Gnocchi, croissant či chorizo: Známe jedlá, ktoré stále vyslovujeme zle

1514
chorizo výslovnosť

Poznáme ich, máme ich radi. Ale s najväčšou pravdepodobnosťou ich vyslovujeme zle. Pozrite sa na jedlá a nápoje, pri ktorých sa možno aj vy bojíte toho, aby ste si pri ich výslovnosti neurobili trapas.

Odhaduje sa, že na celom svete existuje niečo cez 7 000 rôznych jazykov a niekoľkonásobne viac dialektov a nárečí. Aj keď nie je možné, aby sme poznali všetky z nich, veľa slov, najmä názvov, sa stali univerzálnymi pre (takmer) celý svet.

V 20. storočí sa následkom globalizácie dostali jedlá typické pre niektorú krajinu aj do iných kútov sveta. Preto aj keď dnes bežne jedávame croissant, salámu chorizo či popíjame šampanské, pravdepodobne sme si ich názvy „poslovenčili“ a vyslovujeme ich nesprávne. Ako teda jednotlivé názvy jedál a drinkov vyslovovať tak, aby nám rozumeli aj pri ich objednávaní si v zahraničí?

Na vrchole zlej výslovnosti je chorizo

Analýza výslovnosti jednotlivých jedál, ktorú pripravil portál WorldTips, má jednoznačného víťaza – salámu, respektíve klobásu chorizo. Priznajte sa, vyslovujete ju ako chorizo alebo skôr čorizo?

Chorizo je tradičná španielska údenina, ktorá má jemnú korenistú chuť. Cítiť je v nej najmä mletá údená paprika a cesnak, konzumovaná je po celom svete, no dominantu si drží v Južnej Amerike a v Španielsku. A ako teda znie správna výslovnosť? Je to čo-rí-zto, pričom dôraz sa kladie na slabiku .

Zdroj: Canva

Ako ďalšie jedlo, ktorého výslovnosť často spôsobuje spýtavé pohľady, je francúzsky croissant. Ak by ste prišli do Francúzska a vypýtali by ste si krojsant či kroasant, pravdepodobne by vám rozumeli, no domácich by vaša výslovnosť nenadchla. Nabudúce skúste kro-a-sán, pričom dôraz dajte na poslednú časť slova.

Zle vyslovujeme aj hummus, burger či bourbon

Obľúbené jedlo Blízkeho východu, cícerový hummus, sa najmä v anglicky hovoriacich krajinách vyslovuje nesprávne, a to hoomuhs. Na Slovensku sme na tom s výslovnosťou lepšie, no chýba nám spoluhláska h. Správne by to totiž malo byť huh-muhs.

Do zoznamu zle vyslovovaných jedál patria jednoznačne aj nápoje. Najchybnejšie vyslovované dopadlo španielske víno rioja. U nás nie je až tak známe, no ak by ste sa chystali na cestu do Španielska, pýtajte si rio-ha. Pri drinkoch ešte zostaneme, a to konkrétne pri výslovnosti pálenky rakija. Vedeli ste, že správne je to ra-kía? Problémy vo svete robí aj americká whiskey, teda bourbon. U nás ju vyslovujeme najčastejšie ako burbon, no v origináli je to buh-buhn.

Zdroj: Canva

Zaujímavosťou je, že v Amerike s chybnou výslovnosťou najhoršie dopadlo ich najtypickejšie jedlo – hamburger. Pri vytváraní rebríčka si vedci vypočuli až 880 tisíc nahrávok toho, ako sa hamburger vyslovuje vo svete. V origináli je to ham-bú-gr, no ľudia ho často vyslovujú ako bórger alebo búrher.

Aj Taliani či Mexičania majú svoje topky

Ak by ste si mali tipnúť, ktoré talianske jedlo je vo svete najčastejšie zle vyslovované, čo by ste povedali? Presne tak, sú to gnocchi. Snáď všetci sme sa stretli s aspoň piatimi rôznymi variantmi, napríklad gnoči či gňoki. Správne je to ňokki.

Najobľúbenejším mexickým jedlom je zas tortilla a presne tá je aj najčastejšie chybne vyslovovaná. V Španielsku či Mexiku si pýtajte tortíja.

Aj keď po celom svete sa nájdu jedlá a nápoje, ktorých správna výslovnosť nás môže potrápiť a nevyslovujeme ich tak, ako by sa mali, jedno je jasné – podstatou každého jazyka je meniť sa, vyvíjať sa a prispôsobovať sa aktuálnej dobe a prostrediu. Takže to môžeme zhrnúť tak, že jednotlivé jedlá nevyslovujeme zle, ale skôr jedinečne. 😊

zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin
referencie