Ochutnávková konferencia o remeselných potravinách DEGUSTORIUM 2020: Kvalitou ku zdraviu

1491

Nikdy predtým nebola téma kvalitných potravín a zdravej racionálnej výživy vnímaná tak intenzívne, ako je tomu v tejto neobvyklej “korona” dobe. Preto toto obdobie môžeme poňať aj ako ideálny čas na upútanie pozornosti na dôležité témy okolo potravín a ich vplyvu na naše fyzické a psychické zdravie. Stačí len chcieť. Posvietiť si na to, ako si budovať lepšiu imunitu, vnútornú pohodu a ako a kde sa rozhliadať po tých najkvalitnejších, remeselných potravinách.

Aké sú benefity remeselných potravín?

Kvalitné remeselné potraviny sú vyrábané rešpektujúc životné prostredie, miestne komunity a chrániac biodiverzitu. Kúpou takýchto lokálnych, čerstvých a kvalitných potravín podporujeme lokálnu ekonomiku a prispievame tak výrazne k trvalo udržateľnému spôsobu života. Väčšina z nich je zároveň súčasťou kulinárskeho dedičstva nášho mesta alebo regiónu. A v neposlednom rade kúpou dobrých, čistých a férových potravín robíme veľa aj pre svoje zdravie. Dokonca to platí aj pri tých dovozových, udomácnených, bez ktorých by sme si už život nevedeli predstaviť.

DEGUSTORIUM 2020

Združenie Slow Food Pressburg sa v spolupráci s partnermi preto v tomto roku rozhodlo v rámci programu na bratislavskej mestskej pláži Tyršák zorganizovať akciu venovanú interaktívnemu vzdelávaniu v oblasti potravín, DEGUSTORIUM 2020, prostredníctvom ktorej návštevníkom predstavia výnimočné produkty, ako aj ľudí, ktorí za nimi stoja.

2. ročník ochutnávkového podujatia sa uskutoční 27. septembra na bratislavskej mestskej pláži Tyršák v čase od 9.00 do 17.00 a je určené širokej verejnosti, ktorej nie je jedno, ako naše nákupné rozhodnutia ovplyvňujú svet, v ktorom žijeme.

Tento rok však podľa slov Anetty Vaculíkovej, jednej z organizátorov ochutnávkového podujatia  Degustorium a propagátorky kvalitnej racionálnej výživy a udržateľného životného štýlu, “idú” organizátori ešte bližšie k ľuďom, hoci sa to na prvý pohľad v tejto dobe môže zdať ako niečo nemysliteľné. “Z formátu konferencie sa presúvame do otvoreného priestranstva na Tyršáku, v Bratislave, kde prostredníctvom potravinového trhu, panelových diskusií s odborníkmi, varenia naživo so šéfkuchármi, tvorivých dielní, či senzorických workshopov pre celú rodinu (rešpektujúc všetky nariadenia Úradu verejného zdravotníctva) prinesieme zážitok vo forme pestrého celodenného programu”, upresňuje.

Zakladateľka hnutia Slow Food Pressburg na Slovensku a dlhoročná manažérka potravinových trhov v Starej tržnici ako aj na Schaubmarovom Mlyne v Pezinku, Petra Molnárová dopĺňa: “Cieľom tohtoročného podujatia je motivovať verejnosť k vedomému rozhodovaniu pri nákupoch, pretože kvalita sa jednoznačne vypláca. Celosvetová pandémia ukazuje, aké krehké sú potravinové systémy a ako veľmi je potrebné, aby sme vnímali súvislosti medzi tým, čo nakupujeme a jeme a našim zdravím a zdravím našej planéty.”

