Marcela Špalková vám ukuchtí štýl na mieru

3893
Marcela Špalková - štýl mejkerka

Marcela Špalková je Štýl Mejkerka. Vzdeláva ženy, mužov aj firmy v oblasti štýlu a obliekania. Pomocou farebnej typológie vás naučí, aké farby s vami prirodzene ladia. Odporučí vám strihy, v ktorých sa budete cítiť pohodlne a príťažlivo, prinesie vám svieži vietor do šatníka. Nakupovanie nových outfitov s ňou si obľúbia aj tí, ktorí nakupovanie neznášajú. Pracuje s krásou a my sme zisťovali, či je jej záujem o jedlo aspoň tak pestrý ako šatníky jej klientov.

Aký je tvoj vzťah k jedlu? Aké jedlo je Tvoje najobľúbenejšie alebo k akej kuchyni inklinuješ a čo rada piješ? 

Veľmi pozitívny, rada sa dobre najem. Som vďačný jedák. Ocením takmer všetko, čo mi kto navarí. Milujem babkinu klasickú kuchyňu, jej parené buchty, zemiakové placky, fazuľovú, hrachovú, šošovicovú polievku, fašírky, halušky, rezne, plnenú papriku, tradičné koláče, no zároveň som veľký milovník sushi, mám rada lososa, divinku, steaky, občas si dám pizzu, cestoviny, rizoto alebo pohánkové fašírky. Moje chute sa menia. Cez zimu nemám problém sem-tam zjesť jaternice, slaninku a keď prichádza jar, mám väčšiu chuť na zeleninku a šaláty. Na raňajky milujem obilninové kaše s orieškami a ovocím. Vďaka ním mám plno energie pri behaní po obchodoch s klientmi. Snažím sa počúvať svoje telo a dať mu to, čo práve potrebuje. Bol to dril, kým som sa to naučila, no teraz si celkom v tom rozumieme. Sem-tam si vypýta aj tresku s bielym rožkom alebo horalku. No väčšinu času prirodzene inklinujem k zdravším, ľahším jedlám, až na tie návštevy u babky a mamy a na neodolateľnú chuť na jaternice.:)

Z nápojov milujem kvalitnú kávu. Je pre mňa rituál, keď pijem kávu, vychutnávam, oddychujem, popri pití kávy nič nerobím. Mám rada aj kvalitné vínka, sem-tam aj šampanské, veľmi zriedka aj nejaký letný drink.

Varíš rada? Ak áno čo najradšej varíš, prípadne prezraď čo má najväčší úspech z tebou pripravovanej kuchyne?

Kedysi som varila častejšie ako dnes, no jedlá boli vždy jednoduché, rýchle a zdravé. Improvizovala som s tým, čo chladnička dala. Chutilo to aj môjmu priateľovi. Teraz častejšie varí on. Ja v poslednom čase nemám nato čas, ani chuť. On vníma varenie ako relax a ide mu to úžasne. Nedokážem dochutiť mäso tak geniálne ako on. Vie pripraviť napríklad perfektné steaky, lazane. Moja mamina tiež zdedila schopnosť úžasne variť po babke a ja som sa k tomu nejako nedostala, radšej ukuchtím ženám štýl na mieru ☺.

Foto: Zuzka Jedináková

Aké reštaurácie sú tvoje obľúbené, a prečo? Kam chodievaš rada alebo kde ťa v poslednej dobe niečo zaujalo? 

SohoSKY bar & restaurant mám rada. SKY bar má perfektný personál, nádherný výhľad na staré mesto a krásne prostredie a v neposlednom rade chutné jedlo. V Karlovke, kde bývam rada navštevujem Kontajner Riviéra, postupne skúšam, čo všetko tam majú, zatiaľ mi všetko chutilo. Sem tam si dám stretko aj vo Friends Coffee v Karlovke. Je to  útulná kaviarnička, je tam príjemné prostredie a milý personál. Chutné vegetariánske obedové menu robia aj v nenápadnej čajovni Biela Ľalia. Mám to tam rada kvôli domáckej, útulnej atmosfére a super zdravým jedlám. Minulý rok ma priateľ na narodeniny zobral do Altitude restaurant, to bol pre mňa raj na zemi – nádherný výhľad, skvelé jedlo, víno veštilo vydarené rande, také ja môžem.

