Laura Suchoň z Bistro Terrine: “Kto sme a prečo to robíme”

4622
Bistro Terrine - Bravčová kotleta

Prvé rande s Adamom bolo tak trochu zvláštne. Na strane druhej, dnes tiež nechápem ako som mohla prikývnuť na pozvanie na večeru priamo do bytu cudzieho muža, ktorý o sebe tvrdil, že má dokonalý recept na “absolútne famózne spaghetti bolognese”.

Adam a Laura Suchoň - Bistro Terrine
Adam Suchoň a Laura Suchoň

ROMANTIKA V SUPERMARKETE

Ako hovorím, stretnutie malo atypický priebeh, úvodným bodom programu bola pochôdzka po supermarketoch. V jednom boli totiž nesprávne paradajky, v druhom chýbali potrebné bylinky a v treťom bolo to najlepšie hovädzie aké v meste dostať. Jeho náročnosť pri výbere surovín ma dodnes dokáže doviesť do zúfalstva.

Každopádne, po romantickej dvojhodinovej prechádzke medzi regálmi, ktorú som v piatkový podvečer rozhodne nemala v pláne sme sa dostali do jeho nového bytu, ktorého kuchyňa, ako sa ukázalo, potrebovala akútne prerábku. Miestnosť s provizórnou linkou, ktorá sa nebezpečne prehýbala a s drezom a sporákom, ktoré si pamätali ešte normalizáciu.

Nalial mi pohár vína, aby som sa nenudila, kým bude večera hotová a pustil sa do varenia. Krájal cibuľu, mlel mäso, pripravoval cestoviny. Sledovala som s nemým úžasom, čo sa dá v kuchyni, ktorá vyzerá ako z kempu na prežitie stvoriť. Zo sľubovanej chvíľky sa stala fľaša vína a tri hodiny čakania, ale výsledkom boli skutočne famózne domáce tagliatelle a spaghetti bolognese, na ktoré asi nikdy v živote nezabudnem a nikdy viac mi ich už nepripravil.

TICHO PRED BÚRKOU

Nasledujúcich šesť rokov som sa vždy tešila domov na večeru, aj keď to nie vždy išlo podľa plánov. Občas skončil experiment v koši, lebo podľa môjho názoru chutné jedlo nespĺňalo štandardy majstra (našťastie, Adam vždy dbá na pečivo v dome), inokedy podpálil kuchyňu a veľmi ťažko som niesla, keď polovica záhrady plávala v roztečenej zmrzlinovej hmote, pretože “…ten dusík tam asi dám naraz, to bude dobré”.

Každopádne, pri Adamovi som nespoznala len jedlo. Spoznala som životný štýl, podľa ktorého má byť rodina spolu, pri dobrom jedle. Dobré domáce jedlo utužuje vzťahy, jedlo je dokonalým spôsobom pre vyjadrenie náklonnosti a cítiť to, keď je pripravené s láskou.

Adam naďalej trávil voľný čas skúmaním rôznych techník varenia, hromadili sa u nás kuchárky a rôzne zariadenia do kuchyne, ktorá sa stávala čoraz menšou. Z pod jeho rúk sa ku mne dostávali čoraz sofistikovanejšie pokrmy, jeho progres bol neodškriepiteľný. Knihy Jamieho Olivera sa sťahovali do najspodnejších políc kuchárskej knižnice. Objavil francúzskych klasikov a michelinovských šéfkuchárov. Naše večere nikdy neboli lepšie a dlhšie.

TOKYO

Zlom pravdepodobne nastal počas svadobnej cesty v Tokyu. Presvedčila som Adama, že môj život nebude kompletný, ak sa nepozriem do galérie súčasného umenia. Prechádzali sme nádherným okolím galérie a snažila som sa nezblázniť nadšením, že tam som, keď Adam zočil L’ATELIER de Joël Robuchon.

Bistro Terrine

Joël Robuchon, jeden z jeho vzorov, jeho kuchárku si vysníval na Vianoce a čítal po večeroch. Vidieť jeho dojatie, že stojí pár krokov od Robuchona, neodolala som a pozvala som ho na obed.

Ako sme zistili, L’ATELIER de Joël Robuchon je nadpozemské miesto, odkiaľ odchádzate v odpočinutom stave a ľahkej eufórii. Príjemné prostredie, pozorný personál a prvotriedne jedlo na nás pôsobili blahodarne ako víkend vo wellness. Odvtedy sme sa často rozprávali o tom, čo prispelo k tomu zážitku, čo chýba tunajším podnikom k tomu, aby sa to blížilo k “Robuchonovskému efektu” a túžba po vlastnej reštaurácii pozvoľna narastala.

TERRINE

Minulé leto sme sa jeden večer prechádzali v Starom Meste a zbadali sme voľné priestory na prenájom. Tie priestory sme nakoniec nedostali, ale už sme si nevedeli predstaviť, že sa toho vzdáme. Adam bol z IT po desiatich rokoch unavený a mňa síce programovanie stále baví ale prečo do toho neísť teraz, kedy nám ešte nechýba odvaha a nemáme deti?

Čo nás čakalo do otvorenia veľmi výstižne vyjadruje Adamova krátka verzia tohto príbehu (ktorá už prešla cenzúrou) “Boli sme neuveriteľne sprostí a už nie je cesty spät”. Ale keď sa ho občas odvážim spýtať či to ľutuje, odpoveďou je zakaždým rozhodné nie.

Laura

Predstavujem vám zopár jedál z ponuky nášho nového bistra Bistro Terrine:

Bistro Terrine - bravčová kotleta
Bistro Terrine – bravčová kotleta
Bistro Terrine - Hruškový koláč s pravým pudingom
Bistro Terrine – Hruškový koláč s pravým pudingom
Bistro Terrine - Croque Madame
Bistro Terrine – Croque Madame
Bistro Terrine - Parížske gnocchi so zeleným hráškom
Bistro Terrine – Parížske gnocchi so zeleným hráškom
Bistro Terrine - Parížske gnocchi zapečené v syrovej omáčke
Bistro Terrine – Parížske gnocchi zapečené v syrovej omáčke

Foto: Bistro Terrine

zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin
referencie