Dobré jedlo po dobrej lyžovačke: Čo ponúkajú reštaurácie na Donovaloch

7269

Donovaly, alebo ak chcete, slovenský Aspen, ponúka okrem množstva lyžiarskych tratí pre začiatočníkov i pokročilých všetko, čo na lyžovačke a po lyžovačke potrebujete. K tomu neodmysliteľne patrí i dobré jedlo. 

Koliba Goral

Priamo na centrálnom parkovisku nájdete viacero reštaurácií, v ktorých pripravujú tradičné slovenské špeciality. Jednou z nich je Koliba Goral, ktorá nielen prostredím ale i kuchyňou pripomína tradičné slovenské koliby a salaše. Samozrejmosťou sú slovenské špeciality, medzi ktorými nechýbajú bryndzové halušky, pripravené tímom kuchárov, ktorý sa právom pýši druhým miestom vo varení bryndzových halušiek na medzinárodných majstrovstvách v Tureckej.

Ak práve nemáte chuť na bryndzové halušky, z pestrej ponuky jedálneho menu si určite vyberiete inú špecialitu, či už pečenú baraninu so strapačkami, držkový kotlík, cigánske pašváre, plnené lokše a z ponuky dezertov napríklad zemiakové gule plnené čučoriedkami a tvarohom či šúľance – makové, orechové alebo strúhankové.

Koliba Goral ponúka bohatý program pre svojich hostí počas celého roka – ukážky drevorezby, výrobu keramiky na hrnčiarskom kruhu, paličkovanie či zdobenie medovníčkov, nechýbajú ani ľudové veselice.

Ľudová hudba v Kolibe Goral zdroj: www.kolibagoral.sk

Stodola Donovaly

Hladný lyžiar má na donovalskom centrálnom parkovisku na výber i ďalšiu skvelú možnosť, ako sa posilniť po dobrej lyžovačke – v Stodole Donovaly. Na výber má medzi tradičnou slovenskou kuchyňou – okrem halušiek s bryndzou i bryndzové pirohy či strapačky s dusenou kapustou a chutnými jedlami medzinárodnej kuchyne. Od bavorského kolena až po grilovaného lososa a to všetko pripravené pod taktovkou jedného z najlepších slovenských šéfkuchárov Miroslava Heredoša. Nájdete tu jedlá, pripravené a servírované s jeho osobitým rukopisom – grilovaný camembert je podávaný na zemiakovej placičke, medzi polievkami nájdete netradičný krém z medvedieho cesnaku.

Okrem dobrého jedla sa v Stodole Donovaly môžete i skvelo zabaviť – každý piatok a sobotu sa tu konajú tematické párty s voľným vstupom. Už šiesty rok tu usporadúvajú donovalský karneval. Áno, motto reštaurácie je dokonale naplnené – aby každý zákazník odchádzal s dobrým pocitom nielen v žalúdku.

Stodola Donovaly, zdroj: stodoladonovaly.sk

Donovalský pivovar

Najnovším prírastkom na donovalskej gurmánskej scéne je Donovalský pivovar. Okrem chutného domáceho pivka môžete ochutnať špeciality miestnej kuchyne – jedlá z grilu sú pripravované na špeciálnom grile, kombinovanom s klasickou rúrou. Takže okrem tradičných bryndzových halušiek či makových šúľancov môžete ochutnať i chutné grilované rebrá, grilované kuriatko či poriadny hovädzí alebo lososový steak. V ponuke nechýbajú ani chutné burgre.

Súčasťou pivovaru je i kaviareň, netradične v stredomorskom štýle a najmä vlastná pekáreň, kde pečú vlastný chlieb, pečivo a chutné koláče. A na túru či lyžovačku vám pripravia čerstvú obloženú bagetku či chutnú domácu štrúdľu.

Burgre z ponuky pivovaru zdroj: facebook.com/donovalskypivovar

Residence Hotel & Club

Ak po lyžovačke zatúžite po troške luxusu, je tu pre vás Grand Restaurant v Residence hoteliK výnimočnému jedlu ponúka reštaurácia i výhľad priamo na zjazdovky z Novej hole. Kuchyňa pod vedením šéfkuchára Richarda Noskoviča ponúka kvalitné menu podľa sezóny. Preto sa menu pravidelne mení, aby si hostia mohli pochutnať vždy na tých najlepších čerstvých sezónnych potravinách.

V ponuke však nesmú chýbať tradičné slovenské jedlá s moderným nádychom. Menu môžete začať silným a chutným vývarom z kohúta, bryndzové halušky sú podávané so slaninkou z mangalice a údeným ovčím syrom, jelenie mäso je podávané so žemľovou knedľou a perníkovou drobenkou. Zdravé Zenaya Menu je pripravené na princípe zdravej stravy – pripravované z čerstvých a BIO surovín, ochutené len prírodnými ochucovadlami.

Nádherné prostredie Residence hotela zdroj: www.residencehotel.eu

Hotel Šport

Hotel Šport neodmysliteľne patrí k Donovalom, je prvým hotelom, otvoreným v tomto stredisku – otvorili ho už v roku 1938. Po poslednej rekonštrukcii v roku 2015 boli otvorené úplne nové priestory hotelovej reštaurácie, ktorá ponúka chutné jedlo nielen pre ubytovaných hostí. Ponuka reštaurácie kombinuje tradičnú kuchyňu s ponukou z medzinárodnej kuchyne. Pochutiť si tak môžete na slovenskej klasike – bryndzových haluškách, pečenej kačici s lokšami alebo na pečenom bravčovom kolienku, no ak máte chuť na hovädzí burger či špagety, tiež neodídete hladní.

V ponuke “babičkinej” kuchyne nájdete i parené buchty či tvarohové šišky, no môžete si pochutiť i na grilovanej foies gras. najmenší návštevníci si môžu vybrať z ponuky detského Zajkovho menu a ak máte nejaké špeciálne diétne požiadavky, personál vám ochotne výjde v ústrety.

Reštaurácia hotela Šport*** zdroj: hotelsport.sk

 

zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin
referencie