Gastro festivaly 2020: Prehľad gurmánskych zážitkov po celom Slovensku

6399

Rok 2020 máme už plnom prúde a s ním prichádzajú aj mnohými ľuďmi milované festivaly všakovakých chutí a zážitkov.

Pozrite si s nami prehľad festivalov, ktorých hlavnou témou bude práve tá naša obľúbená – dobré jedlo :) A nezabudnite, že momentálne prebieha na celom Slovensku Zimný festival jedla, na ktorom môžete ochutnať tie najlepšie špeciality zo slovenských gurmánskych reštaurácií. Prehľad všetkých reštaurácií a ich menučiek si môžete pozrieť tu.

Foodfest

Podujatie Foodfest si môžete vychutnať v rôznych dátumoch po celom Slovensku. Organizátorka Petronela Belková sama zbožňuje pouličné jedlo, a práve to ju nakoplo k tomu, aby takéto festivaly usporadúvala po celom Slovensku. V roku 2019 sa jej Foodfest dostal dokonca priamo do Bratislavy. Prvý Foodfest v tomto roku budete môcť zažiť v Trenčíne počas víkendu 27.3.-29.3. Nasleduje Pezinok (15.5.-17.5.), Trenčín Hangár X (23.5.), Trnava (29.5.-31.5.), Levice (28.8.-30.8.) a Bratislava (16.10.-18.10.). Prísť ochutnať to najlepšie, čo ponúka street food na Slovensku, sa určite oplatí. Na všetkých týchto Food Festoch vás bude sprevádzať obľúbený moderátor a zabávač Rišo Vrablec.

Jarné vegánske hody

Už o niekoľko týždňov (29.3.) bude Stará Tržnica otvorená pre fanúšikov vegánskej stravy. Aj tento rok prinesú Jarné vegánske hody to najlepšie z udržateľnej a ohľaduplnej kuchyne. Môžte sa tešiť na množstvo reštaurácií, obchodov a výrobcov ponúkajúcich tie najlepšie jedlá čisto rastlinného pôvodu, kozmetiku a drogériu netestovanú na zvieratách, ako aj na alternatívy kožených výrobkov. 

Salón Piva

V Bratislave sa počas Slónu piva (22.-24.4) tradične môžete tešiť na fantastickú atmosféru, množstvo malých remeselných pivovarov, pív (cca 400 druhov), absolútnych pivných premiér a noviniek. Pivko sa čapuje do sklenených degustačných pohárov, prítomní sú zástupcovia jednotlivých pivovarov, aby ste sa o pivách dozvedeli čo najviac.

Slovak Food Festival

Koncom mája, presnejšie počas dní 22. – 24., sa uskutoční jubilejný 10. ročník obľúbeného Slovak Food Festivalu. Akcia prebehne na Západnej terase Bratislavského hradu a organizátori pripravujú niekoľko noviniek, napríklad spolupráca s European Street Food Awards, ktorý vyberú najlepší slovenský street food. Chýbať nebude detská zóna a tiež budú rezonovať témy ako zdravá výživa či zero waste.

Halušky Terchová

Každoročne sa v slovenskom meste Terchová koná podujatie plné bryndze a halušiek. Bude sa súťažiť nielen o to, komu sa podarí navariť tie najchutnejšie halušky, ale tiež o to, kto ich najviac zje. Variť budú jednotlivci aj tímy a chýbať nebude žinčica, syrové nite a bohatý sprievodný hudobný program.

BIG GREEN EGG

Festival chutí Big Green Egg Flavour Fair Slovakia sa uskutoční 6.6.2020 v Považskej Bystrici. Festival chutí je pre všetkých kulinárskych nadšencov, ktorých cieľom je inšpirovať chuťové bunky gurmánov. Na otvorenej škole varenia sa predvedú najlepší kuchári Slovenska, ktorých chuťovky budete môcť vyskúšať, ak sa sem rozhodnete prísť pozrieť.

