Najlepší kuchár je Jozef Masarovič, najlepšie reštaurácie sú Palffy – Šimák Zámok, Akadémia beer & bistro a UFO watch.taste.groove.

11223

Aj tento rok, už po sedemnástykrát, sme pre vás pripravili vyhlásenie výsledkov Gurmán AWARD a vydanie magazínu Gurmán na Slovensku aj napriek neľahkej situácii, ktorej momentálne čelíme. Pre obmedzenia a stále meniace sa podmienky sme v rámci zachovania vašej bezpečnosti zrušili tohtoročné sympózium Gastronomy Slovakia. Vyhlásenie výsledkov bude prebiehať online. Ocenených však prídeme odmeniť osobne, aj s našimi partnermi – Zlatý Bažant, FATRA a EBENICA COFFEE,  a odovzdáme im hodnotné ocenenia od akademického sochára Milana Lukáča. Uznanie a úctu si tí najlepší z vás plne zaslúžia. Chceme takýmto spôsobom pripomenúť verejnosti, že aj v gastronómii máme množstvo zaujímavých, šikovných a úspešných ľudí.

Slovenský zväz kuchárov a cukrárov, Asociácia someliérov Slovenskej republikyZväz výrobcov hrozna a vína na Slovensku a hodnotitelia z radov samotných šéfkuchárov určili za kuchára roka Jozefa Masaroviča z reštaurácie UFO watch.taste.groove. Gastronomickou osobnosťou sa stala Valéria Pluhárová, someliérom roka 2020 je Matúš Hamara in memoriam z Kempinski High Tatras. Vinárstvom roka sa stalo Mrva & Stanko, Trnava. Cenu Hospitality AWARD si odniesla reštaurácia Gašperov Mlyn, Batizovce. Najlepšou prémiovou reštauráciou je UFO watch.taste.groove,  hotelovou reštauráciou je reštaurácia  Palffy – Šimák Zámok Pezinok a tematickou reštauráciou roka je Akadémia beer  & bistro v Trnave. Na Gurmán AWARD sa odovzdávajú aj ocenenia Gurmán GOLD, akési obdoby Michelinskych hviezd – Zlaté vidličky pre najlepšie slovenské reštaurácie. Jednu vidličku na Slovensku má  12 reštaurácii, dve Zlaté vidličky patria Afrodite – Chateau Čereňany, Albrecht restaurant Bratislava, Gašperov Mlyn, Batizovce a Mlyn 108, Modra a 3 vidličky patria už spomínanej reštaurácii UFO watch.taste.groove.

Tento rok vyšiel bedeker Gurmán na Slovensku opäť ako lifestylový gastromagazín. „Cieľom je edukácia a inšpirácia pre ľudí, ktorí sa chcú o dobrej gastronómii dozvedieť viac. Bedeker zostane aj v elektronickej podobe, aby priniesol rýchlu orientáciu pri výbere tých najlepších slovenských reštaurácii a služieb v nich,“ hovorí vydavateľ Rado Nackin. Bonusom bedekra je aj možnosť priamej rezervácie vo vybranej reštaurácii elektronicky. Budete mať navyše možnosť vzhliadnuť viac  fotografií, viac jedál a pri niektorých reštauráciách aj videá. „Už 17 rokov pôsobíme na slovenskej gastronomickej scéne a hodnotíme, objavujeme, odporúčame najlepšie reštaurácie, šéfkuchárov či someliérov a vinárov. Veľa sa toho za tie roky v gastronómií podarilo a teší nás, že aj kvalitatívna úroveň celej gastronómie išla veľmi hore a rozširuje sa aj do iných regiónov ako je Bratislava,“ dopĺňa Rado Nackin.