Máš nejaké zážitky, pikošky, zábavné situácie.. súvisiace s jedlom a reštauráciami alebo varením, s ktorými si sa stretla v svojom živote?

No jasné, spočiatku som sushi nevedela jesť s paličkami, za nič na svete mi to nešlo. Asi som bola jediná, ktorá si vypýtala vidličku. Normálne som sa pri tom cítila previnilo. Ešte, že ju mali, inak by som sa nenajedla. Postupne som sa to naučila. Minule som v Soho konečne zjedla večeru bez toho, aby mi trikrát po sebe jedlo z paličiek vypadlo☺. Vždy pri pohľade na paličky mám stres, no nakoniec to nejako dám.

A raz som mala takú úsmevnú príhodu, že som si v reštike dala vysvetliť, čo ktorá omáčka k cestovinám obsahuje. Čašník mi ochotne asi 5 minút odpovedal na moje otázky asi k 10 omáčkam k cestovinám a ja som si nakoniec objednala rizoto. Nechápal. Povedal mi: “Vy ste ale nerozhodná, vám sa ale ťažko musí nakupovať oblečenie.“ Haha,  netrafil klinec po hlavičke, práve v tom som veľmi rozhodná a to mi ide ľahko. No keď si mám vybrať z viacerých dobrôt, neviem, čo skôr.

Foto: Zuzka Jedináková

Venuješ sa osobnému štýlu a kráse. Sú nejaké tipy, ako omladnúť na počkanie? 

Pri farebnej typológii hneď klientky vidia, ako ich farby, ktoré s nimi ladia, omladia. Svoju rolu hrajú aj  vzory, materiály a strihy. Kombinácia správne namiešaných ingrediencií dokáže ženu omladnúť na počkanie. Bez zásahu skalpelu a prirodzeným spôsobom. Aj keď omladzovať ženy nie je môj hlavný cieľ, hlavným cieľom je, aby sa v oblečení cítili ako v druhej koži a sami sebou a boli pri tom spokojné. Omladenie a pribúdajúce komplimenty z okolia sú len príjemným bonusom toho všetkého.

Zo zahraničnej kuchyne je ktorá tvoja najobľúbenejšia? Keď cestuješ na dovolenku ochutnávaš lokálne kuchyne? Ktorá Ťa najviac zaujala?

Tuším, že okrem Egyptu som mimo Európy som zatiaľ necestovala, to ma ešte čaká. Vždy keď niekde som, snažím sa nájsť čo najdomáckejšiu a najlokálnejšiu reštauráciu, aby som okúsila pravú chuť krajiny. Napríklad na Cypre som bola na Turtle Beach, v tom čase to bolo miesto, trošku mimo civilizácie, ktoré nepoznalo až tak veľa turistov, elektrina a wifi tam nebola štandard a všetko jedlo pripravovalo na ohni. Mňam. Veľmi mi tam chutilo. A chutil mi nočný pohľad na oblohu. Bolo tam vidno mliečnu dráhu – už som skoro zabudla, že existuje, tam som si to pripomenula, nebol tam svetelný smog, tak ju bolo prenádherne vidno.

Na Malte som si tiež prišla na svoje, hlavne v meste Mdina som nevedela, do ktorej reštaurácie skôr ísť. Mesto je nádherné aj cez noc. Najkrajší výhľad spolu s chutným jedlom sme našli v reštaurácii Fontanella. Vo Valette som zas mala geniálnu zmrzlinu. Okrem toho, že super chutila, krásne vyzerala. Po nanesení do kornútka vyzerala ako kvet a to ja ako človek, čo miluje estetiku oceňujem. V Egypte som tiež mala možnosť okúsiť reštauráciu, kde chodia domáci. To bola veľmi chutná hostina. Navštívila som aj ich trhy s ovocím a zeleninou. Chuť ovocia aj atmosféra na trhoch je nezabudnuteľná. V Barcelone som si pochutnala na paelle.

