Jesenný výber kníh o jedle a varení prekvapuje svojou variabilitou

1466
výber kníh

Milovníci a zberatelia klasických tlačených kuchárok, tí, čo hľadajú inšpiráciu na zdravšie recepty a sezónne tipy a triky do kuchyne, no v neposlednom rade aj nadšenci pre príbehy spojené s jedlom či reportážne knihy si v našom jesennom výbere kníh prídu na svoje.

Počasie nás už v polovici septembra nepríjemne prekvapilo prudkým ochladením. Doma trávime čoraz viac času, preto prirodzene hľadáme aktivity, ktoré by nás zabavili. K obľúbeným jesenným činnostiam celkom určite patria ako varenie či pečenie, tak aj čítanie dobrých kníh. Spojili sme tieto aktivity v jeden celok a vybrali pre vás na inšpiráciu pár gastronomických noviniek zo sveta kníh. Spomedzi rozličných žánrov a zameraní si vyberie naozaj každý, stačí sa pozorne začítať.

Zdravý pohľad na diéty aj lákavá seriálová kuchárka

O pár dní vychádza kniha výživového poradcu Michala Páleníka Vystúpte z kolotoča diét, ktorá vďaka jasne a zrozumiteľne preloženým faktom z odborného sveta približuje nebezpečenstvo začarovaného kruhu diét. Aj napriek tomu, že obsahuje množstvo grafov a vysvetlení je napísaná ľudskou rečou a prekladaná reálnymi príbehmi zo života ľudí. Bonusom v knižke je 50 vyvážených receptov od slovenských výživových a nutričných poradcov, ktoré vám lepšie pomôžu pochopiť fungovanie vášho tela a trávenia.

výber kníh
foto: Facebook Michal Páleník

Lákadlom jesenného výberu je aj novovychádzajúca kuchárska kniha zo známeho a dodnes nesmierne obľúbeného seriálu Priatelia. Kniha, ktorá vychádza v českom preklade Oficální kuchařka ze seriálu Přátelé ponúka niekoľko desiatok ikonických seriálových receptov. Popis knihy sľubuje, že si v nej každý príde na svoje – profesionálni kuchári ako Monika, milovníci jedla ako Joey či neúnavní a inovatívni podnikatelia ako Pheoebe s jej cateringovou spoločnosťou. Schválne, odvážili by ste sa upiecť Rachelinu pudingovú tortu s mäsom a hráškom? :)

Kniha pre tých, čo sa v kuchyni potrebujú osmeliť

Mať knihu pri sebe na stole a občas sa do nej pre istotu pozrieť počas varenia je nesmierne praktické, najmä pre začiatočníkov. Práve pre nich vychádza túto jeseň kniha s príhodným názvom – Kuchařka pro začátečníky, ktorá ich prevedie prípravou obľúbených jedál od začiatku až do konca. Sľubuje čitateľom získať potrebnú istotu, naučiť sa mnoho trikov v kuchyni a pochopiť súhru v receptoch tak, aby sa z nich stali sebaistí kuchári.

Ak rozumiete po anglicky a patríte k milovníkom kávy, mohla by vás zaujať aj vizuálne krásna kniha How To Make The Best Coffee At Home. Za týmto knižným projektom stojí James Hoffmann, podnikateľ v kaviarenskom priemysle, ako aj tvorca vlastného digitálneho obsahu na YouTube a Instagrame. Kniha vás má podľa jeho slov krok za krokom naučiť správnu prípravu kávy doma tak, aby chutila ako z najlepších kaviarní.

výber kníh
foto: YouTube Jamesa Hoffmana

Ďalším tipom pre tých, ktorí chcú skúšať nové, no predsa tradičné recepty, je slovenská jesenná novinka Moja chalupárska kuchyňa. Ide o zbierku receptov moderátorky Katky Jesenskej, ktorá už sedem rokov moderuje populárnu reláciu Na chalupe. Vizuálne krásna kniha vychádza v jesennom období práve preto, že v sebe zahŕňa množstvo receptov s lokálnymi surovinami, ktoré ste si v priebehu leta mohli na chalupe vypestovať.

Bonus: reportážny príbeh zo susedného Poľska

Náš jesenný výber kníh uzatvárame multikultúrnou novinkou. V slovenskom vydavateľstve Absynt túto jeseň vychádza kniha poľského reportéra Witolda Szabłowského o ruskej kuchyni. Kniha Čo sa varí v Kremli v sebe nesie desiatky zaujímavých príbehov spojených s jedlom. Dozviete sa, prečo s posledným ruským cárom Mikulášom II. zastrelili aj jeho kuchára, čo sa varilo prvým likvidátorom černobyľskej katastrofy či to, kto dal Gagarinovi pred odletom do kozmu vypiť pohár mlieka. Ide už o druhú gastronomicko-reportážnu knihu tohto poľského reportéra, ktorá je voľným pokračovaním knihy Ako nakŕmiť diktátora.

výber kníh
foto: Facebook Vydavateľstva Absynt
zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin
referencie