Ktorý kávovar na prípravu espressa je pre vás ten pravý?

1221
Ktorý kávovar na prípravu espressa je pre vás ten pravý?
Foto: Freepik.com

Káva sa na Slovensku stáva veľkým biznisom. Denne sa u nás vypije i milión šálok kávy. Zatiaľ čo výlet do obľúbenej kaviarne je pre mnohých bezkonkurenčným potešením, vždy sa nájdu chvíle, keď zatúžite po kofeíne i doma – najmä ráno! Pre tieto príležitosti potrebujete kávovar, ktorý vám kávu pripraví so zručnosťou vášho baristu aj v pohodlí vášho domova.

Od zrnka až po šálok lahodnej kávy

Stroje, ktoré sa postarajú o všetko. Bývajú najdrahšie, ale pre znalcov kávy, ktorí hľadajú kontrolu a kvalitu, sú vhodnou investíciou. Hlavnou výhodou tohto kávovaru je jeho zabudovaný mlynček, ktorý je súčasťou stroja. Takže, ako už názov napovedá, sú schopné extrahovať kávu zo zŕn za pár minút, čo vedie k bezkonkurenčnej čerstvosti, vôni, a skutočnému zážitku z vašej kávy. Ich použitie je prekvapivo jednoduché a väčšinu úloh vykonajú jediným stlačením tlačidla – aj vďaka tomu sa stanú pohodlnou voľbou pri robení kávy v baristickej kvalite, navyše priamo u vás doma. Vstavané mlynčeky pomelú kávové zrná, z ktorých môže prístroj extrahovať chuť na prípravu espressa.

Zvyčajne budete mať väčšiu kontrolu nad premennými, ako je veľkosť nápoja, sila a intenzita kávy či čas extrakcie, takže si môžete pohrať s receptom na espresso tak, aby vyhovoval vašim osobným preferenciám. Väčšina týchto kávovarov sa dodáva aj s automatickým napeňovačom mlieka. Kráľom medzi týmito kávovarmi je rozhodne Sage Barista Pro, ktorý milovníkov dobrej kávy nenechá chladnými.

Klasický kávovar na espresso

Espresso kávovary majú tendenciu vyzerať ako miniatúrne verzie tých, ktoré vidíte v kaviarňach. Podobne ako stroje na kapsle čerpajú arómu z mletej kávy. V tomto prípade je však pred samotnou extrakciou potrebné kávu odvážiť, zomlieť, a vhodne pripraviť. Príprava kávy vám tak môže trvať o niečo dlhšie ako pri iných prístrojoch, no určite premení tento proces na rituál, z ktorého budete mať väčší zážitok, a ktorý vďaka lahodným výsledkom za toto úsilie stojí.

Ak chcete pripraviť kávu zo zŕn a získať čo najvyššiu úroveň čerstvosti, budete musieť investovať do kvalitného ručného alebo elektrického mlynčeka na kávu. V opačnom prípade si môžete vopred namletú kávu vyzdvihnúť vo svojom obľúbenom obchode alebo v najbližšom supermarkete a rovno ju v kávovare použiť.

Espresso kávovary sú tiež dobrou voľbou, ak uprednostňujete rad mliečnych nápojov. Milovníci kapučína a latte ich ocenia vďaka ich parnej dýze. Tieto kávovary tiež prichádzajú s množstvom ďalšieho príslušenstva, vrátane kanvičky na napenenie mlieka či rôznych vymeniteľných filtrov.

Kávovar na kapsule

Kávové automaty sú vašou najlepšou stávkou na rýchlo a jednoducho pripravenú rannú kávu. Vyrábajú jednorazové nápoje z mletej kávy, ktorá je uzavretá vo vnútri kapsúl. Kapsula sa umiestni do špeciálnej štrbiny, veko stroja sa zatvorí a kapsula sa prepichne. Voda sa pretlačí cez kávu, káva sa extrahuje, a voilá – šálka vašej kávy je pripravená. Tieto kávovary sa ľahko používajú a poskytujú konzistentné výsledky. Čo vám ale neposkytnú je kontrola nad prípravou vašej kávy tak, ako to umožňujú iné modely. Takže, ak hľadáte jednoduchú prípravu a máte radi espresso, toto je tá správna a najjednoduchšia voľba. Kúpte si teda overený kávovar, zabehnite si do najbližšieho obchodu po kapsule a užite si vašu kávu lacno a prakticky ihneď. Navyše, väčšina modelov obsahuje aj automatický napeňovač mlieka. To jednoducho chcete!

zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin
referencie