PAPÁYA NAŠA KAŽDODENNÁ - BENEFITY PAPÁYE A JEJ SEMIAČOK

Papáya patrí medzi moje obľúbené ovocie. Stále častejšie však nadobúdam pocit, že nieje obľúbeným ovocím väčšiny z vás. Netuším, či vám “nešmakuje” jej chuť alebo je za tým len fakt, že je málo dostupná, ale verím, že sa mi váš názor podarí zmeniť aj na základe tohoto článku, v ktorom sa s vami podelím o vynikajúce a jedinečné benfity a účinky na organizmus.

UNIKÁTNA CHUŤ PLNÁ BENEFITOV

Papája má totiž nielen lahodnú chuť ale je tiež bohatým zdrojom antioxidantov, vitamínov C, B, kyseliny listovej a pantoténovej, minerálnych látok ako draslík, meď a horčík, atd.

PAPÁYA NAŠA KAŽDODENNÁ - BENEFITY PAPÁYE A JEJ SEMIAČOK

Tieto živiny  spoločne podporujú zdravie kardiovaskulárneho systému, a tiež poskytujú ochranu proti rakovine hrubého čreva. Okrem toho, papája obsahuje tráviaci enzým, papaín.

Konzumácia ochráni pred ochoreniami srdca, je veľmi užitočná na prevenciu aterosklerózy a diabetických ochorení srdca. Je vynikajúcim zdrojom antioxidantov, vitamínu C a vitamínu A. Je tiež dobrým zdrojom vlákniny a znižuje vysokú hladinu cholesterolu v krvi. Podporuje zdravé trávenie a živiny, ktoré obsahuje sú vysoko prospešné na prevenciu v boji proti rakovine hrubého čreva. Vláknina z papáye je totiž schopná naviazať rakovinotvorné toxíny v hrubom čreve. Okrem toho sú kyselina listová, vitamín C, beta-karotén a vitamín E dobre známe ako živiny, ktoré znižujú riziko vzniku rakoviny hrubého čreva.

Papája má silné protizápalové účinky. Obsahuje niekoľko unikátnych tráviacich enzýmov ktoré znižujú zápal, navyše zlepšujú a urýchľujú aj hojenie popálenín. Antioxidanty ako vitamín C a beta-karotén, sú taktiež veľmi dobré na zníženie zápalov.

Buduje imunitu, keďže vitamíny A a C, ktoré obsahuje v hojnom množstve, sú potrebné pre správnu funkciu zdravého imunitného systému.

Konzumácia papáye je prevenciou chorôb ako infekcia ucha, rôznych druhov nachladnutí ako chrípka, atd.

Ochráni pred reumatickou artritídou, pretože vitamín C a potraviny, ktoré ho majú vo vyššom množstve poskytujú telu ochranu proti rôznym zápalovým ochoreniam kĺbov. Ukázalo sa, že pacienti, konuzumujúci vyššie množstvo vitamínu C mali menší výskyt reumatickej artritídy ako tí, ktorí vitamín C konzumovali v menších množstvách, alebo nekonzumovali vôbec.

Papája a zelený čaj slúžia ako prevenia proti rakovine prostaty. Vlastne tu patrí aj viaceré ovocie s obsahom lykopénu napr. paradajky, marhule, ružový grep, melón, papája, guava… Muži, ktorí pravidelne konzumovali tieto potraviny mali podľa štúdie o 82% menšiu náchyslonsť na vznik rakoviny prostaty.

Semiačka papáye a účinky, o ktorých ste doteraz možno ani netušili!

Väčšina ľudí, ktorí konzumujú papáyu jej semiačka automaticky vyhadzujú s domnienkou, že niesú  jedlé. Avšak čo i len ich malé množstvo vo vašej rozmanitej strave je prekvapivo účinné. Majú silnú chuť, niečo medzi horčicou a čiernym korením.To asi nieje práve obľúbená kombinácia, všakže?

Skúšala som ich konzumovať v PAPÁYA PUDINGU a poviem vám, takto chutia super. Alebo stačí jednoducho pol lyžičky semiačok papáye vymixovať v SMOOTHIE. Aké účinky majú? Dovoľte mi vymenovať vám zopár:

Semiačka papáye účinne bojujú s vnútornými parazitmi.

