Najlepšie slovenské reštaurácie a kuchári podľa Gurmán Award 2022

16236
Šéfkuchári roka: 1. Jozef Breza-Gašperov Mlyn, Batizovce, 2. Martin Novák Šimák Zámok Pezinok, 3. Jozef Masarovič UFO , Bratislava (foto: Gurmán na Slovensku)

Na slávnostnom večeri Gurmán Award v Bratislave sa v nedeľu 1. mája odovzdávali odborné ocenenia v gastronómii, ktoré vyhodnocuje gastronomický sprievodca Gurmán na Slovensku v spolupráci s odbornými hodnotiteľmi. Už 17 rokov patrí udeľovanie zlatých vidličiek (niečo ako hviezdy Michelin) pre najlepšie reštaurácie a kuchárov na Slovensku medzi prestížne ocenenie.

„Po devastačnom korona období sa len veľmi pomaly spamätáva celý cestovný ruch a gastrosektor. Preto sme nesmierne radi, že sme mohli opäť bedeker vydať, a dať tak verejnosti na známosť, že tí najlepší to nevzdali!“ povedal nám vydavateľ Gurmána na Slovensku Radoslav Nackin.

V hodnotení nastalo pomerne veľa zmien, viaceré reštaurácie si polepšili, niektoré, naopak, predtým stálice, svojou úrovňou klesli. „Treba však zdôrazniť, že všetky reštaurácie, ktoré sú v bedekri Gurmán na Slovensku, sú tie najlepšie na celom Slovensku a zaslúžia si veľký rešpekt. Bohužiaľ, najlepších je ich stále len 65, čo je vskutku málo,“ dopĺňa Radoslav Nackin. 

Gašperov mlyn s tromi vidličkami 

Slovenský zväz kuchárov a cukrárov, Asociácia someliérov Slovenskej republiky a Zväz výrobcov hrozna a vína na Slovensku a hodnotitelia z radov samotných šéfkuchárov určili, že Gašperov mlyn v Batizovciach dostal ako druhá slovenská reštaurácia 3 Zlaté vidličky a UFO watch.taste.groove si ich udržalo. Šéfkuchár Jozef Breza z Gašperovho mlyna sa stal Kuchárom roka. Cenu Hospitality AWARD si odniesol Kempinski High Tatras a someliérom roka je Martin Pristáš z Hotela Elizabeth Trenčín. Grand Prix za celoživotné dielo dostal Marek Ort. Udeľovali sa aj nové Zlaté vidličky. Dve dostalo Doma u nás Gaba Kocáka a po jednej Au Café, kde šéfuje Mário Žužič, a BAROZA bistro pod vedením Petra Slačku.

Marek Ort preberá cenu za celoživotné dielo (foto: Gurmán na Slovensku)

Najviac bodov v Bratislave získalo UFO watch.taste.groove, v Nitrianskom, Trnavskom a Trenčianskom kraji dominoval Marián Filo s Chateau Čereňany už desiaty rok za sebou, v Žilinskom a Banskobystrickom kraji tiež dlhoročný líder gastronómie Peter Ďurčo a jeho TOP restaurant v Žiline. V Prešovskom a Košickom kraji je novým lídrom dvojvidličková Doma u nás Gaba Kocáka.

Najlepšou novootvorenou reštauráciou sa stala DA Andrea, bratislavský finedining koncept talianskej reštaurácie Andrea Enu. Najobšírnejšiu vínnu kartu majú v Au Café, najlepšie ohodnotená kuchyňa je v Gašperovom mlyne, UFO watch.taste.groove, Doma u nás, IASAI a v Mlyne 108. ServisChateau Čereňany, Gašperov mlyn a Šimák zámok Pezinok. Ambient vám najkrajší poskytnú Kempinski, UFO watch.taste.groove, Chateau Čereňany a Slávia Košice

Hodnotilo sa už druhý rok po novom 

Tento rok okrem hodnotenia odborníkov je aj novinka – Gurmán na Slovensku je aj online, a tak sa do hodnotení môžu zapojiť aj samotní gurmáni. Už druhý rok sa reštaurácie hodnotia po novom. Môžu dostať body v štyroch sekciách, v každej po 10 menších kritérií. Maximálny počet bodov je 100. Najviac mohli dostať, samozrejme, za kuchyňu a najmenej ovplyvnilo hodnotenie Ambient.

