Kam zájsť na chutnú zdravú polievku? Prinášame vám prehľad tých najlepších podnikov

2572

S príchodom zimy by sme mali mierne upraviť aj naše stravovacie návyky. Zmrzlinu a ľahké šaláty vymeňte za teplé polievky, ktoré vás nielen zahrejú, ale dajú vám množstvo živín a vitamínov. Samozrejme, reč je o polievkach pripravených zo zeleniny, nie o tých zo sáčku. Kam si ale zájsť na skutočne chutnú a výživnú polievku?

V posledných rokoch sa rozmohol trend reštaurácií a podnikov, ktoré pripravujú výhradne alebo  primárne práve polievky. A musíme povedať, že aj na Slovensku pribudlo množstvo takýchto prevádzok, ktoré ponúkajú rozmanitú škálu chutí. V dnešnom prehľade sme si pre vám pripravili výber zaujímavých a chutných konceptov, do ktorých sa oplatí zájsť. Niektoré z nich sa nám podarilo navštíviť osobne, niektoré sme do tohto zoznamu pridali na základe vašich odporúčaní.

Prečo do nášho jedálnička zaradiť polievky?

O benefitoch polievky sme si už povedali v tomto článku. No stále platí, že toto jedlo, ktoré je na našom území dlhé storočia, je neustále podceňované. Mnohí o ňom hovoria ako o „prežitku“, ktorý nám k našej hlavnej porcii pridáva zbytočné kalórie. Pravda však je, že polievka je tvorená zväčša z vody a zeleniny, takže o zbytočných kalóriách nemôže byť reč.

Zdroj: Canva

Rozmixované polievky sú taktiež veľmi efektívnym spôsobom, ako do (nielen) detských jedálničkov zaradiť viac zeleniny, napríklad brokolice, mrkvy, tekvice či špenátu. Vedeli ste, že miska horúcej polievky má tiež upokojujúci efekt? Ak máte za sebou náročný deň, poprípade máte pred sebou stresujúcu situáciu, zdravá horúca polievka je presne to, čo by ste si mali naservírovať. Pomôže vám zahnať pocit úzkosti, nezaťaží vaše trávenie a zníži hladinu stresu.

Najlepšie slovenské podniky s polievkami

Aj keď mnohé reštaurácie ku svojmu menučku ponúkajú aj kvalitné a chutné polievky, do tohto zoznamu sme zaradili podniky, ktoré sa zameriavajú primárne na polievkové menu.

Soup Culture

Soup Culture nie je slovenský projekt, ale vznikol na Ukrajine. Dnes sú prevádzky Soup Culture v rôznych európskych štátoch, napríklad v Poľsku, Rakúsku a prišli aj k nám na Slovensko. Prvá prevádzka bola v Košiciach, no teraz ich nájdete aj v Bratislave, Banskej Bystrici a v Prešove.

V Soup Culture nenájdete nič iné okrem polievok, ktoré si odnesiete v zero waste kornútku. Po zjedení polievky môžete kornútok (ktorý je na okrajoch chrumkavý a v strede vlčáčny) taktiež skonzumovať.

Denne tu nájdete 4 druhy polievok, pričom kuchári nezabúdajú na sezónnosť. Ochutnať môžete napríklad mrkvovú  s pomarančom, tekvicovú s kozím syrom, gaštanovú s hubami či batátovú so sušenými paradajkami. V ponuke sú, samozrejme, aj klasicky ako paradajková, šošovicová či bryndzová.

Zdroj: Facebook Soup Culture

Soup Culture myslí aj na ľudí s alergiami či intoleranciami. Aj keď polievky neobsahujú lepok, v kornútkoch sa nachádza. Stačí si ale vypýtať bezlepkový obal, do ktorého vám polievku ochotne zabalia. Všetky polievky sú vhodné aj pre vegetariánov a mnohé pripravujú aj vo variante bez mlieka, vodné pre vegánov či ľudí s intoleranciu na laktózu.

Bistro Polievočka

Bratislavské Bistro Polievočka si drží svoj zero waste prístup aj tým, že jedlo si treba objednať aspoň deň vopred. Predíde sa tak akémukoľvek plytvaniu a vyhadzovaniu surovín, keďže sa navarí presne toľko porcií, koľko treba.