Po výnimočné jedlé zážitky a odpovede na otázky, čo sú to remeselné potraviny, ako sa vyrábajú či spracovávajú a ako ovplyvňujú naše zdravie a životné prostredie, si môžete prísť už 27. septembra na Tyršák v čase od 9:00 do 17:00. Vstup na podujatie je bezplatný. Tešiť sa môžete napríklad na šéfkuchára Michala Kordoša či víťazku Master chef Martinu Grňovú, fair trade podnikateľa Allana Bussarda, autorku konceptu Terapia jedlom Silviu Horeckú, psychologičku a vitality koučku Simonne Vaďurovú, rozhovor s Valentínou Sedilekovou, mladou spisovateľkou, etnologičku a historičku Katarínu Nádaskú, bio pestovateľa zeleniny Jána Šlinského, ako aj na interaktívne aktivity v podaní tímov Skutočne zdravej školy, Slow Food Pressburg, nadácie Integra či WWF Slovensko, na 20 inšpiratívnych trhovníkov, remeselníkov a vystavovateľov.

Viac informácií sa dozviete  na FB podujatia alebo na www.degustorium.sk

O HNUTÍ SLOW FOOD

Slow Food je silným globálnym hnutím, ktorého cieľom je pomáhať drobným roľníkom, rodinným farmám a remeselným výrobcom potravín. Svojím prístupom a prostredníctvom miestnych združení sa snaží zachovávať a chrániť kultúrne dedičstvo, tradície a biodiverzitu. Po celom svete, vo viac ako 160 krajinách, spája ľudí, ktorí kladú dôraz na kvalitné potraviny a svojím prístupom podporujú roľníkov, farmárov, rybárov, včelárov, pekárov, mäsiarov, cukrárov, ktorí vyrábajú s rešpektom k prírode, k zvieratám ale i k miestnym komunitám. Vo svojich výrobných postupoch uchovávajú tradície a výrazne prispievajú k ochrane biodiverzity.

Hnutie Slow Food si už dnes milióny ľudí na celom svete spája s malým červeným slimáčikom, ktorý sa stal symbolom pre spomalenie v životnom tempe. Slimáka si už automaticky každý z nás spája s pomalým tempom, preto nás istým spôsobom inšpiruje k tomu aby sme si našli čas a intenzívnejšie vnímali vlastné potreby, aby sme sa vzdelávali, zaujímali sa, cestovali, ochutnávali a spoznávali samých seba cez to, čo máme radi, čo nám chutí a čo je dobré. Čas nám pomôže pochopiť kvalitu a nachádzať dobré potraviny. Miestne združenia, ktorých je v rámci Slow Food po celom svete viac ako 1500 , preberajú úlohu mediátora a cez vzdelávacie aktivity, poradenstvo, organizovanie miestnych trhov, prezentačných podujatí a degustácií prepájajú ľudí, ktorým záleží na tom, čo jedia, s roľníkmi, rodinnými manufaktúrami, výrobcami, ktorí želanú kvalitu vyrábajú. Miestne združenia, ktorých je v rámci Slow Food po celom svete viac ako 1500, preberajú úlohu mediátora a cez vzdelávacie aktivity.

DEGUSTORIUM

Je platforma a zároveň 1. ochutnávková konferencia/podujatie o kvalitných remeselných potravinách. Tradičná remeselná potravina tvorí súčasť našej kultúrnej identity. Mala by byť preto neodmysliteľnou súčasťou našich všedných i sviatočných dní v domácich jedálničkoch, nemala by chýbať v ponuke zariadení spoločného stravovania naprieč celým spektrom, mali by sme na nej stavať produkty vidieckeho cestovného ruchu a bez najmenšieho zaváhania by mala byť našou pýchou a súčasťou oficiálnej prezentácie Slovenska doma i v zahraničí. Roľníci, rodinné farmy a remeselní výrobcovia by mali byť podporovaní štátom a tradičný spôsob výroby, ktorý je súčasťou nášho kultúrneho dedičstva, by mal byť chránený a zvýhodňovaný. Cieľom tejto platformy je poskytnúť kompetentným priestor na diskusiu o kvalitných lokálnych potravinách, ich vplyve na životné prostredie, ale aj zdravie človeka a zároveň interaktívnou formou vzdelávať verejnosť o ich dôležitosti a prínosoch pre spoločnosť.

Fotky: DEGUSTORIUM

zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin
referencie