Jozef Breza a Slávka Raškovič preberajú cenu za Gašperov Mlyn (foto: Gurmán na Slovensku)

Reštauráciám po novom udeľujeme maximálne 100 bodov, a to v štyroch kategóriách:

Kuchyňa    50 bodov

Servis      20 bodov

Vínna karta 20 bodov 

Ambient    10 bodov

Zaradenie medzi reštaurácie s ocenením Zlatej vidličky bolo podmienené získaním tohto počtu bodov od odborných hodnotiteľov a urobenie online auditu.

3 Zlaté vidličky    95 – 100 bodov

2 Zlaté vidličky    90 – 94  bodov

1 Zlatá vidlička    85 – 89  bodov

Hlavnými partnermi Gurmán Award sú spoločnosti Zlatý Bažant, BidFood, foodpanda, Fatra, Ebenica, Gurmán na Slovensku. Podľa ich vyjadrení si vážia každého kuchára, manažéra, majiteľa, ktorí v neľahkých časoch ostatné dva roky dokázali svoje reštaurácie, bistrá nielen udržať pri živote, ale ich mať na takej úrovni, že si dnes odniesli ocenenie. Veria v kvalitnú gastronómiu, služby s ňou spojené a boli hrdí, že mohli podporiť jedinečný projekt, akým je Gurmán Award.

Parter – FoodPanda (foto: Gurmán na Slovensku)

„Treba si vždy vyberať, za akým zážitkom či kvalitou idete. Každá z reštaurácií je v niečom vynikajúca, iba málo z nich, to sú tie so Zlatou vidličkou, ponúkajú vo všetkých smeroch to naj, naj. Ale je jasné, že väčšinou sa idete najesť do týchto najlepších reštaurácií, lebo vám nesmierne chutí práve štýl varenia šéfkuchára, alebo celkový koncept jedál, a práve to je rozhodujúce. Nie každá reštaurácia je zariadená luxusne, trendy začínajú mať bistrá v jednoduchom štýle, ale s precíznou kuchyňou. Preto, milí gurmáni, navštevujte tie reštaurácie, v ktorých vám chutí, a podporujte ich, chváľte a odporúčajte. Pozitívne promo potrebujú. Dobrú chuť vám želám pri ochutnávaní tých najlepších reštaurácií Slovenska,“ uzatvára Radoslav Nackin.

Tím Bistro BAROZA si prevzal zlatú vidličku (foto: Gurmán na Slovensku)

10 Najlepších reštaurácií Slovenska v troch kategóriách.

Poradie reštaurácií na Gurmán Award 2022 vyhlasovanom a udeľovanom bedekrom Gurmán na Slovensku podľa priemeru súčtu hodnotení odborných hodnotiteľov Gurmána na Slovensku a gurmánskej verejnosti. Relevantné hodnotenia do  Apríla 2022.