Ocenení na AWARD 2020

GRAND PRIX 2020 – za celoživotné dielo

Valéria Pluhárová

Valéria Pluhárová sa narodila 25. septembra 1959 v Spišskej Sobote. Na povolanie kuchára sa začala pripravovať v roku 1974 v Podtatranských reštauráciách Kežmarok, kde získala výučný list v odbore kuchár. Pokračovala štúdiom na Strednej hotelovej škole v Kežmarku, ktoré úspešne zakončila maturitnou skúškou v roku 1981. Po ukončení štúdia sa zamestnala ako kuchárka v hoteli Slovan v Tatranskej Lomnici, neskôr začala pôsobiť ako majsterka odbornej výchovy na dnešnej Hotelovej akadémii na Mikovíniho ulici v Bratislave, kde pracuje dodnes. Celý svoj pracovný život zasvätila práci s mládežou. Vychovala celé generácie mladých kuchárov, z ktorých sa mnohí stali výraznými osobnosťami slovenskej gastronómie. Je jednou zo zakladajúcich členov Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov, kde pôsobí od roku 1990 až dodnes. Valéria Pluhárová je držiteľkou viacerých ocenení. Za výnimočné dlhoročné zásluhy o rozvoj gastronómie jej minister hospodárstva Slovenskej republiky v roku 2004 udelil titul Majster kuchár a aj viacerí primátori Bratislavy udelením Čestného uznania za výborné výsledky práce s mládežou. Od roku 2014 je akreditovanou komisárkou WACS v odbore kuchár pre národné súťaže organizované v Slovenskej republike. Za jej osobný prínos pre rozvoj slovenskej gastronómie, ako aj Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov jej v roku 2017 prezident SZKC udelil Rád prezidenta SZKC a taktiež najvyššie ocenenie Rád sv. Vavrinca.

SOMELIÉR ROKA

Matúš Hamara

Matúš sa narodil 13. augusta 1981, bol šťastné a vždy usmiate dieťa. O dva roky k nemu pribudla sestra Zuzana, s ktorou mal vrúcny súrodenecký vzťah. Mal veľký talent na prednes poézie a prózy. Vyštudoval klavír, pri ktorom vedel tráviť celé hodiny a spolu so spevom sa s ním hudba niesla sedemnásť rokov. Študoval na konzervatóriu, v kostole viedol spevokol a dokonca nahral aj cédečko. Neskôr prešiel k hotelierstvu a práve tam sa začal rysovať jeho vzťah k profesii someliéra. Jeho úspechy a láska k vínu ho nakoniec priviedli do hotela Kempinski. Miloval svoju prácu, kontakt s ľuďmi, vášeň a nadšenie pre túto profesiu z neho priam sálali. Len málokto vedel tak pútavo rozprávať o víne ako Matúš. Vďaka tejto práci cestoval a spoznával sa s novými  ľuďmi, od ktorých sa nielen učil o víne, ale hlavne nachádzal nové priateľstvá, ktoré pre jeho veľké srdce veľa znamenali. Jeho najväčšie šťastie však prišlo v roku 2006, keď sa narodil jeho syn Christián. Matúš miloval ľudí, dobré jedlo, víno a nadovšetko svoju rodinu.

Matúš Hamara získal in memoriam titul Sommeliér roka, Zdroj: Facebook

VINÁRSTVO ROKA – Mrva & Stanko

Spoločnosť Víno Mrva & Stanko patrí objemom výroby medzi stredne veľké firmy s produkciou cca 350-tisíc fliaš ročne. Sortiment každoročne tvoria výlučne akostné vína s prívlastkom, akostné odrodové vína a značkové vína, z toho asi osemdesiat percent tvoria svetovo známe odrody a zvyšok sú odro­dy typické pre tento región alebo nové odrody, vyšľachtené iba nedávno, ktoré uchovávajú ich nenapodobiteľný terroir. Ako malý doplnok v portfóliu má spoločnosť v ponuke sekt a hroznovicu. Špičkové produkty reprezentuje limitovaná edícia s označením Winemarker’s CUT. Pôvodnosť a novosť, ktoré sú pre spoločnosť príznačné od začiatku, vyjadruje aj logo firmy. Je ním list viniča ako symbol toho, že o víne sa rozhoduje vo vinici. Vína spolu s doplnkovým sortimentom je možné zakúpiť vo vlastnej vínotéke Mrva & Stanko nachádzajúcej sa v priestoroch spoločnosti, ďalej prostredníctvom distribútorov a siete HORECA.
Vinárstvo ponúka možnosť zabezpečenia konferencií a posedení pri víne v štýlových degustačných miestnostiach s možnosťou ubytovania. Penzión je situovaný priamo v sídle spoločnosti. Spoločnosť Víno Mrva & Stanko získala množstvo ocenení za svoje vína a k tým najprestížnejším patria: Šampión výstavy za Cabernet Sauvignon rosé 2009 na Vinalies Internationales v Paríži 2010, Veľká zlatá medaila a Objav roka za Winemaker’s CUT 2011: Cuvée Hron-Váh-Rimava-Rudava na Concours Mondial de Bruxelles 2014. Chardonnay z produkcie vinárstva bolo ako prvé zo Slovenska zaradené medzi sto najlepších Chardonnay sveta a sú aj najúspešnejším vinárstvom v Národnom salóne vín Slovenskej republiky. V rokoch 2009, 2010, 2013 a 2019 získala titul Vinárstvo roka.

