Iniciatíva 10 pre gastro vytvára Alianciu slovenskej gastronómie

1350

Iniciatívu 10 pre gastro sme vytvorili ako verejnú komunikačnú platformu, prostredníctvom ktorej poukazujeme na nepriaznivú situáciu gastro sektora počas pandémie a prinášame konkrétne ekonomické návrhy na prekonanie krízy.  Na základe povzbudzujúcich ohlasov zo strany zástupcov gastro prevádzok, dodávateľov, zamestnancov, zákazníkov, úradníkov či predstaviteľov štátu sme sa rozhodli transformovať a založiť oficiálnu stavovskú organizáciu. Pod názvom ALIANCIA SLOVENSKEJ GASTRONÓMIE (ASG) budeme hájiť práva všetkých, ktorí podnikajú či pracujú v slovenskej gastronómií. Systémové riešenia, ktoré navrhujeme, by sa mali dotknúťreštaurácií, barov, kaviarní ako aj gastro producentov a dodávateľov. Chceme takto vytvoriť organizáciu, ktorá by formálne zastupovala záujmy celého gastro sektora.

(R)evolúciu vo forme iniciatívy 10 pre Gastro sme začali a doposiaľ robili ako nadšenci gastronómie, ktorých sa táto téma priamo dotýka. Sami sa snažíme už roky v rámci našich projektov a prevádzok budovať hodnoty a rozvoj tohto sektora na Slovensku. Vďaka doterajšej práci sme sa stali rešpektovanou iniciatívou, ktorá adresne poukazuje na problémy a navrhuje riešenia, ako prežiť pandemické obdobie a vybojovať pre náš sektor jasnejšiu a kvalitnejšiu budúcnosť. 

Sme radi, že máme možnosť prezentovať cielené postoje aj v médiách či rokovať s kompetentnými, ktorým postupne meníme optiku toho, ako zefektívniť pomoc gastru počas pandémie a ako ho rozvíjať aj ďalej. Presadzujeme myšlienku, aby gastro sektor nebol vnímaný len ako biznis plný šedej ekonomiky, ale naopak, aby plnohodnotne prispieval do štátneho rozpočtu za férových podmienok pre obe strany. Len tak je možné vybudovať profesionálne prostredie, v ktorom sa oplatí podnikať, pracovať a robiť to, čo milujeme.

Na aktuálne obdobie sme si zadefinovali 3 základné priority:

  • presadenie reálnych a funkčných kompenzácií za tvrdé zatvorenie prevádzok (sfunkčniť existujúce a pomôcť nastaviť nové schémy pomoci)
  • zníženie DPH na stravovacie služby na 5 – 10% s cieľom priamej krátkodobej (5 % formou dočasnej zníženej sadzby) aj dlhodobej podpory (10 %)
  • čo najskoršie bezpečné otváranie terás a interiérov gastro prevádzok a ich vrátenie do normálneho podnikateľského režimu

Pomôžte nám vytvoriť komunitu, v ktorej sa budú gastro podniky vedieť navzájom podporiť a budovať vzťahy na základe solidarity a odbornosti. Len ľudia, ktorí v gastre pracujú, najlepšie vedia, čo ich trápi a kde sú slabé miesta. Čím viac členov bude aliancia mať, tým výraznejším hlasom môže byť v rámci rokovaní s kompetentnými orgánmi verejnej moci, v zastupovaní záujmov gastro sektora, v upozorňovaní na problémy, v navrhovaní riešení či ich medializovaní.  

ASG pripravuje v súčasnosti prvé kroky k prijímaniu svojich členov.Zaregistrovať sa je možné online na stránke 10pregastro.sk/registracia. Do augusta 2021 budeme všetkých prihlásených registrovať bezplatne. V priebehu júna budeme registrovaných členov informovať o konkrétnych aktivitách plánovaných na rok 2021 ako aj formálnych podmienkach členstva v ASG.

Našim podporovateľom chceme prinášať nielen komunikačnú silu, ale aj odbornú pomoc a vzdelávacie aktivity.  Členovia ASG preto získajú:

  • prístup k aktuálnym informáciám, ktoré sa týkajú gastro podnikania vrátane dotknutej legislatívy (newsletter)
  • odborné poradenstvo a konzultácie zamerané na špecifické potreby gastro podnikov
  • prístup do uzavretej facebookovej skupiny 10 pre Gastro, ktorej cieľom bude vytvoriť diskusnú skupinu pre formovanie návrhov komunikovaných predstaviteľmi ASG v rámci ďalšieho legislatívneho procesu vláde SR, dotknutým ministerstvám či samospráve  
  • možnosť zúčastňovať sa vzdelávacích podujatí, napr. seminárov, workshopov a konferencií na rôzne témy týkajúce sa praktických otázok podnikania, marketingu, managementu či personálneho rozvoja
  • do budúcna vytvorenie kongresu ASG za účasti predstaviteľov štátu a samospráv s cieľom prezentovať aktuálne problémy slovenského gastro sektora ako aj nové trendy v oblasti gastronómie a podnikania v gastre 
  • transparentný monitoring financií a nakladania so zdrojmi ASG 
  • ďalšie služby a benefity podľa aktuálnych potrieb členov ASG

Za prípravný výbor, Viliam Pavlovský

Kontakt: chcem@10pregastro.sk – 0908 931 405 – 10pregastro.sk 

zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin
referencie