Ochutnávač čokolády či pisateľ predpovedí v čínskych koláčikoch? Aj to sú najnezvyčajnejšie povolania spojené s jedlom

1869
najnezvyčajnejšie povolania spojené s jedlom
najnezvyčajnejšie povolania spojené s jedlom

Na Slovensku by ste sa zrejme týmito povolaniami neuživili, no vo svete sú dnes už celkom bežné. Chceli by ste sa živiť ako ochutnávač psieho jedla? Veď majitelia chcú pre svojich štvornohých miláčikov to, čo by bolo dobré aj pre nich. Aj táto práca patrí medzi najnezvyčajnejšie povolania spojené s jedlom. 

Niektoré z nich znejú nechutne, za iné by sme, práve naopak, ihneď menili naše živobytie. Vo svete plnom technológií sa málokedy zamýšľame nad firmami, ktoré chcú svojím spotrebiteľom priniesť skutočnú kvalitu. Práve v takýchto podnikoch pracujú napríklad ochutnávači alebo ľudia, ktorí denne vymýšľajú stovky predpovedí do koláčikov šťastia.

Podarilo sa nám zistiť aj priemerné mzdy ľudí zamestnaných v nezvyčajných oblastiach gastronomického priemyslu. Predtým, ako sa na ne pozriete, uvedomte si, že sú to mzdy svetového charakteru odpovedajúce rozvinutosti krajín a cenám v tej-ktorej krajine.

Ochutnávač čokolády

Mesačná mzda: 1800 – 5200€

Je aj pre vás ťažké uveriť, že toto povolanie naozaj existuje, a naviac je tak bohato zaplatené? Naozaj, existujú ľudia, ktorí sa živia tým, že testujú kvalitu čokolády produkovanej vo firmách. Ako každá práca, ani táto nie je tak celkom jednoduchá. Ochutnávač musí dokonale vystihnúť a popísať chuť, arómu, teplotu či spôsob, akým sa čokoláda rozpúšťa. Naviac, ak vypustí do sveta príchuť, ktorá nebude korešpondovať s úspechom, riskuje svoje zamestnanie.

najnezvyčajnejšie povolania spojené s jedlom

Mliekárenský asistent

Mesačná mzda: 1800 – 2300€

Hoci to znie pomerne normálne, nie je to práca, o ktorej by ste niekoho počuli bežne rozprávať. Takzvaní mliekárenskí asistenti robia všetku prácu, ktorú hlavní mliekári a výrobcovi syrov nestíhajú. Dennodenne musia dbať na obrovské detaily – skúšajú zrelosť či jemnosť syrov a sledujú, kedy sú správne pripravené na to, aby mohli poputovať na pulty obchodov.

Ochutnávač psieho jedla

Mesačná mzda: 2300 – 8700€

Ak patríte k ľuďom s domácimi miláčikmi, pravdepodobne to pre vás vôbec nie je čudné (a ešte pravdepodobnejšie ste už nejakú tú granulku aj sami ochutnali). Výrobcovia psieho žrádla musia dodržiavať percentuálny obsah mäsa v každej granulke, preto možno táto práca nie je až tak na zahodenie. Najmä ak sa pozrieme na mzdu, ktorú v niektorých krajinách ochutnávači psieho jedla dostávajú za svoju prácu.

najnezvyčajnejšie povolania spojené s jedlom

Pisateľ predpovedí do koláčikov šťastia

Mesačná mzda: 2800 – 5500€

Toto povolanie si vyžaduje obrovské schopnosti, sústredenie, maximálnu tvorivosť a ľudskú múdrosť. Presne to by mal totiž obsahovať každý čínsky koláčik šťastia, ktorý po prelomení povie, čo nás čaká či za čo by sme mali byť vďační. A keďže ľudia naozaj obľubujú týchto malých chrumkavých veštcov, chcú si prečítať zakaždým niečo iné. A tak pisateľ týchto predpovedí musí denne vytvoriť desiatky až stovky takýchto múdrych predpovedí, čo sa adekvátne odráža aj na jeho mzde.

Food stylista

Mesačná mzda: 2300 – 3200€

Povolanie, ktoré v dnešnej dobe robí takmer každý ako svoje hobby. Stylisti jedla sú ľudia s vysoko vyvinutým estetickým cítením, ktorých úloha spočíva v úprave už hotového jedla. Možno ani nemajú ani potuchy, aká chuť ladí s akou, no rozhodne vedia, čo vyzerá dobre na tanieri. Títo ľudia pracujú napríklad v honosných reštauráciách, no najímajú si ich najmä ľudia, ktorí chcú odfotiť svoje jedlá do menu, na propagačnú webovú stránku alebo do svojej kuchárskej knihy.

najnezvyčajnejšie povolania spojené s jedlom

Čistič rýb

Mesačná mzda: 1500 – 2300€

Presne tak, ako si myslíte, táto práca zahŕňa poriadne nepríjemnú dávku zápachu, krvi a rybích vnútorností. Moderný systém maximálnej deľby práce určuje ľudí, ktorí ryby chytia, a potom tých, ktorí musia vykonávať tú podstatne horšiu časť. Predtým, ako sa k nám ryba dopraví, musí prejsť pár nepríjemnými procedúrami, ktoré vyžadujú pevnú ruku a silný žalúdok. Presne vtedy na scénu nastupuje povolanie čističa rýb.

Ako ste na tom vy? Menili by ste svoje povolanie za jedno z vyššie menovaných alebo by ste radšej zostali pri tom svojom? To, nakoľko sú tieto najnezvyčajnejšie povolania spojené s jedlom skutočne nevyhnutné, skúste posúdiť sami.

Zdroj: http://www.foodbeast.com/news/7-of-the-most-unusual-jobs-in-the-food-industry/
Zdroj foto: pixabay.com

zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin
referencie