Jedlé kvety môžu byť voňavé obohatenie našej kuchyne

6265
jedlé kvety
jedlé kvety

Kvety už dávno nie sú len ozdobou v záhradách alebo na našich stoloch. Trendom v súčasnej gastronómii sú jedlé kvety, ktoré ozvláštnia šaláty, prílohy alebo drinky svojou krásou a nezvyčajnou chuťou. Možno by ste sa čudovali, no počiatky kvetov v kuchyni siahajú do ďalekej histórie.

Hoci sa našim starým mamám možno ani nesnívalo o tom, že by do šalátu či do ryže primiešali okvetné lístky kvetov zo záhrady, počiatky ozdobeného jedla siahajú oveľa ďalej. Jedlé kvety boli v Európe populárne už počas rímskych čias a svoj vrchol dosiahli počas viktoriánskej éry vo Veľkej Británii. Cisárovná Sissi milovala kandované fialky, ktoré vo Viedni dodnes ponúkajú. Vo využití kvetov však nezaostáva ani Čína a východné krajiny.

Ak chcete zaujať svojich hostí na oslave alebo prekvapiť partnera niečím naozaj originálnym, skúste to. Zakomponovať kvety do jedla vôbec nemusí byť také náročné, ako sa na prvý pohľad zdá. Ich chuť väčšinou nie je až tak výrazná a estetický dojem zlepšia ukážkovo. Ako teda chutia kvety, ktorých vôňu poznáme už dávno?

jedlé kvety

Púpavou či cuketou nič nepokazíte

Práve tieto dva kvety patria k najvyužívanejším v kuchárskej praxi. Nazbierať kvety mladej púpavy, ktoré ešte nie sú rozkvitnuté, sa naozaj oplatí. Smažené na masle sú výborné, pripomínajú chuť vyprážaných šampiňónov. Na zahodenie nie sú ani v ryži, ktorej dodajú sladkastú chuť a peknú žltú farbu. Populárny je aj púpavový med či sirup, ktoré majú blahodárne účinky na ľudský organizmus.

Kvety cukety a tekvice sú zase populárne najmä v Taliansku. Sú známou pochúťkou, najmä ak si ich vypražíte v trojobale. Ak sa spýtate Taliana, ktoré kvety sú jedle, pousmeje sa a s talianskym úsmevom, ktoré je pre nich typický, vám odporučí práve túto lahôdku. Pred prípravou však odstráňte z kvetu tyčinky a piestiky, ktoré by jeho chuť mohli narušiť. Toto pravidlo platí pri všetkých jedlých kvetoch.

jedlé kvety

Kráľovná v záhrade i na tanieri

Týmto titulom by sa pokojne mohla pýšiť ruža. Všetky jej odrody sú jedlé a platí tu jednoduchý zákon – čím tmavšie sú okvetné lístky, tým výraznejšia je sladkastá chuť ruže. Vďaka svojej silnej aróme je veľmi obľúbená nielen v kozmetickom, ale i gastronomickom priemysle. Najmä vo východných krajinách je ruža symbolom lásky a radosti a ako prísada do jedál sa používa takmer všade. Najznámejšia je v Indii a za veľmoc ruží sa považuje Bulharsko. Ochutnať tu môžete napríklad ružový džem, ktorý má nezameniteľnú chuť a arómu, ktorou by ste si najradšej rozvoňali celý domov.

jedlé kvety
Džem z kvietkov ruží

Ďalšou kráľovnou je nepochybne levanduľa, ktorá si za posledné roky vydobyla svoje miesto v kuchyniach najslávnejších reštaurácií. Jej vôňa je veľmi silná, preto s ňou v kuchyni treba narábať opatrne a treba myslieť na to, že nie každému je tento aromatický kvet príjemný. Výborný je levanduľový čaj známy pre svoj relaxačné účinky, upokojujúco pôsobí aj limonáda z levanduľových kvetov.

Rovnako veľmi používaná je kapucínka, najmä v britskej kuchyni. Sú výborné a trochu pikantné, pridávajú sa do predjedál alebo šalátov a dodávajú im naozaj svieži závan. Skvele sa hodí k syru a používa sa ako populárna ozdoba syrových koláčov cheescake.

Levanduľová limonáda
Levanduľová limonáda

Bezpečnosť je veľmi dôležitá

V žiadnom prípade nesmieme zabúdať najmä na našu bezpečnosť a zdravie pri konzumácii akéhokoľvek druhu jedlých kvetov. Konzumujte vždy len kvety, o ktorých pôvode ste presvedčený a ktoré dobre poznáte. Najlepšie je vypestovať si ich doma bez pesticídov a hnojív, ktoré by vám mohli uškodiť. Vďaka rozmáhajúcemu sa trendu je dnes možné si box jedlých kvetov objednať aj domov priamo zo skleníkov, kde sa ich pestovaniu venujú odborníci.

Pozor pri konzumácií jedlých kvetov by si mali dávať aj alergici, u ktorých môžu spôsobiť zdravotné komplikácie. Varenie s kvetmi v žiadnom prípade nefunguje na princípe – čo mám doma, tým ozdobím tortu či koláč. Existuje síce veľké množstvo kvetov, ktoré môžete konzumovať bez obáv, no rovnako veľa ich je aj na konzumáciu nevhodných či dokonca jedovatých. Vyhýbať by ste sa celkom určite mali kvetom narcisu, ľalie, konvalinky, rododendronu, azalky, náprstníku, hortenzie, oleandra, durmana či ponikleca. 

Naopak, vhodné na konzumáciu sú nasledovné druhy:
• ďatelina
• fuksia
• fialka
• nechtík
• aksamietnica
• kvety pažítky
• kvety cesnaku
• borák
• klinček
• chryzantéma
• ibištek

Foto: pixabay.com

zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin
referencie