Ide o malinké bistro pri Mlynských Nivách, v ktorom si ľudia väčšinou svoju objednávku vezmú so sebou. I keď zo samotného názvu vyplýva, že ide o podnik, v ktorom sa varia primárne polievky, v ich ponuke nájdete aj pečivo, občas hlavné jedlo alebo koláčik.

Polievky sú väčšinou husté a výdatné a pokojne si ich môžete dať aj namiesto hlavného chodu. Aj keď sú husté, múku v nich nenájdete. Všetky sú zahustené rozmixovanou zeleninou. Vyberie si klasik aj dobrodruh, druhy polievok sú každý deň iné a skutočne rôznorodé. Odporúčame vám sledovať aj ich sociálne siete, kde majiteľka vtipne píše o svojich zážitkoch a postrehoch z bistra.

Soupa

Bistro Soupa nájdete v Bratislave rovno na dvoch miestach a môžeme o ňom povedať, že je to podnik s tradíciou. Fungujú totiž už od roku 2010 a ich hlavnou myšlienkou je vytvoriť miesto, kde sa najete „ako doma“. Najskôr začínali s polievkami, no dnes u nich v ponuke nájdete aj hlavné jedlá, famózne fašírky, prívarky či placky. Zájsť sem môžete aj na chutné raňajky alebo na domáci koláč.

Zdroj: Facebook Soupa Bistro

Na týždennej báze prichádzajú s rôznymi novinkami a špecialitami, na ktorých si pochutíte v prípade, že máte radšej klasiku ale tiež  v prípade, ak radšej vyhľadávate nové či exotické chute. Vždy u nich nájdete aj vegánske alebo vegetariánske jedlá, všetky pripravené najmä s ohľadom na zdravie. Vyskúšajte napríklad krémový vegánsky boršč, klasickú kapustnicu s údeným mäsom či fašírky s mrkvou a tymianom.

Šmakocinka

Trnavská Šmakocinka s podnázvom Raňajkáreň&Polievkáreň pripravuje všetky jedlá len z tých najkvalitnejších a najčerstvejších surovín. Zameriavajú sa najmä na sezónnosť a lokálnosť, čo určite ocenia mnohí z vás.

V čase obeda si u nich môžete vybrať z troch druhov chutných a sýtych polievok, pričom v ponuke majú vždy aj jedno hlavné jedlo. Nájdete tu napríklad zeleninovú polievku s bylinkovými haluškami, maďarskú fazuľovú, brokolicovú s feta syrom či zemiakový krém s karamelizovanou cibuľkou. Ponuku stále obmieňajú a nezabúdajú na sezónne špeciality.

Polievkáreň

So skvelým konceptom aj názvom prišla nitrianska Polievkáreň, ktorá sa nachádza na okraji centra. Na prvý pohľad ide o nenápadný podnik, no vo vnútri vás pohltí úžasná vôňa domácich polievok. Každý deň v ponuke nájdete iné, čerstvé a chutné polievky a nechýbajú sýte šaláty.

Počas obeda si môžete vybrať z troch druhov polievok, pričom myslia aj na vegetariánov a vegánov. Šalátový bar funguje tak, že do šalátového základu si môžete nechať namiešať rôzne ingrediencie, samozrejme, každý deň iné. V pondelok napríklad cícer, cviklu či varené vajíčko, na ďalší deň zas cviklu, šošovicu alebo lahôdkovú cibuľku.

Polievkové menu sa skladá zväčša z tradičných príchutí. Odporúčame vyskúšať ich legendárnu paradajkovú polievku s parmezánom alebo chutný kurací či zeleninový vývar.

Zdroj: Facebook Polievkáreň

Polievkári

V bistre Polievkári nenájdete väčšinou nič iné ako poctivo varené polievky. Majiteľ Miroslav Hanus sa týmto konceptom inšpiroval v zahraničí a rozhodol sa ho priniesť aj do Nitry, Levíc a Nových Zámkov. Môžete si byť istý, že polievka, ktorú si dáte u Polievkárov, bude pripravená z čerstvých surovín od lokálnych dodávateľov.

Ich polievky sú väčšinou sýte a husté, preto vám pokojne nahradia aj hlavné jedlo. Pri príprave menu sa väčšinou držia tradičných chutí a stavili na polievky ako kyslá šošovicová, frankfurtská, kulajda či hŕstková. Samozrejme, novým chutiam dali taktiež zelenú a pokojne môžete ochutnať karotkový krém so zázvorom a balkánskym syrom  či cuketový krém s čerstvou bazalkou.

zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin
referencie