Piknik v meste

13. júna sa v areáli Budatínskeho hradu v Žiline bude konať obľúbená rodinná akcia pre malých aj veľkých plná dobrého jedla, pitia a lokálnych produktov. Smozrejmosťou žilinského Pikniku v meste je bohatý sprievodný program, pri ktorom sa môžete poriadne vyblázniť.

GRILL & BEER FESTIVAL BRATISLAVA

Nadupaný bratislavský GRILL & BEER FESTIVAL oslavuje umenie varenia a pečenia na ohni a dyme. Šéfkuchári a grilmajstri zo Slovenska, ale aj zo zahraničia,  vám predvedú svoje grilovacie umenie a rôzne spôsoby grilovania a údenia mäsa a zeleniny. Počas dní 12.6.-14.6. na vás okrem jedla čaká skvelý výber piva, rôzne súťaže, kapely a množstvo zábavy.

VegDay

V roku 2020 sa bude VegDay konať na Hrade Červený Kameň. Vďaka organizátorom tohto podujatia sme mohli zažiť dokonca prvé vegánske Vianočné trhy v Bratislave. Počas VegDay budete môcť ochutnať nielen výborné jedlá pripravené výhradne z rastlinných surovín, ale tiež sa dozviete niečo viac o tomto druhu stravovania a jeho východách.

Aróma fest

Aróma lahodných jedál, výnimočných streetfoodov, dezertov, pravej čokolády, čerstvo upraženej kávy, exotických čajov, vín a pivných špeciálov príde opäť do Trenčína. Počas celých dvoch dní Aróma festu sa vám predstavia vystavovatelia so svojimi top produktmi a zaujímavým sprievodným programom – prezentácie kuchárov, prednášky, ochutnávky, súťaže, aktivity pre deti a mnohé ďalšie.

DEGUSTORIUM Bratislava

Združenie Slow Food Pressburg sa aj tento rok do Bratislavy rozhodlo priniesť netradičný koncept food festivalu DEGUSTORIUM. V Starej Tržnici sa 18.10. odprezentujú roľníci, vinohradníci a vinári, remeselní výrobcovia, šéfkuchári, odborníci na kulinárnu kultúru, výživoví poradcovia, environmentalisti, experti na marketing a ľudia z praxe, ktorej dôležitou súčasťou je remeselná potravina a jej trvalo udržateľný spôsob výroby. 

Gastrofestival

Megapiknik na zjedenie, aj tak by sa dal nazvať najväčší slovenský gastro festival. Gastrofest v OÁZA CAMP-KOMOČA sa tento rok bude konať počas dní 30.7.-1.8. a je spojením gastronómie, relaxu a zábavy – varenie, opekačka a párty v kruhu kamarátov a rodiny. Nielen, že budete môcť dobroty ochutnávať, ale tiež si budete môcť zasúťažiť vo varení napríklad toho najlepšieho guláša či klobások.

Festivaly pouličného jedla

Na námestiach po celom Slovensku sa Street food festivaly stávajú čoraz populárnejšími. Kvalitné pouličné jedlo si našlo svojich fanúšikov nielen v Bratislave (Street food park), kde sa festival koná niekoľkokrát v roku, ale tiež napríklad v Trenčíne (FOOD FEST) či v Nitre (Nitránsky Street Food Fest). Na podujatiach môžete ochutnať tie najlepšie slovenské burgre, hot-dogy, hranolky a, samozrejme, aj zdravšie verzie pouličných maškŕt.

Margecianske fajnoty

Festival na východe bude tento rok výnimočný – Margecianske fajnoty budú počas víkendu 17.10.-18.10. totiž oslavovať svoj jubilejný, už desiaty ročník. Vychutnáte si tradičné špeciality z východu ale aj zo zahraničných kuchýň pripravené priamo pred vašimi očami. Na zahriatie trochu folklóru, ale tiež množstvo remeselníckych a regionálnych výrobkov.

