Nikoleta Kováčová alias Surová dcérka: Rada si zoberiem recept, ktorý nie je vegánsky a “zveganizujem” ho

3903

Nikoleta Kováčová, ktorú poznáme skôr ako Surovú dcérku, momentálne vydala svoju druhú kuchársku knihu. Slovegán je plná tradičných slovenských receptov, avšak všetky sú vo vegánskej verzii. Prečítajte si rozhovor o tom, prečo sa Nikoleta rozhodla pre vegánsky život, aké benefity jej ponúka a aké slovenské reštaurácie podávajúce vegánske jedlo odporúča.

Nikoleta, prečo si sa rozhodla pre vegánsky životný štýl?

S vegánstvom som začala, keď som pracovne pricestovala do Indie. Najskôr to bolo z núdze, keďže v Indii sa nedalo stravovať tak ako som bola zvyknutá. Takže som hľadala, ako sa stravovať. A práve vtedy ma inšpiroval môj najlepší kamarát, ktorý sa už chvíľu vegánsky stravoval. Všetko som si naštudovala a o týždeň som už jedla rastlinne. Potom sa pridala okrem núdze aj etická a ekologická stránka veci. V samom centre vegánstva je pre mňa myšlienka spravodlivosti. To, ako sa správame ku zvieratám, našemu životnému prostrediu a k sebe navzájom spravodlivé nie je. Preto som pri vegánstve zostala, na lepšom a spravodlivejšom svete mi vždy záležalo. 

Aké fázy stravovania si vo svojom živote mala?

Vždy som mala rada vegetariánske jedlá, pred vegánstvom som ale jedla skor klasickú “high protein” fitness stravu, kedže som cvičila vo fitku. Potom som sa už stravovala vegánsky a raw vegánsky, kým som bola v tropických krajinách, kde sa to dá veľmi jednoducho. V Európe je jednoduchšie klasické vegánstvo a aj my najviac vyhovuje. Dá sa stravovať lokálne a lacnejšie.

Aké výhody ti ponúka vegánsky život?

Dobre zostavená vegánska strava može pre človeka zlepšiť veľa vecí. Mne dodala viac energie, lepší spánok, trávenie, lepší krvný tlak a zbavila som sa anémie. Potom veľa drobností ako lepšia pokožka, nechty, vlasy. Aj mentálne sa cítim lepšie, lebo človek si uvedomuje, že sa správa k nášmu životnému prostrediu a zvieratám lepšie.

Bolo niečo, čoho si sa dlho nevedela pri prechode na vegánstvo vzdať?

Ja som, našťastie, nemala žiadnu vec, ktorej by som sa nevedela vzdať. Aj keď pred rokmi ešte nebolo toľko alternatív, jogurty, vajíčka ani syr mi nechýbali. Pre väčšinu ľudí je najväčší boj práve syr. A aj vegánske alternatívy k syru sú najväčší problém, lebo nie sú ešte na tak dobrej úrovni. Ale tiež sa každým rokom zlepšujú.

Tvoja knižka Slovegán má už dve časti. Čo ťa inšpirovalo k tomu, aby si sa pustila do vydania knihy?

Inšpirovalo ma vlastne to, že slovenské recepty mali na mojom blogu najväčší úspech. Vydanie kuchárky som vždy zamietala, lebo som nechcela vydať kuchársku knihu, kde bude ďalší recept na hummus a iné vegan klasiky. Keď prišiel nápad, že by to mohli byť len slovenské recepty, tak som si to už vedela predstaviť a behom pár mesiacov sme začali na knihe intenzívne pracovať.

Pri vymýšľaní receptov dávaš skôr na svoju fantáziu, alebo sa rada inšpiruješ od iných?

Pri mojich receptoch sa inšpirujem od nevegánov. Rada si zoberiem recept, ktorý nie je vegánsky a “zveganizujem” ho. Z vegánskych receptov rada sledujem hlavne ázijskú, taliansku kuchyňu a všetko sladké. Mám rada instagram či kuchárky od BOSH!, Rebel recipes, Mei Yee alebo Lore Salas

Často sa ti stáva, že ťa ľudia presviedčajú o tom, že tvoje vegánske stravovanie nie je prirodzené či zdravé?

Pred rokmi to bolo častejšie, teraz menej diskutujem na internete a viac osobne. A okolo seba mám vždy veľmi otvorených a tolerantných ľudí. Naživo je to úplne iná, oveľa lepšia diskusia. Ale moja klasická odpoveď je – ani zubná kefka a oblečenie nie sú “prirodzené”. Argumentácia prirodzenosťou sa volá naturalistický omyl. Nie všetko prirodzené je dobré a správne a naopak, nie všetko neprirodzené – ľuďmi vytvorené je zlé a nezdravé. Teraz už vieme a máme to potvrdené od mnohých výživových spoločností na svete, že vyvážená vegánska strava môže byť zdravá pre každého, bez ohľadu na vek a pohlavie.  

Aký je tvoj úplne najobľúbenejší vegánsky recept?

Po dopísaní Slovegán2 kuchárky som sa zamilovala do vegánskeho krémeša, ktorý som do kuchárky tvorila. Inak milujem taliansku kuchyňu, takže akékoľvek cestoviny s dobrou rajčinovou omáčkou a strukovinami, zeleninou, olivami, kvalitným oliváčom a bazalkou ma veľmi potešia. Ale jednoznačne u mňa vyhrávajú krémové rizotá, hlavne to rajčinové. Toho sa neviem dojesť a varím ho každý týždeň.

