozrieť v tomto našom videorozhovore: 

Súťaž sa konala po druhý krát, pod taktovkou organizátora – spoločnosti Metro Cash&Carry Slovakia s.r.o. v spolupráci so Slovenským zväzom kuchárov a cukrárov. Do súťaže sa mohol prihlásiť ktokoľvek, kto absolvoval odbornú gastronomickú školu a pracuje v tomto odbore. Súťaž bola vyhlásená už v septembri, s uzávierkou do konca októbra. Súťažnou úlohou bola príprava moderného trojchodového menu vychádzajúceho z tradičnej slovenskej kuchyne a sezóny. Do súťaže mohli byť prihlásené jedlá, ktoré sú vytvorené v duchu súčasnej doby, zodpovedajúce moderným stravovacím zvyklostiam, spĺňajúce nároky na zdravú výživu s reálnou finančnou kalkuláciou.

Prvý výber prebiehal na základe anonymných písomných prihlášok receptov

Anonymné popisy jedál aj s receptúrami hodnotila porota bez toho aby vedela, o koho reálne sa jedná a zo všetkých prihlášok vybrala päť finalistov, ktorý sa v živom súboji predstavili práve včera v Inchebe. Súťažiaci tu museli v časovom limite 4 hodiny pripraviť trojchodové menu zo sezónnych surovín. Pri príprave menu museli byť použité prvky slovenskej kuchyne, moderne upravené a v súťažnom menu museli byť použité suroviny: QUALIVO – vysoká roštenka wet – aged a ZUBÁČ.

Prezident Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov, šéfkuchár reštaurácie Hotela Matyšák a zároveň člen odbornej poroty súťaže Majster kuchár – Braňo Križan nám tiež zodpovedal na pár zvedavých otázok: 

Zo všetkých ktorí splnili zadanie vybrala porota 5 finalistov:

Miroslav NÁDAŠSKÝ
Šéfkuchár Penzión Rosenthal Ružindol

Ondrej KUNC
chef de partie, Ashford Castle ***** v country Mayo, Írsko

Tomáš TÁBORSKÝ
Šéfkuchár Château Rúbaň

Peter BRACHO
Šéfkuchár Hotel****Liptovský dvor

Róbert TATAI
Šéfkuchár Villa Rosa, Dunajská Streda

Všetci piati šéfkuchári predviedli výborné výkony a krásne nadizajnované gurmánske lahôdky, ktoré bolo možné si zblízka poprezerať aj ako hotové výtvory ako aj celú ich prípravu.

Majster kuchár 2016-2017
Všetky súťažné jedlá piatich finalistov si mohli návštevníci poobzerať celkom zblízka. Foto: Menučka.sk

Toto je víťazné trojchodové menu Petra Bracha z Liptovského dvora:

Predjedlo:
Zaúdený konfitovaný filet zubáča, tekvicové pyré, suflé z prepeličieho vajíčka, zemiaková pralinka, vínová omáčka, chipsy z kyslej kapusty

Hlavné jedlo:
Pečený roštenec v kruste z ihličia, roláda plnená tukovým okom, cesnakovo-cibuľové pyré, espuma z údenej bravčovej masti a bryndze, pečená mrkva, hovädzí demiglase

Dezert:
Makovo-jablková štrúdľa, krupicová pena s badiánom, slivkový sorbet so slivovicou, čokoládové bubliny, orechová posýpka

Peter Bracho Majster kuchár víťazné menu
Víťazné trojchodové menu Petra Bracha. Fotené po niekoľkých hodinách vystavenia, takže jedlá už nie sú v takom dizajne ako boli na začiatku. Foto: Menučka.sk

zdieľať tento článok na:

FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin
referencie