Vinári Mrva a Stanko. Zdroj: Facebook

KUCHÁR ROKA

Jozef Masarovič – UFO watch.taste.groove.

Svoje profesionálne pôsobenie vo svete gastronómie začal na luxusných výletných lodiach pod vedením najvychýrenejších šéfkuchárov. Po návrate naspäť na Slovensko začal pracovať v reštaurácii Paparazzi, odkiaľ sa mu otvorila cesta a dostal príležitosť viesť jednu z najlepších reštaurácii na Slovensku, UFO, kde pôsobí už desať rokov. UFO pod vedením Jožka Masaroviča v posledných rokoch získalo niekoľko významných hodnotení, medzi nimi aj hodnotenie najlepšia Prémiová reštaurácia roka od bedekra Gurmán na Slovensku a zároveň aj 3 Zlaté vidličky od tohto bedekra pre rok 2020, čo je najvyššie možne ocenenie pre reštauráciu na Slovensku a doteraz  to dosiahla len druhá reštaurácia! Menu reštaurácie UFO patrí podľa hostí každoročne medzi najlepšie aj počas Zimného festivalu jedla. Svoje kulinárske umenie zdokonaľuje na stážach v zahraničných michelinských reštauráciách a často si do UFA pozýva na hosťovanie svetových šéfkuchárov. Veľkým prínosom pre neho a celý tím kuchárov UFA bola minuloročná kooperácia s najlepšou šéfkuchárkou sveta, Anou Roš. Jožko Masarovič je kreatívny šéfkuchár, ktorý nepozná slová „nie“ a „nedá sa“.

Jozef Masarovič v akcii. Zdroj: Instagram

HOSPITALITY AWARD

Gašperov mlyn

Na konci podhorskej dediny Batizovce, priamo pod vrcholmi Vysokých Tatier leží storočný a zrekonštruovaný mlyn. Má starosvetskú, ba až rozprávkovú atmosféru a všadeprítomná je ako sila vody a ohňa, tak aj tradícia mlynárskeho remesla i spracovania ľanu. Zohratý tím Gašperovho mlyna tvorí len šesť členov. Kuchyňu vedie šéfkuchár Jozef Breza, ktorý pri varení kladie dôraz na poctivú prípravu, kvalitné suroviny, vyvážené chute a vzhľad jedla, ktoré často servíruje nielen na tanieri. Má rád, keď sú jedlá nápadité a vytvorené aj z takých častí surovín, ktoré ľudia v dnešnej dobe využívajú pomenej. Reštaurácia nemá a la carte menu, ale ponúka výlučne degustačné menu, ktoré sa zo dňa na deň mení a ku ktorému vám somelieri radi odporučia hodiace sa víno. Keďže sa tu varí z čerstvých surovín a vždy pre konkrétny počet hostí, rezerváciu je potrebné urobiť minimálne 1 deň vopred a hostia sa menu dozvedia až na mieste. Pri rezervácii sa však hostí vždy vopred pýtajú na alergie a stravovacie špecifiká, preto si na tanieri nájdete to, čo vás poteší. Miniatúrna kapacita 15 hostí umožňuje šéfkuchárovi, majiteľom i personálu osobný kontakt s hosťami. Gašperov mlyn je ideálny i pre dokonalý víkendový relax, keďže k dispozícii sú útulné izby a súkromné wellness, ktoré uspokoja aj náročných hostí.

Zdroj: Facebook

Zoznam všetkých ocenených na AWARD 2020

Reštaurácie roka 2020

Prémiová reštaurácia roka: UFO watch.taste.groove , Bratislava

Tematická reštaurácia roka: Akadémia beer  & bistro, Trnava

Hotelová reštaurácia roka: Reštaurácia Pálffy, Šimák Zámok, Pezinok

Somelier:  Matúš Hamara in memoriam, Kempinski High Tatras

Nominovala Asociácia somelierov Slovenskej republiky

Grand prix:  Valéria Pluhárová

Nominoval Slovenský zväz kuchárov a cukrárov

Vinárstvo roka:  Mrva & Stanko, Trnava

Nominoval Zväz výrobcov  hrozna a vína na Slovensku

Kuchár roka: Jozef Masarovič , UFO  Bratislava

Nominoval hodnotitelia a šéfkuchári Gurmán na Slovensku

Hospitality AWARD

Gašperov Mlyn, Batizovce

Nominovali hodnotitelia GurmánaNajlepšia nová reštaurácia:   Reštaurácia Pálffy – Šimák Zámok Pezinok