Prezraď 5 ingrediencií, bez ktorých si nevieš predstaviť fungovať v kuchyni.

Rajčiny, lahôdkové droždie, arašidové maslo, brokolica, údená paprika.

A čo si myslíš o vegánskych jedlách v zahraničí?

Veľa som cestovala hlavne pracovne a po Ázíi. Thajsko či Srí Lanka boli pre vegána asi najlepšie zastávky. Vždy som sa mala kde najesť skvelého jedla a ovocia. Nezabudnuteľné vegánske jedlo som mala však v jednej vegetariánskej zážitkovej reštaurácii v Barcelone. Zážitková kuchyňa je niečo, čo mi pri vegánstve chýba. Ochutnať 8 rôznych vynikajúcich chodov a k tomu dobré víno je pre mňa ideálny večer. 

Myslíš si, že na Slovensku máme kvalitné reštaurácie, ktoré ponúkajú vegánske jedlo?

Určite máme. Reštaurácií, ktoré pridávajú veľmi dobré vegánske jedlá na svoje klasické menu pribúda. Minulý rok ma prekvapila aj ponuka v Tatrách. Najčastejšie mám prípeživosť najesť sa vegánsky keď prechádzam Bratislavou. Mojou prvou voľbou je Balans Bistro, kde majú užasné jedlo. Milujem aj vegánske gyozy, ktoré robí Food Stock. Za zmienku z vegánskych reštaurácií stojí aj Vegan Kiosk či Made with laf.

Aká reštaurácia ťa v poslednej dobe zaujala najviac?

Jednoznačne Fou Zoo v Bratislave, kde začali ponúkať skvelé vegánske jedlá a istú dobu mali aj celú zážitkovú vegánsku večeru. Vynikajúce jedlo a atmosféra, ktorá ma bavila!

Máš nejakú zábavnú príhodu z kuchyne? :)

Mám 2 veci, na ktoré si dávam pozor. Cukor a kurkuma. Pri pečení sa mi párkrát stalo, že som zabudla dať do cesta cukor, našťastie, vždy cesto ochutnávam, kým ho dám piecť. Raz sa mi stalo, že korenička, kde som mala kurkumu, mala uvoľnený uzáver a do omáčky k cestovinám mi padli tak 2 polievkové lyžice. Aj keď som vybrala väčšinu, stále omáčkou prenikala chuť kurkumy viac ako mi bolo príjemné. Ale zjedla som, čo som uvarila. Odvtedy cítim aj najmenší náznak kurkumy vo všetkom a som s ňou veľmi striedma. 

Aký je tvoj názor na filozofiu zero waste, teda minimalizovanie odpadu v domácnosti, predovšetkým v kuchyni, vo varení?

Odpad sa snažíme minimalizovať aj my. Pre mňa to nie je len o tom, že človek musí nakupovať v bezobalových obchodoch, lebo tie nemám po ruke ani ja. Minimalizovanie odpadu súvisí aj s dobrým recyklovaním a znovu využívaním vecí. Doma triedime a reckylujeme všetko, znova používame sklo aj papier. Máme domáci vermikompostér, kam patria všetky potravinové zvyšky aj nefarbený papier či listy z domácich rastlín. Celkovo sa snažím mať ekologickejšiu kuchyňu aj čo sa týka čistiacich prostriedkov a príslušenstva.

Považuješ sa za milovníka typickej slovenskej kuchyne?

Jednoznačne, je to kuchyňa na ktorej som vyrástla a viažu sa mi k nej všetky spomienky z detstva. Som taký sentimentálny milovník slovenských jedál. K niektorým veciam som si našla cestu až v dospelosti, ale to je prirodzené. K špenátovému prívarku som si cestu nenašla však doteraz.

A čo nápoje? Čo máš rada, čo preferuješ?

Preferujem vodu s ľadom, ale mám rada aj miešané drinky a ovocné nápoje. Basil smash je už pár rokov môj obľúbený koktejl, bazalka, citrón a gin sú lahodná kombinácia. A ak vidím niekde vegánske mango lassi, tak neváham. Myslím že naposledy som naň však narazila v Berlíne. V nápojoch som asi teraz vyberavejšia ako v jedle. Pivo a už ani víno nepatria k mojim favoritom.

Čomu sa aktuálne venuješ a čo plánuješ do budúcna?

Teraz sa najviac venujeme tomu, aby bol Slovegán 2 všade dostupný a ľudia mohli podľa kuchárky variť. Možno sa nám podarí spraviť aspoň nejaké autogramiády po Slovensku a navštíviť nejaké knižnice.  Plán do budúcna je odpočinúť si po 2 náročných rokoch varenia. Chcela by som aspoň rok pauzu, kým prídeme s našimi ďalšími projektami. Plánujem venovať sa sebe a byť zase viac aktívna na mojom instagrame a blogu, možno sa vrátiť aj k videám na youtube.

https://www.instagram.com/p/CEyjcAqhFUR/

Nikolete Kováčovej alias Surová dcérka veľmi pekne ďakujeme za rozhovor.

zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin
referencie