Domáci kávovar: Čo všetko by ste o ňom mali vedieť?

1154

Rozmýšľali ste niekedy nad tým, kto vlastne vynašiel kávovar? Aj keď v súčasnosti mnohí ľudia poznajú chuť dobre pripraveného espressa, nie všetci vedia s presnosťou povedať ako vznikol jeho sprostredkovateľ – kávovar. Obohaťte svoje vedomosti o niekoľko zaujímavostí, spojených s prípravou svetoznámeho kofeínového nápoja. 

Prvý kávovar bol príliš veľký a pomalý

Vedeli ste, že kaviarne prekvitali po celom európskom kontinente už pred dvesto rokmi? Nanešťastie pre vtedajších zákazníkov bola príprava kávy pomalá a zákazníci museli na svoj nápoj často dlho čakať. Vynálezcovia si boli vedomí tohto problému a začali skúmať spôsoby, ako využiť dostupné zdroje na skrátenie času prípravy kávy. Hoci existovalo nespočetné množstvo prototypov, vynález stroja a metódy, ktorá viedla k espressu sa vo všeobecnosti pripisuje Angelovi Moriondovi. Jeho „nový parný stroj na okamžitú prípravu kávového nápoja“ predstavoval značne veľký kotol, ktorý by bol v súčasnosti nepraktický a v domácnosti by zaberal neprimerané množstvo priestoru. 

Keďže Angelov kávovar bol určený na prípravu hromadnej kávy, ktorá stále trvala pomerne dlho, ľudia sa snažili prísť na rýchlejší spôsob prípravy kávy priamo do šálky. Milánsky výrobca Luigi Bezzera vytvoril ďalšie inovácie, ktoré sa s kávovarmi spájajú dodnes. Po prvýkrát sa šálka kávy pripravila na objednávku v priebehu niekoľkých sekúnd. Dôležitý krok v prvom vývoji moderného espressa predstavoval kávovar s názvom „Ideale“. Po jeho uvedení na trh sa podobné kávovary začali objavovať po celom Taliansku. Hoci prvé kávovary dokázali pripraviť až 1000 šálok kávy za hodinu, káva mala často príliš horkú chuť, alebo bola pripálená. 

Aké chyby pri príprave kávy znižujú jej kvalitu? 

V priebehu posledných desiatok rokov sa dizajn zariadenia výrazne zdokonalil a dnes už máte na výber z niekoľkých inovatívnych verzii so zaujímavými funkciami, ktoré so sebou prináša kvalitný kávovar. Netreba zabúdať na to, že výsledná chuť kávy závisí aj od talentu baristu. Pri kombinácii skúseností, dobre zvolenej kávy a kávovaru vznikne elegantný nápoj s lahodnou chuťou. V opačnom prípade aj pri tých najlepších zrnách a najmodernejšom vybavení sa nemusíte nutne dopracovať k požadovanému výsledku. Akým chybám sa vyvarovať aj v prípade, že vlastníte moderný kávovar? 

  • Kávu nenechajte príliš dlho namletú – po namletí ju rovno spotrebujte
  • Kávu skladujte na správnom mieste – nenechávajte ju v chladničke, na priamom slnku alebo dlho otvorenú na vzduchu
  • Nepodceňujte pravidelné čistenie kávovaru – absencia údržby sa odrazí na chuti kávy
  • Pozor na nevhodné dochucovadlá – už len nesprávny výber lacnej smotany dokáže znížiť chuť vysokokvalitnej kávy

Jednoduché tipy na údržbu kávovaru

Čistenie a údržba by mali byť jednými z hlavných priorít majiteľa kávovaru. V závislosti od typu zariadenia a výrobcu dokáže životnosť kávovarov dosiahnuť aj dlhé roky, avšak musíte sa o ne dobre starať. Máte v obľube prípravu mliečnych káv? Po príprave capuccina, latte, či inej formy kávy s napeneným mliekom nezabudnite očistiť naparovač. Nezabúdajte na to, že umytie handričkou po povrchu nestačí – zapnite funkciu naparovača mlieka a chvíľu ho nechajte prečistiť horúcou vodou. Zabránite tak nahromadeniu zaschnutého mlieka a nežiadúcich baktérií.

Pokiaľ ide o čistenie odpadových nádob, automatizované kávovary vždy upozornia používateľa na to, že sú preplnené. Vysypanie kávy z nádobky sa však nepovažuje za dostatočné čistenie. Umyte komponenty kávovaru pod horúcou vodou s jarou, poprípade ich vložte do umývačky (ak to výrobca schvaľuje). Pákové kávovary sú o niečo komplikovanejšou záležitosťou, pretože prefiltrované kávové zrná sa z nich odstraňujú náročnejšie. Na kompletné vyčistenie kávovaru by ste si mali zaobstarať účinný čistiaci prostriedok (väčšinou vo forme prášku) na rozpustenie kávových usadenín. Podľa návodu na obale rozmiešajte čistiaci prášok v teplej vode. Do prípravku vložte páku a nechajte pôsobiť niekoľko minút. Po vybratí páky z vody môžete použiť na záverečnú údržbu čistiacu kefku. 

zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin
referencie