DEGUSTORIUM 2019 – Ochutnávková konferencia o remeselných potravinách bude už 22.10. v Starej Tržnici

1595

Remeselné potraviny majú na to, aby sa stali spoločenskou témou, aby sme sa, my ľudia, začali o ne a o tých, ktorí stoja za ich výrobou alebo im pridávajú na hodnote, viac zaujímať a zdieľať ich príbehy. Keďže žijeme dobu, ktorá im u nás na Slovensku nie je naklonená, združenie Slow Food Pressburg chce profesnej i laickej verejnosti ukázať, že to ide aj napriek legislatívnemu handycapu, napriek tomu, že kvalitné, tradičné a remeselné potraviny nie sú na prvý pohľad mainstreamovou témou. No mali by byť – nielen z kultúrneho, výživového, ale aj z environmentálneho hľadiska.

Ako hovorí etnologička a historička Katarína Nádaská, „tradičná remeselná potravina je súčasťou našej kultúrnej identity a mala by byť preto neodmysliteľnou súčasťou našej spoločnosti a nemala by chýbať v našich jedálničkoch”.

etnologička a historička Katarína Nádaská

Petra Molnárová, z občianskeho združenia Slow Food Pressburg, pani Nádaskú ďalej dopĺňa: „jej výrobcovia by mali byť štátom podporovaní a tradičný spôsob výroby, ktorý je súčasťou nášho kultúrneho dedičstva by mal byť chránený. Mala by byť súčasťou ponuky v zariadeniach spoločného stravovania naprieč celým spektrom. A mali by sme na nej stavať produkty vidieckeho cestovného ruchu, ktoré by zároveň mali byť prvoradou súčasťou oficiálnej prezentácie našej krajiny doma i v zahraničí tak, aby naša národná hrdosť v súvislosti s lokálnymi produktami mala možnosť rásť”.

A aké podujatia či aktivity chystá Slow Food Pressburg v najbližších dňoch?

Združenie spolu s partnermi sa rozhodlo priniesť do Bratislavy formát inšpirujúcej ochutnávkovej konferencie DEGUSTORIUM, ktorý tu ešte nebol – 22. októbra 2019 sa v bratislavskej Starej tržnici odprezentujú roľníci, vinohradníci a vinári, remeselní výrobcovia, šéfkuchári, odborníci na kulinárnu kultúru, výživoví poradcovia, environmentalisti, experti na marketing a ľudia z praxe, ktorej dôležitou súčasťou je remeselná potravina a jej trvalo udržateľný spôsob výroby. Počas jedného dňa sa na pódiu vystrieda 5 moderovaných panelových diskusií s odborníkmi a 15 rečníkov s prezentáciami, prostredníctvom ktorých návštevníkom priblížia svoje výnimočné produkty a vzťah k remeselnej potravine. A čo je najdôležitejšie: všetkým ukážu, že to má zmysel.

Anetta Vaculíková zo združenia Slow Food Pressburg objasňuje, že táto prvá ochutnávková konferencia sa stala súčasťou európskych akčných dní a spolu s viac ako 80 neziskovými organizáciami, sa počas októbra 2019 zúčastňuje akčných dní kampane #GoodFoodGoodFarming. Touto aktivitou podporujú malých farmárov, život na vidieku, ochranu pôdy a ekosystému, vody a biodiverzity. Cieľom tejto európskej iniciatívy je, aby boli zdravé potraviny vyrobené trvalo udržateľným spôsobom dostupné pre všetkých.

Spoznajte tých, ktorí sa venujú remeselnej výrobe potravín

Pridajte sa k celoeurópskej výzve za podporu farmárov a remeselných výrobcov potravín a príďte vypočuť si inšpiratívne príbehy z prostredia remeselnej potraviny z rôznych uhlov pohľadu, Pozývame vás dňa 22. októbra 2019 na prvú ochutnávkovú konferenciu DEGUSTORIUM do bratislavskej Starej tržnice, na ktorej budete vnímať jedlo všetkými zmyslami.

Viac informácií nájdete na FB podujatia alebo na www.degustorium.sk

O HNUTÍ SLOW FOOD

Slow Food je globálnym hnutím, ktoré vzniklo s cieľom pomáhať drobným roľníkom a remeselným výrobcom potravín. Svojim prístupom a prostredníctvom miestnych združení sa snaží zachovávať a chrániť kultúrne dedičstvo, tradície a biodiverzitu. Hnutie Slow Food sa sformovalo v 80-tych rokoch minulého storočia v Taliansku ako reakcia na šíriacu sa globalizáciu, na stravovanie v štýle fast food a neustále sa zrýchľujúce životné tempo, ktoré významne prispievalo k postupnému vytrácaniu miestnych kulinárskych tradícií a záujmu ľudí o to, čo jedia a odkiaľ ich jedlo pochádza. Pod heslom „dobré, čisté, férové” širia osvetu v oblasti kvalitného stravovania po celom svete. Na Slovensku aktivity tieto aktivity zastrešuje miestne združenie SLOW FOOD PRESSBURG.

PROGRAM

Celodenným programom nás bude sprevádzať moderátor Peter Šarkan Novák.

8:00 – 9:00       REGISTRÁCIA

9:00 – 9:15       OTVORENIE

🐌 Petra Molnárová & Anetta Vaculíková, Slow Food Pressburg

🐌 Peter Varmuža, YEME – plnochutné potraviny

Rosa Nicoli

9:15 – 10:45     BLOK 1

Prezentácie rečníkov             

🐌 Ján Šimunek, FantastiCo – manufaktúra na Bratislavské rožky, Bratislava

🐌 Ján Turinič, Remeselná pekáreň Yeme, Bratislava

🐌 Michal Bažalík, naturálny vinár a prevádzkovateľ stromodomu, Svätý Jur

🐌 Mário Marko, Herbert Sirupy, Trnava

🐌 Rosa Nicoli, Rodinné mäsiarstvo Salumificio Peveri, Taliansko

10:45 – 11:00   DESIATA

11:00 – 13:00   BLOK 2

Beseda na tému Kvalita potravín a Agro 4.0         

🐌 Ladislav Miko, vedúci Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku                                                                            

🐌 Bálint Pém, farmár a zakladajúci člen Združenia mladých farmárov

🐌 zástupca územnej samosprávy – meno upresníme

Slavomíra Raškovič

Prezentácie rečníkov

🐌 Tommaso Ferro, šéfkuchár zo statku Cascina Lago Scuro, Taliansko

🐌 Róbert Góra, farmár, ekologický chov mangalice sivej a hovädzieho dobytka, Salka

🐌 Slavomíra Raškovič, manažérka zážitkovej reštaurácie Gašperov Mlyn a Someliérka roka 2019, Batizovce

🐌 Laura Pozzato, gastrobloger a povolaním Gastronóm, Taliansko

13:00 – 13:30  OBED

13:30 –  15:40   BLOK 3

Beseda na tému Marketing remeselnej potraviny

🐌 Martin Bajaník, grafický dizajnér, ktorý chce robiť veci Pekne & Dobre, Bratislava

🐌 Petra Cséfalvayová, environmentalistka, Inštitút cirkulárnej ekonomiky, Bratislava                                                                                    

🐌 Karol Stýblo, zakladateľ a master chef čokolatier spoločnosti Lyra Group

Prezentácie rečníkov

🐌 Zsolt Sütő, vinohradník & vinár, majiteľ rodinného vinárstva Strekov 1075 a spoluzakladateľ združenia Autentista Slovakia, Strekov

🐌 Richard Domaniža, remeselný výrobca sajdru Kastler, Nové Zámky

🐌 Román Kováč, osobný šéfkuchár malých gurmánov v MŠ Lobelka, Liptovský Mikuláš

Beseda na tému Spoločne a zdravo

🐌 Ivana Kachútová, nutricionistka, Bratislava

🐌 Katka Medveďová, lektorka varenia a výživy v projekte Skutočne zdravá škola

🐌 Lucia Gallová, prevádzkovateľka vysokoškolského bufetu Vegget, Bratislava

🐌 Román Kováč, osobný šéfkuchár malých gurmánov v MŠ Lobelka, Liptovský Mikuláš

15:40 – 16:00  OLOVRANT

Roman Kováč

16:00 –  18:30  BLOK 4

Beseda na tému Zachovanie kontinuity rodinných fariem

🐌 Rodinná farma Sedláčkovcov Veles Háj, Turčianske Teplice a ďalšie rodinné farmy zverejníme postupne

Prezentácie rečníkov   

🐌 Agnes Lovecká, Majer Zemianske Sady a Slobodné vinárstvo, Zemianske Sady

🐌 Ján Šlinský, Agrokruh, Hrubý Šúr

🐌 Katarína Nádaská, etnologička a historička, Bratislava

Beseda na tému Remeselná potravina ako súčasť našej kultúrnej identity

🐌 Ivana Balážová, ekologický pestovateľ a spracovateľ ovocia, Sad Lívia, Kolíňany

🐌 Ján Hacaj, vinohradník & vinár, Pezinok

🐌 Ľuboš Miškovský, farmár a veterinár, Michalov Dvor, Pezinok

🐌 Katarína Nádaská, etnologička a historička, Bratislava

18:30             ZÁVER KONFERENCIE

***Organizátor si vyhradzuje právo na zmenu v programe.

Zdroj info a foto: OZ Slow Food Pressburg

zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin
referencie