Aj na budúci rok sa bude konať jedna z najprestížnejších kulinárskych súťaží mladých talentov z oblasti gastronómie SKILLS SLOVAKIA – GASTRO JUNIOR METRO CUP 2022/2023. Svoj tím stíhate prihlásiť ešte do 28. októbra.
Každý šéfkuchár vám povie dve veci. Začiatky v gastre nikdy nie sú jednoduché a skvelé mladé talenty treba podchytiť a rozvíjať. Presne pre nich, mladých, talentovaných a nadšených kuchárov a cukrárov organizujú Slovenský zväz kuchárov a cukrárov a Ministerstvo školstva, vedy výskumu a športu celoslovenskú postupovú súťaž SKILLS SLOVAKIA.
Oslniť porotu môžete už po dvanásty raz
Ročník 2022/2023 bude už dvanástym ročníkom súťaže, ktorá má z roka na rok väčšiu prestíž. Prvých deväť rokov bolo možné zapojiť svojím tím len v kategórií KUCHÁR, posledné tri roky sa k nej pridala aj kategória CUKRÁR.
Súťaž prebieha v dvojčlenných tímoch zložených zo študentov hotelových akadémií a stredných odborných škôl zameraných na gastronómiu. Ide o postupovú bodovanú súťaž, kde musia študenti najprv v školskom kole zostaviť receptúru a následne presvedčiť odbornú komisiu o svojej zručnosti a kreativite. Znalosti súťažiaci premenia do prípravy jedla, ktoré museli správne dochutiť a naservírovať v semifinálovom, prípadne finálovom kole.
Ako prebieha SKILLS SLOVAKIA?
Každý súťažiaci, ktorý túži prezentovať svoje kreatívne schopnosti a zručnosti si môže so sebou vziať jedného asistenta (náhradníka). Ten mu bude počas varenia pomáhať s nosením surovín, umývaním pomôcok či samotnou prípravou pokrmu. V semifinálovom kole, ktoré sa spravidla koná v januári, musia súťažiaci v určenom časovom limite vytvoriť zaujímavé kulinárske jedlo, moderný hlavný teplý pokrm s prílohami. Receptúru je do súťaže potrebné prihlásiť vopred.
Do finálne postúpia najlepší súťažiaci s najväčším počtom bodov. Tu musia v časovom limite 150 minút vytvoriť 3 porcie hlavného teplého pokrmu s prílohami. V 11. ročníku súťaže bola napríklad hlavnou surovinou ryba – platesa obyčajná. Tesne pred samotným varením je odhalený takzvaný malý záhadný box, v ktorom sa nachádzajú tri nepredvídateľné suroviny. Hádate správne, súťažiaci ich musia zaradiť do finálneho pokrmu.
Postup je jednoduchý
Podmienkou je, aby do 28. októbra zaslali súťažiaci elektronickú prihlášku na e-mail szck@szck.sk. Prihlášku a všetky potrebné informácie v komplexnom balíku nájdete na TOMTO ODKAZE.
Spolu s prihláškou zasielajú nadšenci aj vyplnené tlačivo s kompletnou receptúrou súťažného pokrmu a jeho fotografiu. Tlačivo na receptúru nájdete rovnako na odkaze vyššie. Štartovné pre jeden tím, ktoré je potrebné uhradiť vopred, je 36 € za tím. Rovnaké pravidlá sa aplikujú na kategóriu CUKRÁR.
Cieľom a dlhodobým zmyslom súťaže je nájsť zručných talentovaných kuchárov, ktorí by mohli byť nominovaní do juniorského a neskôr do seniorského tímu kuchárov a cukrárov SZKC. Následne môžu reprezentovať Slovensko na domácich aj zahraničných gastronomických súťažiach. Súťaž je organizovaná pod záštitou Štátneho inštitútu odborného vzdelávania.
zdroje: szkc.sk, siov.sk
zdieľať tento článok na: