Organizátor Street food na Duláku Maroš Mačuha: Na každej akcii zbierame príspevky na obnovu danej lokality

4793

Maroš Mačuha je organizátorom rôznych akcií a podujatí už dlhých 15 rokov. Svoje bohaté skúsenosti zbieral napríklad pri organizácii Vianočných trhov, ktoré boli z roka na rok úspešnejšie. Dnes organizuje Street food festy na Duláku a v Ružinove, pričom plánuje aj ďalšie akcie. Prečítajte si rozhovor s Marošom, v ktorom vám svoj koncept street food festivalov predstaví o niečo bližšie.

Maroš, povedzte nám o tom, ako sa u vás zrodila myšlienka organizovať street food akcie v našom hlavnom meste?

Najskôr som organizovával skôr kultúrne podujatia, na ktorých bolo jedlo a nápoje len akýsi doplnok. Meniť sa to začalo, keď sme ako Bratislavský okrášľovací spolok celú sezónu prevádzkovali Mestské hradby. Vtedy som zorganizoval prvé Vianočné trhy, ktoré sa stretli s veľkým ohľasom. Nasledoval prvý Oktoberfest na Mestských hradbách, ktorý dopadol nad očakávanie úspešne. Odvtedy som organizoval každý rok niekoľko podujatí, napríklad Ríbezľový Devín. Už počas týchto podujatí som si nazbieral veľa kontaktov na kvalitné gastro koncepty. Najväčšie podujatie sme urobili minulý rok, Vianočné trhy na Duláku, ktoré ocenili v novinách ako najlepšie v Bratislave. Celkom logicky sme preto tento rok pokračovali na Duláku s organizovaním Street foodov.

Foto: Martin Radim

Kedy bol Váš prvý Street food fest a ako často bývajú?

Prvý jarný street food na Duláku sa konal 1. – 5. júla 2020 a snažíme sa na Dulovom námestí robiť aspoň jednu akciu mesačne. Striedame to s Parkom Andreja Hlinku a najnovšie budeme aj pred VIVOm. Dá sa povedať, že čoskoro budeme robiť tri akcie do mesiaca, takže s doplnením podujatí pred Starou Tržnicou budú mať Bratislavčania možnosť chodiť na rôzne street food podujatia každý týždeň. Na Hlavné mesto to nie je nič prehnané, skôr je zatiaľ pozoruhodné, že tu už nevznikla nejaká trvalá zóna, aké poznáme z Prahy a Budapešti.

Kvalitný Street Food už aj pred VIVOm.

Akcia ako stvorená pre milovníkov dobrého vínka.

V čom sú vaše Street food akcie iné a výnimočné?

Naše Street food festy na Duláku a v Ružinove sú špeciálne v tom, že nerobíme tieto akcie v centre mesta, takže majú komornejší a komunitnejší charakter. Neznamená to, že by tam chodilo menej ľudí, ale štruktúra je iná. Chodí sem viac Bratislavčanov, hlavne z okolia, a menej turistov. Ďalšia vec je, že nie sme ortodoxní vo výbere druhov jedla, dôležitá je pre nás kvalita. Čiže u nás nájdete aj langoše alebo pečené kačice s lokšami.

Na Duláku aj v Ružinove majú akcie rovnaký charakter a koncept, alebo je medzi nimi nejaký rozdiel?

Väčšina predajcov je totožná, ale akcie majú iný charakter kvôli prostrediu. V Parku Andreja Hlinku je oveľa viac priestoru, takže aj stánkov býva viac a môžu sa aj opakovať. Napr. sa tam uživia dvaja až traja predajcovia kávy, na rozdiel od Duláku.  Dulovo námestie má komornejší charakter a ľudia tu majú k sebe bližšie, v Parku sú vzdialenosti medzi stánkarmi väčšie. Na druhej strane však predajcovia majú akcie v Parku radi, je tam viac tieňa, mikroklíma je v teplých dňoch príjemná a aj veľká závojová fontána okrem estetickej funkcie pekne ochladzuje toto prostredie.

Nenechajte si ujsť 3. Street Food na Duláku

Aké sú ohlasy na vaše akcie a podľa čoho viete, že sa festival vydaril?

Výborné, návštevníci sú radi, že oživujeme lokality kde sa nedialo doteraz nič alebo len málo. Naše akcie sú skvelými príležitosťami na stretnutie priateľov a susedov zo štvrte. Mám takú zásadu, že podujatie je dobré vtedy, keď sú spokojní predajcovia. Znamená to, že ľudia kupovali veľa, že im chutilo a že sa vracajú. To je znak, že sú všetci spokojní.

Čo je najťažšia a čo je najzodpovednejšia úloha pri organizácii takéhoto typu festivalu?

Vybalansovať pomer medzi počtom a sortimentom stánkov. Tak, aby bola dostatočne pestrá ponuka, a zároveň aby všetci predajcovia zarobili. Nie každý to vie. No a veľmi dôležité je vedieť pritiahnuť ľudí. To ale nie je ani tak o propagácii ako o voľbe miesta, ktoré má dobré vibrácie.

Maroš Mačuha počas jedného z festivalov :)

Viete povedať, o aké druhy/tipy jedál majú ľudia najviac záujem?