    Prémiová reštaurácia roka – 10 Best premium restaurants

1.     Gašperov Mlyn Batizovce 96     49/19/18/10

2.     UFO  watch.taste.groove Bratislava 95     48/19/18/10

3.     Mlyn 108, Modra 92     46/18/18/10

4 -6.    Albrecht restaurant Bratislava 90      45/18/18/9

4 -6.    Afrodita Čereňany 90      43/19/18/10

4 -6.    Doma u Nás Poprad 90      47/17/17/9

7.      Irin Bratislava 89     48/ 16/17/8

8.     Reštaurácia Slávia Košice                                              87     44/17/17/9                                    

9.     Au Café Bratislava                                        85     43/16/19/7

9.     Bistro Baroza Bratislava                                        85     44/17/17/7

       9.    TOP restaurant Žilina                                                85     43/17/17/8

       10.   Bistronomy  Bratislava                                        83      43/16/17/7

Tématická reštaurácia roka – 10 Best thematic restaurants

1.     Iasai  sushi bar Bratislava 88     48/16/16/8

       2.     Wabi sabi Bratislava 87     45/17/17/8

3.    Villa Rosa Dunajská Streda 85     43/17/16/8

       4 – 6.     Ohnisko Košice 83     46/15/15/7

       4 – 6.     Carnevalle – Meat restaurant & bar Bratislava 83      44/16/17/6

       4 – 6.    Pivovar ERB                                            Banská Štiavnica 83      43/16/17/

   7. Pivnica u zlatej husi Slovenský Grob 82      42/16/16/8

       8 -9.     Zylinder café & restaurant Bratislava 81     42/16/16/7                                             

       8 -9.     Villa Regia Košice 81     42/17/15/7

10. Satori Nitra 79     41/16/15/7

Tematickou reštauráciou sa stala IASAI (foto: Gurmán na Slovensku)

Hotelová reštaurácia roka – 10 Best Hotel restaurants           

Poradie Názov reštaurácie Mesto Celkové body Kuchyňa/Servis/Vína/Ambient

        1.        Reštaurácia   Palffy –  Šimák Zámok Pezinok           Pezinok                 88   46/17/16/9

2.        Grand Hotel Kempinski High Tatras                        Štrbské Pleso         86   43/17/17/9

3.         Reštaurácia Sissi – Hotel Lomnica                  Tatranská Lomnica        85   43/17/16/9

4.          Chateau Amade                                                           Vrakúň                  85    42/17/17/9

       5.          River Bank restaurant – Hotel Kempinski Bratislava 84   45/15/16/8       

       6.         Reštaurácia Belene – Hotel Chateau Gbeľany Gbeľany              83   43/ 16/16/8

7.         Lovecký zámoček Antonstal Nemšová 82   43/16/15/8

8.         Hotel Zlatý kľúčik Nitra 81    41/16/16/8

9.         Reštaurácia Regnum –  Art Hotel Kaštie Tomašov 80    40/16/15/9

10.      Reštaurácia Poézia –  Hotel Hviezdoslav Kežmarok 79    40/16/15/8

Tím Zámok Šimák Pezinok – preberajú cenu za najlepšiu hotelovú reštauráciu roka (foto: Gurmán na Slovensku)

Ebenica 20 Best Chefs

Hlasovalo 54  hodnotiteľov a šéfkuchárov z celého Slovenska    

Meno reštaurácia              1 miesto     2 miesto 3 miesto spolu

                                                                           3 body          2 body   1 bod

1. Jozef Breza  Gašperov Mlyn, Batizovce     8           3                     2     32

2. Martin Novák  Šimák Zámok Pezinok             6           3                      4             28

3. Jozef Masarovič  UFO , Bratislava                   4           6                      2               26

4. Lukáš Hesko IRIN , Bratislava                4           4                      5               25

5. Gabriel Kocák    Doma u nás , Poprad             4           3                     4               22

6. Peter Slačka     Baroza bistro, Bratislava         4           3                     2                 20

7. Martin Miklošík  BISTRONOMY, Bratislava     2                3                     4               16

8. Juraj Hruška  Slávia , Košice                               2             2                     3                 13

9. Michael Thyri  OhniskO , Košice                       1             4         2                 13

Najlepší šéfkuchári roka (foto: Gurmán na Slovensku)

10. Michal Takács  Iasai , Bratislava                     2                  1                    4                  12

11. Marián Filo  Chateau Čereňany                   2             2         2                 12

12. Mirosla Zámiška  Kempinsky High Tatras       2               2           2                 12

13. Imro Bindics   Villa Regia , Dunajská Streda   1                  2           4                 11

14. Peter Ďurčo  TOP restaurant , Žilina                2                 2           0                 10

15. Zdenko Kramarčík  Chateau Gbeľany               1               3           0                   9

16. Andrea Ena   DA Andrea , Bratislava                 1               2           2     9

17. Erik Volko  Bistro Chef , Zvolen                          1                  1                   3                  8

