Dúha na tanieri: kuchárka Linda vytvára nádherné pestrofarebné kreácie z cestovín

2748
farebné cestoviny
farebné cestoviny

Úžasné, nádherné, dychberúce – a ešte mnoho iných superlatívov by sme mohli použiť na umeleckú tvorbu americkej kuchárky Lindy Miller Nicholsonovej, ktorá pretavuje obyčajné cestoviny na krásnu pestrofarebnú dúhu na vašom tanieri. 

Cestu do kuchyne našla vždy poľahky už od úplného malička a varenie je prirástlo k srdcu, hovorí o sebe mladá americká kuchárka vystupujúca pod pseudonymom Pasta Ninja alebo jednoducho Salty Seattle.

Je mladá, krásna a ambiciózna a našla si svoju cestu celkom netradičným spôsobom. Miluje varenie, no rovnako sú jej láskami aj móda a umenie. Preto sa ich rozhodla spojiť a začala vytvárať jedlé umenie, ktoré ulahodí očiam.

“Lady Gaga vo svete gastronómie” 

Linda sa narodila, žije a pracuje v americkom meste Seattle, ktoré sa nachádza aj v jej pseudonyme. Odmalička ju bavilo varenie a vytváranie farebných kombinácií na tanieri. A keďže jej tieto pokusy nestačili v malom, rozhodla sa s nimi podeliť so svetom.

https://www.instagram.com/p/BW0BateAF1s/?taken-by=saltyseattle

V 21. storočí, nazývanom aj storočím technológií, je cesta k srdciam milovníkov jedla o čosi ľahšia. Svoje o tom vie aj Linda, ktorá sa do povedomia širokej verejnosti dostala najprv svojím blogom a neskôr sociálnymi sieťami. Na tých je dodnes veľmi aktívna a má niekoľko tisíc obdivovateľov.

Jej pokusy s molekulárnou gastronómiou a jedlom, ktoré, povedzme si narovinu, ani nevyzeralo ako jedlo, sa stali veľmi obľúbenými a zaujali aj televíznych a mediálnych tvorcov. Linda sa mohla pýšiť prezývkou “Lady Gaga vo svete gastronómie”, čo perfektne vystihovalo jej gastronomické výstupy – boli farebné, trochu šialené a plné  umenia.

This fusilli is among the silliest I've made, but it tempers its eccentric appearance by packing a healthy punch.

A post shared by Linda Miller Nicholson (@saltyseattle) on

Vtipná kuchárka bojujúca za spravodlivosť? Aj to je Linda Nicholson

Táto obdivuhodná osôbka sa stala tvárou niekoľkých amerických televíznych projektov spojených s jedlom, písali o nej online aj printové médiá a so svojím blogom získala niekoľko ocenení po celej krajine.

Svojím čitateľom podsúvala avantgardné nápady na vynikajúce a zdravé jedlá. Na blogu rovnako propagovala tzv. slow-food ideológiu, ktorej sa priučila v Taliansku a ktorá hlása nenahraditeľnosť malých a kvalitných fariem a chovateľov pre gastro priemysel. Svojím otvoreným, usmiatym a presvedčivým prístupom si získala srdcia milovníkov jedla nielen z USA, ale z celého sveta.

https://www.instagram.com/p/BVPrbHcAkRn/?taken-by=saltyseattle

Okrem toho sa nebála experimentovať aj s humorom, vďaka čomu bol jej blog ocenený ako jeden z najvtipnejších v Amerike v roku 2011, hoci bol “iba” o jedle a jedení. Jej blog fungoval aktívne do roku 2013, keď svoju činnosť presunula prevažne na sociálne siete, kde teší svojimi výtvormi fanúšikov dodnes.

Široké spektrum Lindiných aktivít zahŕňa aj charitu. Výťažok z predaja jej knižky Nudie Foodies Cookbook venovala na záchranu a obnovu Japonska po tsunami a zemetrasení.

Najväčší úspech jej priniesli farby

Linda je dokonalým príkladom toho, že preraziť vo svete gastronómie môžete aj bez kulinárskeho vzdelania. Samozrejme, nespochybňuje jeho prínos, no je presvedčená, že najdôležitejšie sú dobré nápady a nadšenie.

https://www.instagram.com/p/BLZPP8KB287/?taken-by=saltyseattle

Jedným z takých nápadov pretavených do reality sú aj farby na tanieri vo forme desiatok kreatívnych cestovinových výtvorov. Do týchto dokáže Linda vložiť kus fantázie a svojho srdca. Jej mottom je totiž varenie zo zeme a srdca, využívanie lásky a čerstvých prírodných surovín. Z tých potom vznikajú jedinečné výtvory, ktoré obdivuje celý svet.

Linda si dokázala na farebných cestovinách vybudovať celkom slušný biznis – okrem toho, že jej zarábajú jej sociálne siete a robí to, čo ju baví a napĺňa, chodí na rôzne prednášky a semináre a nebojí sa experimentovať.

Takýmto spôsobom sa dostala napríklad k vytváraniu umeleckých diel. Aj keď za umenie by sa dali považovať aj samotné farebné cestoviny, Linda zašla oveľa ďalej a z jedla vytvarovala repliky skutočných obrazov.

Ešte bližšie k vyššie spomínanej Lady Gaga sa približuje svojimi extravagantnými outfitmi vytvorenými čisto z farebných cestovín. Otázku posúdenia praktickosti necháme už na vás. :)

Filming a short doc with @ohmoretv & you can bet your bootie pasta clothing is part of it.

A post shared by Linda Miller Nicholson (@saltyseattle) on

Poznáte niekoho inšpiratívneho vo vašom okolí, o kom by sa mal gastropriemysel dozvedieť? Napíšte nám svoje tipy na simona@menucka.sk a obohaťte aj ostatných o jeho jedinečné umenie. :)

Zdroj: Instagram Salty Seattle, http://www.saltyseattle.com/about/  

zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin
referencie