Festivaly plné (nielen) dobrej hudby

Obľúbené hudobné festivaly sa nám spájajú nielen so super hudbou a zábavou, ale tiež s neskutočne rozmanitým jedlom. Klobásky, langoše, halušky, podpecníky, trdelníky, to je klasika, ktorá nikde nesmie chýbať. Ale čo také burgre, donuty či thajské špeciality? Áno, aj hudobné festivaly nám v tomto roku majú z gastronómie čo ponúknuť. Veď posúďte sami :)

TOPFEST

Obľúbený Topfest sa tento rok bude opäť konať v Novom Meste nad Váhom počas posledného júnového víkendu. Najväčší rockový festival prinesie to naj nielen z domácej, ale aj zo zahraničnej hudobnej scény. A okrem fun zóny a kvalitnej hudby usporiadatelia sľubujú aj perfektné gastro, v ktorom si každý nájde to svoje. Chýbať nebude domáca i svetová kuchyňa, sladké mňamky či rýchle občerstvenie v podobe hot-dogov, hranoliek či klobások.

VÝCHODNÁ

Najväčší folklórny festival na Slovensku bude aj tento rok podporovať ekológiu. Okrem separovaných smetných košov nebudú chýbať eko príbory či misky a poháre. Vo Východnej to vypukne v dňoch 2. – 5. júla a ak sa sem rozhodnete zavítať, hladní určite nezostanete. Na každom kroku na vás budú striehnuť dobroty ako bryndzové halušky, podpecníky, trdelníky, párance či domáce štrúdle a pagáče. K tomu si budete môcť zakúpiť množstvo kvalitných výrobkov od lokálnych farmárov a dodávateľov.

POHODA

Azda najväčší a najobľúbenejší slovenský festival Pohoda ponúka svojim návštevníkom obrovské možnosti na zábavu. V roku 2020 sa bude opäť konať v Trenčíne počas dní 9. – 11. júl. Ak by ste však chceli ochutnať všetky druhy gastro ponúk, nemáte šancu. Výber bude totiž obrovský. Z klasiky nebudú chýbať klobásky, langoše, zemiakové placky či hot-dogy, milovníci slovenskej kuchyne si pochutia na haluškách, strapačkách, pirohoch či šúľancoch. Na svoje si prídu aj tí, ktorí radi skúšajú rôzne druhy burgrov či hranoliek a z medzinárodnej kuchyne budú v ponuke jedlá ako pizza, burrito, kebab či thajská kuchyňa. Chýbať nebudú stánky ponúkajúce vegánske či vegetariánske pochutinky.

GRAPE

Piešťanské letisko začiatkom augusta privíta milovníkov festivalu Grape. Na svojej webovej stránke majú perfektne rozpísané doposiaľ známe gastro prevádzky, ktorých šmakocinky si budete môcť vychutnať. Nájdete tu aj stánky mnohých známych a obľúbených kamenných reštaurácií a fastfoodov z celého Slovenska, napríklad: Foodstock, BeardedBrothers, NYC Corner, Regal Burger, La Donuteria či Buchtáreň.

UPRISING

Zlaté piesky ovládne posledný augustový víkend záplava reggae muzičky. Festival Uprising sa rok čo rok stáva obľúbenejším a populárnejším. Môže za to skvelá organizácia, parádni hudobníci a tiež pestrý výber jedla, ktoré ponúka to najlepšie z najlepšieho. Napríklad minulý rok sa na festivale objavil stánok Bao Brothers, Majstri Haluškári, NiceFries, Glutenfreeaks či  Petite Crêperie – pouličné palacinky. Je teda jasné, že každý si tu nájde to svoje – či už na raňajky, obed, večeru alebo len tak na mlsanie.

Zdroj fotiek: Facebook+Instagram daných festivalov + Rudo Sladkovský (ilustračná foto)

zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin
referencie