18. Eva Polomská  SOTTO ristorate , Spišská Nová Ves 1         1                  1                   6

19. Gabriel Uher    Carnevalle , Bratislava               1                  1                  1                   6

20. Jakub Bíro  Chez Balzac , Bratislava                    0                 1                   2                  4   

Hodnotení boli ešte šéfkuchári:  Peter Bracho, Karol Sklenár, Radovan Budzák, Samuel Ďzubák, Peter Czucz, Tomáš Sidó , Peter Chvostík, Matej Bakoš, Patrik Hanzel  

Gabo Kocák pri preberaní zlatých vidličiek pre jeho reštauráciu Doma u nás v Poprade (foto: Gurmán na Slovensku)

Ocenení na Gurmán AWARD 2022

Prémiová reštaurácia roka: Gašperov Mlyn, Batizovce

Cenu odovzdával zástupca hlavného partnera BidFood

Tématická reštaurácia roka : IASAI Sushi bar, Bratislava             

Cenu odovzdával zástupca hlavného partnera foodpanda               

Hotelová reštaurácia roka : Reštaurácia Palffy, Šimák Zámok Pezinok  Cenu odovzdával zástupca hlavného partnera Zlatý Bažant                

Nové udelené Zlaté vidličky 2022

3 Zlaté vidličky Gašperov Mlyn  – Batizovce 

2 Zlaté vidličky Doma u nás       – Poprad                    

1 Zlatá Vidlička Au Café             – Bratislava

Baroza Bistro    – Bratislava 

Najlepšia nová reštaurácia:                DA  Andrea    –  Bratislava

Somelier :                    Martin  Pristáš , Hotel Elizabeth Trernčín

Sommeliér roka Martin Pristáš z Hotela Elizabeth (foto: Gurmán na Slovensku)

Nominovala Asociácia somelierov Slovenskej republiky

Grand prix :                Marek  ORT

Nominoval Slovenský zväz kuchárov a cukrárov

Kuchár roka :               Jozef Breza , Gašperov Mlyn 

Nominovali hodnotitelia a šéfkuchári Gurmán na Slovensku 

Hospitality AWARD: Grand Hotel Kempinski High Tatras

Nominovali hodnotitelia Gurmán na Slovensku    

Hlavní partneri:  Zlatý Bažant, BidFood, foodpanda ,Fatra, Ebenica, Gurmán na Slovensku

Hospitality Award a jeho víťaz Grand Hotel Kempinski High Tatras (foto: Gurmán na Slovensku)

Gurmán Gold  2022 ,    Zlaté vidličky

3 vidličky

Ufo  watch.taste.groove.  – Bratislava                        

Gašperov Mlyn                    –  Batizovce                         udelená 2022

 2 vidličky 

Afrodita  – Chateau Čereňany  

Albrecht restaurant  – Bratislava

Mlyn 108 – Modra  

Doma u nás – Poprad                                                        udelená 2022                                       

1 vidlička 

Grand Hotel Kempinski High Tatras – Štrbské pleso   

Iasai Food Bar – Bratislava     

Slávia reštaurácia a kaviareň – Košice  

Sissi reštaurácia, Hotel Lomnica, Veľká Lomnica       

Palffy restaurant, Šimák zámok Pezinok                                                       

TOP restaurant  – Žilina   

 Villa Rosa – Dunajská Streda

Wabi Sabi – Bratislava 

Au Café   – Bratislava                                                            udelená  2022

Baroza bistro – Bratislava                                                     udelená  2022

Andrea Ena – majiteľ najlepšej novootvorenej reštaurácie DA ANDREA v Bratislave (foto: Gurmán na Slovensku)


zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin
referencie