Najväčší záujem je o thajský streetfood od Palmstreet boyz, o sendviče s trhaným bravčovým mäsom od Porkers, o domáce lokše a pečené kačice zo Slovenského Grobu a prekvapivo aj o kvalitné langoše od firmy Ja som Langoš. Zo sladkých jedál sú to Legendárne buchty zo Zbojskej ale aj excelentné donuty od La Dunuterie. Z nápojov idú hlavne remeselné pivá zo stánku Bufé na Duláku, ale v teple aj miešané nápoje od Tulac alebo Limča baru.

Na základe čoho si vyberáte prevádzky, ktoré budú na street food festivale?  

Ako som spomenul, trvalo roky, kým som si urobil databázu prevádzok, na ktorých kvalitu sa môžem spoľahnúť. Vyberáme pestro, aby sa neopakoval na podujatí ani jeden koncept dvakrát. A, samozrejme, vyberám aj podľa toho, čo chutí mne. Produkt, o ktorý nemám záujem sám, nekontaktujem. Tým, že sme si vybudovali dobré meno, sa stále viac predajcov hlási samo.

Ako prebiehala organizácia Street food festu na Duláku a v Ružinove teraz, v tomto období?

V pláne sme mali robiť pravidelné akcie už od jari, ale museli sme si počkať až do júla, odkedy boli povolené podujatia nad 1000 ľudí. Preto sme Prvý jarný street food na Duláku, ktorý mal byť zameraný na farmársku kultúru, presunuli až o rok. Samozrejme, dodržujeme všetky opatrenia, ktoré sú predpísané, čo aj kontrolujú z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva.

Foto: Martin Radim

A čo sprievodný program? Aký býva na vašich food festoch? 

Kultúra nie je hlavným motívom street foodov, hlavná je tu gastronómia a  vytvorenie príjemnej nálady, kde sa ľudia cítia dobre pri stretnutí s priateľmi. Samozrejme, k tejto nálade prispieva hudba, väčšinou ale len v podobe DJ-a. Avšak takmer na každom podujatí sa snažíme urobiť aj jedno, dve väčšie vystúpenia, či už ohňovú show, tanečné vystúpenie alebo živú kapelu. A tiež pravidelne mávame program pre deti, nakoľko na naše podujatia chodí veľa mladých rodín.

Máte aj nejakú nepríjemnú skúsenosť, ktorá sa vám pri organizovaní festivalu stala?

Na Duláku sa dlhodobo zdržujú bezdomovci a špinia námestie. Bohužiaľ, niektorí naši neprajníci to chcú hodiť na naše akcie, čo je absurdné, pretože táto situácia tam bola dávno pred nami. My, naopak, námestie často upratujeme. Dôležité je vedieť aj to, že naše akcie sú zároveň filantropické a na každej akcii zbierame príspevky na obnovu danej lokality. Momentálne máme cieľ obnoviť roky nefunkčné dlažobné osvetlenie na Duláku. Budeme radi, ak sa aj vy pridáte a podporíte nás svojou návštevou.

Čerpáte inšpiráciu z nejakých iných slovenských alebo zahraničných street food festivalov?

Mojou najväčšou inšpiráciou je už tradičný Street food park pred Starou Tržnicou, ktorý funguje už roky. Pamätám si, akým príjemným zážitkom bolo, keď som bol prvýkrát na tomto podujatí, kde bola zrazu úplne iná skladba a kvalita jedla ako na bežných hodoch a vinobraniach. Neporovnateľná bola aj atmosféra, na Street foodoch prakticky nenájdete opitých vulgárnych ľudí, väčšina je veľmi príjemná a priateľská. Samozrejme, mám skúsenosti s podobnými akciami ako sú hody alebo vianočné trhy v zahraničí. Už len v Rakúsku alebo Maďarsku je aj na týchto mainstreamových akciách neporovnateľne zaujímavejšia gastronómia. Rád navštevujem aj stabilné prevádzky, kde podávajú street food, väčšinou sú to kreatívne miesta vytvorené z lodných kontajnerov a podobne.

Foto: Martin Detvan alias Detvoško

Prezraďte nám, aké je vaše najobľúbenejšie street food jedlo, ktorému neviete odolať?

Z ľahších jedál mám rád hummus a falafel, thajskú a indickú kuchyňu a, samozrejme, kvalitný hamburger, ideálne a batatovými hranolkami a dobrým dipom. Zo zimných jedál milujem kačice z Grobu, ktoré sú pečené v peci a ktoré budeme mať už na septembrovom streetfoode na Duláku. Na tie určite príďte :)

Máte nejaké plány s festivalom aj do budúcna?

Oslovili nás z OC VIVO, aby sme robili akcie aj pred ich hlavným vstupom, kde je inak veľmi pekná otvorená plocha. Preto aj Bratislava – Nové mesto sa môže už o pár dní tešiť na svoj prvý Street food festival VIVO!, ktorý bude celý týždeň od 9.-16. septembra. Ak všetko dobre dopadne, na tomto mieste budeme robiť akcie pravidelne.

Ďakujeme za rozhovor a všetkých pozývame na najbližšie akcie: Street Food na Duláku od 2. do 6. septembra 2020, Street Food VIVO! od 9. do 16. septembra 2020 a Vinobranie na Duláku od 23. do 27. septembra 2020. A zatiaľ si môžete pozrieť atmosféru a ponuku stánkov na vydarených augustových Street Foodoch na Duláku a v Ružinove v parku Andreja Hlinku.

Fotogaléria zo Street food na Duláku

Fotogaléria zo Street food v Ružinove

Za všetky fotografie vo fotogalérii ďakujeme fotografovi Martinovi Detvanovi alias Detvoškovi :)

zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin
referencie