Pracuješ s krásou. S krásou sa často spája aj dokonalosť, kvôli ktorej ženy často aj podstupujú rôzne diéty. Mala si ich v živote aj ty? 

Žena vôbec nemusí byť dokonalá, aby sa dokonale cítila a vnímala. Ja v každej žene vidím výnimočnosť a pomocou obliekania jej ju pomáham dostať na povrch. Možno sme sa nachvíľu nechali opantať pomyselným ideálom dokonalosti, no myslím si, že čoraz viac žien začína vnímať svoju výnimočnosť a čoraz viac žien má odvahu ukázať ju svetu. Keby som mala toto poznanie pred pätnástimi rokmi, možno by som žiadnu diétu nedržala. Vyhla by som sa obdobiam chudnutia a priberania.

Jasné, trápila som sa nimi aj ja, veľkú časť života som pomocou rôznych poradcov a trénerov riešila čo, kedy a koľko jesť. No nebola to cesta pre mňa. Čím viac pozornosti som svojmu jedálničku venovala a čím viac som ho otrocky dodržiavala, tým viac som na váhe naberala a moja nespokojnosť rástla. Potom mi jedna arteterapeutka poradila, nech si začnem písať čo jem a ako sa po tom cítim a vďaka tomu som sa naučila vnímať, čo moje telo chce a potrebuje. Žije sa mi tak oveľa ľahšie, spokojne a bez obmedzovania.

Foto: Zuzka Jedináková

Čokoľvek iné v súvislosti s gastronómiou, čo by si nám rada o sebe prezradila.. ?

Že milujem a podporujem lokálne suroviny – domáce vyrobené maslo, mäso, vajíčka z domáceho chovu, zeleninku a ovocie zo záhradky. Jedlo je môj pôžitok, rada si ho vychutnám, hlavne ak je pripravené s láskou a z kvalitných suroví.

Čomu sa aktuálne venuješ?

Mám také obdobie vylepšovania, noviniek a zmien. Dáva mi to riadne zabrať hlavne kvôli môjmu prehnanému perfekcionizmu. Hneď ako urobím zmeny, chcem vylepšovať opäť. Tento rok som začala poradenstvo v oblasti štýlu poskytovať aj pre firmy formou workshopov, prednášok a teambuildingových aktivít. Imidž je náš osobný marketing a ja rada ukazujem ľuďom ako ho využívať vo svoj prospech v súkromnom aj pracovnom živote. Verím, že sa mi podarí tieto workshopy a prednášky rozbehnúť aj pre verejnosť.


Viac sa o Marcelke a jej práci môžete dozvedieť na jej webstránke www.stylnamieru.sk,  kde ponúka rady a tipy ako si vylepšiť štýl. Formou osobných konzultácii, workshopov a prednášok vzdeláva ľudí v oblasti štýlu a obliekania. Naučí vás používať farby a strihy vo váš prospech. Pomôže vám vybudovať šatník, ktorý bude vyhovovať vášmu životnému štýlu a zvýrazni vašu prirodzenú krásu. Je presvedčená o tom, že každý môže byť sám sebe osobným stylistom, ak ovláda určité zákonitosti, ktoré fungujú v obliekaní.

Tu je zopár užitočných a inšpiratívnych článkov od Marcelky o vplyve jej práce:

Štýl Mejkerka z vás neurobí nákupnú maniačku

Deň so Štýl Mejkerkou

Čo prinesie do života obyčajné triedenie šatníka?

Na nákupe so Štýl Mejkerkou

Zmeňte vyžarovanie pomocou doplnkov

Foto úvodnej fotografie: Zuzka Jedináková

zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin
referencie