EBENICA COFFEE Best Chefs 2020

1. Jozef Masarovič UFO Bratislava
2. Jozef Breza Gašperov Mlyn – Batizovce
3. Tomáš Lysý IASAi Bratislava
4. Lukáš Hesko Akadémia beer & bistro, Trnava
5. Juraj Hruška Slávia restaurant  Košice
6. Gabriel Kocák U nás doma Poprad
7. Martin Novák Šimák Zámok Pezinok
8. Peter Slačka Bistro Baroza Bratislava
9. Branislav Križan Globo Bratislava
10. Marián Filo Chateau Čereňany
11. Michael Thiry OhniskO Košice
12. Peter Ďurčo TOP restaurant Žilina
13. Imro Bindics Villa Rosa Dunajská Streda
14. Peter Bracho Liptovský Dvor
15. Miroslav Zámiška Kempinski Hight Tatras
16. Daniel Marek Elite restaurant Nová Dubnica
17. Tomáš Tejbus Hotel Borovica Štrbské Pleso
18. Eva Polomská Sotto passagio Spišská Nová Ves
19. Karol Sklenár Hotel Koliba Greta Liptovská Sielnica
20. Radovan Budzák Bistro Moment Batizovce

Hodnotení boli ešte šéfkuchári: Zoltán Baláž, Lubomír Lovecký, Ivan Čurgali, Miroslav Milučký, Andrej Roth, Lukáš Šepela, Tomáš Vitanovec, Lukáš Tegi, Rastislav Miškovič, Erik Šoltés, Pavol Hanák a Erik Volko.

Gurmán Gold  2020 –  Zlaté vidličky

3 vidličky

  • Ufo  watch.taste.groove.  – Bratislava

2 vidličky

  • Afrodita  – Chateau Čereňany 
  • Albrecht restaurant  – Bratislava
  • Gašperov Mlyn  – Batizovce                                          
  • Mlyn 108 – Modra

1 vidlička

  • Akadémia beer & bistro – Trnava                                  
  • Amade Chateau – Vrakúň 
  • Elite restaurant , Hotel Elite                                            
  • Fou Zoo pan asian restaurant
  • Grand Hotel Kempinski High Tatras – Štrbské pleso  
  • Iasai – Bratislava     
  • Slávia – Košice 
  • Sissi reštaurácia, Hotel Lomnica, Veľká Lomnica      
  • Šimák Zámok Pezinok                                                        
  • TOP restaurant  – Žilina  
  • Villa Rosa – Dunajská Streda
  • Wabi Sabi – Bratislava

Reštaurácie roka  –  10 Best restaurants

Poradie reštaurácií na Gurmán Award 2020 podľa priemeru súčtu hodnotení odborných hodnotiteľov Gurmána na Slovensku. Relevantné hodnotenia do marca 2020.

1. Reštaurácia  Palffy – Šimák Zámok Pezinok               
2.-3. Grand Hotel Kempinski High Tatras                            
2.-3. Reštaurácia Sissi – Hotel Lomnica                   
4.-6. Elite restaurant – Elite Hotel                              
4.-6. Chateau Amade                                                    
4.-6. Reštaurácia Regnum –  Art Hotel Kaštieľ         
7. Reštaurácia CUBES –  Hotel Aston                         
8. Reštaurácia SAVOY – Hotel Carlton                        
9. Reštaurácia  Rosália – Hotel Galícia Nueva            
10. Reštaurácia Poézia –  Hotel Hviezdoslav

Tematická reštaurácia roka – 10 Best Thematic Restaurants

1. Akadémia beer  & bistro                              
2.-3. Iasai  sushi bar                                          
2.-3. Wabi sabi                                                      
4. Villa Rosa                                                        
5. Ohnisko                                                          
6. Zylinder café & restaurant                            
7. Carnevalle – Meat restaurant & bar        
8. Pivnica u zlatej husi                                 
9.-10. Ashoka  restaurant                        
9.-10. Villa Regia                                                      

Prémiová reštaurácia roka – 10 Best Premium Restaurants

1. UFO  watch.taste.groove                              
2. Gašperov Mlyn                                             
3. Afrodita                                                            
4.-5. Mlyn 108
6. Fou Zoo – Pan asian restaurant                 
7. Reštaurácia  a kaviareň Slávia                      
8. TOP restaurant                                               
9. Bistro Baroza                                                  
10. Reštaurácia Cle D´Or,  Zlatý kľúčik              
10. Au Café                                                             

Vydal: Gurmán Club, s.r.o, Rado Nackin, nackin@gurman-club.sk

zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin
referencie