Obsahujú vysokú hladinu enzýmov, ako papaín, ktoré pomôžu efektívne zbaviť telo parazitov. Rovnakým spôsobom, ako papaín štiepi nestrávené bielkoviny odpadových látok v potravinách, tiež štiepi vajíčka parazitov.
Správna hladina tráviacich enzýmov v strave pomôže normalizovať prostredie v zažívacom trakte, čo je samozrejme nepriaznivé pre parazity. Semiačka tiež obsahujú unikátny protihlístový alkaloid “carpaine”.

Semiačka papáye na boj proti cirhóze pečene

Pojem cirhóza pečene je nám asi dobre známy. Predsa len žijeme v krajine, kde alkohol tečie potokom :)

V skratke ide o ochorenie, zvyčajne spôsobené nadmernou konzumáciou alkoholu. Pečeň sa tým zmršťuje a tvrdne. V tomto stave je neschopná čistiť a odvádzať toxíny z tela, čo vedie k sérii vážnych zdravotných problémov. Semiačka papáye si poradia aj s týmto problémom. Môžete ich konzumovať v smoothie alebo tak, že si zomliete okolo päť sušených semiačok v mlynčeku, rozdrvíte, prípadne zjete čerstvé, zmiešané  s polievkovou lyžicou čerstvej limetkovej šťavy, dvakrát denne po dobu jedného mesiaca. Ukázalo sa, že ľudia trpiaci cirhózou, mali pri takomto procese dramatické zlepšenie, práve vďaka tomuto prírodnému lieku. Samozrejme považujem za dôležité vám pripomenúť, že najúčinnejšou prevenciou cirhózy pečene je abstinencia :)

Ďalšie benefity:

Podľa štúdii dokážu liečiť aj otravu jedlom. Majú totiž silné antibakteriálne a protizápalové účinky a teda pôsobia blahodárne na našu tráviacu sústavu. Štúdie ďalej ukázali, že extrakt zo semiačok je účinný v boji proti baktérii E. coli, salmonelle a iných nebezpečných vírusových infekciách.

Silné tráviace enzýmy ako je papaín môže prispieť k zmene prostredia črevnej mirkoflóri a tiež k rastu tkz ”dobrých baktérií” . To môže byť tiež účinná pomoc pri liečbe premnoženia kvasiniek. Vytvorením zdravého a priaznivého prostredia je oveľa menej pravdepodobné, že sa kvsinky a baktérie uchytia v črevnom trakte.

Semiačka papáye sa neodporúčajú, (*alebo len vo veľmi malom množstve odporúčajú) konzumovať tehotným a dojčiacim ženám. S konzumáciou by to nemali prehánať taktiež deti. Je to preto, že majú silné anti-parazitné vlastnosti a môžu byť teda až príliš silné pre mladý detský tráviaci trakt. To samozrejme neplatí pre papáyu – ovocie ako také :) Konzumácia ovocia je pre budúce mamičky a deti naopak veľmi prospešná.

Verím, že tento článok vás obohatil a papáya si nájde miesto vo vašom srdci, vašej domácnosti a vašom jedálničku. Inšpirujte sa mojimi receptami ako si papáyu pripraviť a samozrejme zapojte aj vlastnú kreativitu, s ktorou sa, verím, podelíte :)

Ak máte otázky alebo pripomienky, využite možnosť komentárov pod článkom.

Aktívne sa venujem RAW strave, praktizujem YOGU, staroindickú liečbu AYURVEDU a MEDITÁCIE. Mojim cieľom je pomôcť, inšpirovať a naučiť UMENIU ŽIŤ. Čiže žiť v dobrom zdraví a duševnej rovnováhe. Vychutnať si každý deň, ktorý nám bol daný naplno. Život je totiž, v mojom presvedčení, DAR. Verím, že sme sa narodili aby sme boli šťastní. Aj keď občas je to trochu komplikované … nevzdávajte to! Ako sa hovorí: “Kto hľadá, nájde.”Shes all raw, Vanda Dita Gallo - Papaya

zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin
referencie