Životné prostredie, udržateľnosť, eko. To všetko sú výrazy, ktoré v poslednej dobe doslova hýbu svetom. Niet sa čomu čudovať, každému je predsa jasné, že plytvania či plastov už bolo naozaj dosť.
Pojem udržateľnosť je zosúladenie hospodárskeho rozvoja s ochranou prírody. To znamená, že kto chce byť udržateľným, mal by sa snažiť o výrobu, ktorá našu planétu Zem nebude zaťažovať donekonečna. Mnohé gastro segmenty – reštaurácie, obchodné reťazce, výrobcovia jedla či obalov na jedlo sa snažia prísť na spôsob, ako byť udržateľnými. Poďte sa s nami pozrieť na to, ako sa im darilo v roku 2019 a aké novinky sa objavili na svetovom trhu.
Falošné ryby
Na trhu sa objavilo „rybie“ mäso, ktoré však so skutočnými rybami nemá nič spoločné. Zmes z morských rias a strukovín nahrádza napríklad tuniaka. Takto vyrobené alternatívne bielkoviny znižujú emisie skleníkových plynov, ktoré sa spájajú nielen s chovom dobytka, ale tiež s priemyselným rybolovom.
Flexitariánstvo vo fastfoodoch
Aj veľké fastfoodové reťazce ako McDonald’s či Burger King sa snažia svojou troškou prispieť k nižšej uhlíkovej stope. Rozhodli sa do svojej pravidelnej ponuky zaradiť hamburgery, ktorých základom nie je mäso. Burger King s touto vegetariánskou ponukou zaznamenal taký úspech, že sa rozhodol pravidelne burgre bez mäsa pridávať do svojej stálej ponuky, a zároveň znižovať počet druhov hamburgerov s mäsom. A viete, čo presne znamená flexitariánstvo? Je to druh stravovania, pri ktorom sa ľudia snažia prejsť na vegetariánsku stravu, no raz za čas si doprajú aj mäsový pokrm.
Zvýšená rozmanitosť
Kedysi sa o tom iba hovorilo, no dnes naozaj výrobcovia jedla pracujú s čo najviac druhmi plodín. Vedeli ste, že 75% jedla je vyrobených len z 12 druhov plodín? Práve preto sa začalo viac uvažovať nad tým, že ak nechceme dospieť do bodu, keď nebude možné pokryť dopyt po týchto druhoch plodín, treba začať vyrábať viac rozmanité potraviny.
COMPLEAT-ING
Počuli ste už niekedy tento pojem? Je to spojenie anglických slov complete a eating, teda kompletné jedenie. Znamená to, že ľudia sa snažia využiť 100% toho, čo sa chystajú zjesť. Napríklad také zemiaky – šupka ide často krát do koša (v lepšom prípade do kompostu), no pritom ju môžeme pokojne skonzumovať spolu s vnútrom zemiaku. Alebo čo taká brokolica? Zahadzovať zelenú stonku je totiž veľké plytvanie, no robí to veľa z nás.
Švábie mlieko
Svet si uvedomil, že pri aktuálnej spotrebe mäsa nebude možné pokryť dopyt. Začali sa teda hľadať rôzne alternatívy, no jednoznačne najlepšie vychádza potrava z hmyzu. Hmyz je totiž veľmi jednoduchý na chov a patrí medzi nutrične najzdravšie potraviny na svete. Do obchodov sa pomaly dostávajú rôzne proteínové tyčinky s obsahom cvrčkovej múky, mlieko zo švábov či müsli plné chrobáčikov. Ľudstvo má však stále predsudky, najmä Európania a Severná Amerika. Naopak, v Ázii či Afrike je hmyz úplne bežnou súčasťou stravy.
Recyklované pivo
Recyklačný ošiaľ dokonca zašiel tak ďaleko, že niektoré spoločnosti začali vyrábať pivo z recyklovanej alebo odpadovej vody a garantujú, že pivo je celkom nezávadné pre ľudský organizmus. Tiež sa postupne začali inak baliť pivá – namiesto plastového obalu je 6 plechoviek spojených tvrdým recyklovaným papierom.
Slamky z cestovín
Aj keď väčšina z eko trendov, ktoré sa rozšírili v roku 2019, vzniklo pre potrebu nasýtiť ľudstvo, niektoré vznikli preto, aby sa znížilo množstvo plastov. Napríklad klasické plastové slamky zmizli z veľmi veľa reťazcov či reštaurácií, namiesto nich sa používajú papierové, kovové, bambusové či dokonca najnovšie slamky vyrobené z cestovín.
Menej obalov
Obavy spotrebiteľov zo znečisťovania oceánov či zväčšovania skládok núti potravinárske spoločnosti vytvárať alternatívy ku klasickým plastovým obalom. V minulom roku sa viditeľne rozmohli obaly z udržateľných zdrojov, ktoré našu planétu odľahčia od tisícok ton plastu ročne.
Zdroj: www.dailysabah.com,www, www.hungrycityhippy.co.uk/, www.environmentalleader.com
Foto: unsplash, pixabay
zdieľať tento článok na: