Osvedčené tipy, ako si naštartovať a posilniť imunitu

1900
Ako si posilniť imunitu

Dobre fungujúca a zdravá imunita je pre nás, najmä v týchto dňoch, veľmi dôležitá. Ak naše telo nemá dobrú obranyschopnosť, bude sa veľmi ťažko vysporiadavať s chorobami ako chrípka, nádcha či dokonca koronavírus. Mali by sme preto myslieť na to, že posilňovať imunitu sa skutočne oplatí. A nie je to len o jedení veľkého množstva vitamínov, ale o celkovej životospráve.

Imunitu si neposilníte zo dňa na deň tým, že začnete jesť ovocie a zeleninu. Je to dlhodobí proces, ktorý závisí od viacerých faktorov. A viete, ktoré sú tie najdôležitejšie?

Dostatok pohybu – všetkým by nám malo byť jasné, že bez pohybu naše telo nebude fungovať tak, ako má. Netreba ísť rovno dvíhať činky alebo sa potiť pri náročných cvikoch. Stačí dodržiavať pravidlo 250 minút fyzickej aktivity týždenne – ráta sa sem napríklad aj práca v záhrade, upratovanie, jóga a podobne.

Dostatok spánku – práve počas spánku naše telo oddychuje, regeneruje, naberá novú energiu. Keď máte dlhodobejšie nedostatok spánku, váš imunitný systém doslova trpí. Keď máte teraz možnosť byť viac doma, využite tento čas aj práve na dostatočne dlhý spánok.

Minimalizujte stres – príliš vystresovaná myseľ môže mať negatívny dopad na náš imunitný systém. Preto sa zbytočne nezaťažujte každou maličkosťou, myslite pozitívne a vaše telo sa vám určite odvďačí.

Ak budete dodržiavať tieto tri body, váš imunitný systém bude na najlepšej ceste. Samozrejme, treba mu dopomôcť aj stravou plnou vitamínov. Každý deň by ste si mali dopriať dávku ovocia a zeleniny, ktoré imunitný systém perfektne naštartujú. A ak sa chcete do toho pustiť na 100 %, je dobré celkové zdravšie stravovanie. Ak zháňate nejaký dobrý obed či večeru a nemáte veľa času na varenie, pozrite si ponuky reštaurácií, ktoré robia donášku či výdaj. Vybrať si môžete podľa toho, na čo máte chuť, alebo si pokojne pozrite prehľad reštaurácií, ktoré sú zamerané práve na FIT jedlá.

Vedeli ste, že každý deň by ste si mali dopriať aspoň 500 g zeleniny a ovocia? Nemusí byť len v surovom stave, počíta sa aj tepelne spracované. Ktoré druhy sú tie najlepšie pre náš imunitný systém?

  • Cesnak a cibuľa – majú v sebe látky, ktoré zvyšujú obranyschopnosť. Zároveň znižujú riziko vzniku ochorení, taktiež znižujú dobu trvania ochorenia a zľahčujú príznaky choroby.
  • Kiwi a citrusy – tieto druhy ovocia sú výborným zdrojom vitamínu C, ktorý je pre náš imunitný systém veľmi potrebný.
  • Červená paprika – aj paprika je veľmi bohatá nielen na vitamín C, ale tiež na vitamín B a K.
  • Brokolica – nenadarmo sa jej hovorí aj kráľovná medzi zeleninou. Má veľa vitamínov A, C, E. Pomáha znižovať oxidačný stres a je odporúčané, aby sme ju konzumovali aspoň raz týždenne.
  • Zázvor – i keď to nie je ovocie ani zelenina, do tohto zoznamu určite patrí. Zmierňuje zápaly a bolesť hrdla a chráni ped zápalmi dýchacích ciest.

Vyskúšajte GINGER SHOT (Zázvorový shot)

Zázvorový shot si môžete aj kúpiť, ale prečo si ho neskúsite vyrobiť doma? Jeho príprava je jednoduchá a má veľmi veľa pozitívnych účinkov pre naše zdravie. Nielen, že posilňuje správne fungovanie imunitného systému, ale tiež podporuje trávenie a má protizápalové účinky. Ako na to?

Na 4 shoty budete potrebovať:

50 g zázvoru
2 citróny
250 ml vody

Zázvor ošúpte a nastrúhajte. Šťavu z citróna spolu s vodou a nastrúhaným zázvorom chvíľu povarte. Potom všetko preceďte cez sitko a shot máte hovotý. Najlepšie spravíte, ak si pripravíte rovno viac shotov. V chladničke vám vydržia aj týždeň. Shot sa odporúča piť vždy ráno nalačno.

Foto: Unsplash, Autor článku

zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin
referencie