Gastronomický veľtrh Danubius Gastro 2019 bude plný noviniek aj netradičných chutí

1944
V poradí už 26. ročník gastronomického veľtrhu Danubius Gastro ponúkne svojim návštevníkom to najlepšie zo sveta tradičnej i exotickej kuchyne. Podobne ako po minulé roky, aj tentokrát tu bude bohaté zastúpenie kuchárov, pekárov, cukrárov, baristov, vinárov, ale aj známych osobností slovenskej, českej a írskej gastronómie, ktorí na veľtrhu budú naživo predvádzať ukážky svojich kulinárskych špecialít. Návštevníkov čakajú súťaže a kulinárske šou, debaty na rôzne gurmánske témy a, samozrejme, degustácie skvelých nápojov a jedál.

Gastro novinky i káva z Rwandy

V širokej ponuke výrobkov z celého sveta nájdu návštevníci netradičné ingrediencie a koreniny, exkluzívne syry, vína, pekárske a mäsové výrobky či sladké cukrovinky. Ponúkať sa tu bude mrazom sušené ovocie so zachovaním farby a chute, ovocné nápoje s pridaním chia semienok, liehoviny s príchuťou orecha a hafiry, ale aj tavené syry v nových príchutiach v praktickom vákuovanom balení.

Milovníci kávy budú môcť zavítať aj do Kávového mestečka, kde sa dozvedia všetko potrebné zo zákulisia prípravy lahodného čierneho moku. Čakajú ich tu kávy z celého sveta – Brazílie, Kolumbie, Kuby, ale aj menej známych krajín ako Rwanda či výberové kávy priamo od farmárov podčiarknutých skutočným príbehom.

Premiérovo prvýkrát sa tu predstaví nový druh čokolády s prívlastkom ružová, ktorý sa vo svete predáva iba od jesene minulého roka. Ružovú čokoládu budú môcť návštevníci ochutnať v klasických tabličkách, horúcom nápoji, v podobe netradičnej zmrzliny a pri tom sa naživo pozerať, ako sa výrobky z nej vyrábajú.

Slovenské výrobky aj trendy pre rok 2019

Na veľtrhu Danubius Gastro sa bude hovoriť aj o tom, ako žiť zdravo a pri tom byť „gastro-trendy”. Podľa viacerých gastro špecialistov bude v roku 2019 kladený dôraz na pôvod a kvalitu potravín, rozšíri sa konzumácia čo najmenej upravených surovín na tanieroch, rásť bude uvedomelosť ľudí a ich postoj k lepšej životospráve. Silnú dominanciu budú mať výrobky vyrobené doma na Slovensku, čomu svoju ponuku na veľtrhu prispôsobia aj samotní vystavovatelia.

V expozícii spoločnosti Kaufland, ktorá je už po štvrtýkrát partnerom veľtrhu, sa budú predávať slovenské výrobky a jej súčasťou bude aj predstavenie nového produktového radu Z lásky k tradícii či 100% slovenské mäso. Navyše, v aktuálnych gastro-trendoch sa bude variť aj počas sprievodného programu, v ktorom sa predstavia známi šéfkuchári zo Slovenska, Čiech či z írskeho Dublinu.

Skvelý program a súťaže v sprievode tých najlepších

Tradične nabitý sprievodný program s množstvom súťažiacich sa bude konať v šiestich halách. Pripravená je súťaž vo varení Danubius Gastro Cup 2019, kde si svoje sily zmerajú mladí kuchári i zruční seniori, Live cooking show s ukážkami prípravy jedál z rúk kuchárskej elity pod patronátom Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov, METRO Cash & Carry s.r.o. a Fagor Gastro s.r.o., súťaž Carving Cup Slovakia 2019 vo vyrezávaní do ovocia a zeleniny či finále celoštátnej súťaže žiakov hotelových akadémií a stredných škôl v odbore kuchár Skills Slovakia Gastro Junior Metro Cup 2019.

Súťažiť sa bude o najlepší bratislavský rožok, najlepší a najchutnejší chlieb pre rok 2019 a inšpiratívnou prehliadkou bude určite výstava jedál a cukrárskych výrobkov Poézia v gastronómii či mapa Slovenska z konzumného chleba. Návštevníkov čaká aj exhibičná súťaž v príprave miešaných drinkov Nestville Master Cup 2019 a Latte art Show Incheba, kde sa predstavia najlepší slovenskí baristi v kreslení mliečnou penou do espressa. Krstiť sa bude kniha Mak na našom stole, ktorá ponúkne moderné recepty od cukrárky a foodblogerky Kataríny Kaššovej v netradičných makových kombináciách. Počas veľtrhu tradične spoznáme aj víťazov Ceny Danubius Gastro za exponáty, ktoré vybrala odborná porota.

Nové trendy v gastronómii a hoteliérstve

Súčasťou podujatia je aj 19. ročník výstavy strojov a technológií pre obchody Exposhop a 18. ročník výstavy obalových materiálov a baliacej techniky Gastropack, ktoré ponúknu prevádzkovateľom hotelov, reštaurácií, kúpeľov, rôznych typov gastro prevádzok a obchodov aktuálne novinky na trhu za zvýhodnené ceny.

V priestoroch Incheby sa navyše počas gastronomického veľtrhu konajú aj veľtrh cestovného ruchu ITF Slovakiatour, výstava Poľovníctvo a oddych a nová výstava Rybárstvo a voľný čas.

Veľtrh Danubius Gastro a sprievodné podujatia sa konajú na bratislavskom výstavisku od 24. do 27. januára 2019. Prvý deň od 9:00 do 18:00 a druhý deň od 9:00 do 13:00 je vyhradený pre odbornú verejnosť. Pre širokú verejnosť je veľtrh otvorený v piatok od 13:00 do 18:00, v sobotu od 9:00 do 18:00 a v nedeľu od 9:00 do 17:00.

Každá vstupenka na veľtrh je v hre o dve exotické dovolenky – dovolenku na Zanzibare pre 2 osoby na 11 dní od Exotika.sk, plavbu pre celú rodinu (2 deti a 2 dospelí) od Rivieratour.cz a 10 poukážok v hodnote 100 Eur v obchodnej sieti Kaufland. Viac na www.incheba.sk.

Zdroj: TS Danubius Gastro

Foto: incheba.sk

zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin
referencie