Čo má rada: Inna Semi – podnikateľka v oblasti zdravia, financií a osobného rozvoja

5210
Inna Semi

Inna Semi je aktívna, energická žienka pôvodom z Ruska, ktorú som spoznala v Košiciach na podujatí komunity Akčné ženy. Prezentovala tam iným akčným ženám organické výživové doplnky od spoločnosti DuoLife. Okrem podnikania s unikátnymi doplnkami výživy, je maminou 1,5 ročného synčeka a venuje sa aj ďalším zaujímavým oblastiam. Ja som sa s ňou porozprávala o tom, aké má rada jedlo, či rada varí, kam si rada zájde do reštaurácie.

Aký je tvoj vzťah k jedlu? Aké jedlo je tvoje najobľúbenejšie alebo k akej kuchyni inklinuješ? 

Pochádzam z bývaleho Sovietského zväzu. Narodila som na Kryme. Mamina je Ukrajinka, otec je Rus. V oboch kultúrach stolovanie a jedlo ako také, má veľmi silnú tradíciu. Každá návšteva, každá oslava, každé posedenie s blízkymi ľudmi sa točí okolo jedenia, niekoľkohodinového stolovania a samozrejme, aj konzumácie tomu príslušných nápojov (haha). Ja osobne som vinkár, ale keď dôjdeme ku babke do Užhorodu, bez dobrého poldeci sa od stola neodchádza. 

Inna Semi - vianočný stôl
Rusko-ukrajinský vianočný stôl pripravený Innou

Môj vzťah k jedlu je veľmi silný. Kedže som sa narodila pri mori, tak je mi veľmi blízka primorská kuchyňa. Milujem ryby, morské plody, veľa zeleniny a ovocia, kvalitné mäso, hlavne jednoduchá úprava grill a bylinky. Mamina pochádza zo západnej Ukrajiny, ktorá ešte svojho času patrila Rakúsko-Uhorsku a tamojšia kuchyňa je veľmi silne ovplyvnená práve slovenskou a maďarskou. Takže slovenské jedlá mi taktiež nie sú cudzie. I keď za knedlíkom ani za prívarkom sa potrhať nejdem, ale ozajstné zemiakové halušky zo salaša s dobrou domácou bryndzou a dobre upečenou slaninkou, tým nikdy nepohrdnem.  Môžem otvorene povedať, že som všežravec, až na niekoľko výnimiek ☺

Varíš rada? Aké jedlo patrí medzi tvoje najúspešnejšie?

Inna Semi - vlastná kuchyňaVarenie ako také milujem. Milujem nakupovať jedlo, milujem variť. Je to pre mňa relax, je to čas, ktorý môžem stráviť sama so sebou, a keď mám priestor, že si k príprave jedla môžem naliať pohár prosecca alebo dobrého vínka, tak je to úplne dokonalé.

Mám malé dieťa, ale nedá sa povedať, že by som bola na klasickej materskej dovolenke, keďže popri drobcovi podnikám. Veľa času na dlhé a časovo náročne varenie, pochopiteľne, nie je. Ale máme u nás zavedené pravidlo, že aspoň jedno jedlo denne jeme spolu ako rodina. Ja, môj muž a náš syn. Pre mňa je veľmi dôležitý ten moment, kedy môžeme aspoň raz denne stráviť plnohodnotný čas spolu, a ako lepšie ho stráviť ako pri spoločnom jedle, a k tomu vedieme aj nášho syna.

Inna Semi - vlastná kuchyňaVarím každý alebo skoro každý deň, pretože okrem polievok neuznávam zohrievané jedlá. Jedlo na každý deň by malo byť jednoduché, rýchle na prípravu, výživné a hlavne ČERSTVÉ.

V našom jedálničku nájdete veľa zeleniny, ovocia, mäso, ryby, pastu s jednoduchými zeleninovými omačkami, risotto, pre drobca varím kaše a pod. Jedlo by malo byť hotové maximálne do 30 minút. Výnimkou sú víkendy alebo sviatky, kedy sa vyhrám s naročnejšími receptami. V nedeľu sú povinné palacinky alebo lievance – haha. Pečeniu neholdujem. Jednak ma to nebaví, a ani sladké, až na niekoľko výnimiek ako napr. dobrý cheesecake alebo čokoladový croissant ku káve, mi veľmi nechutí, čo mi veľa žien vskutku závidí ☺. 

Možno sa to zmení k dôchodkovému veku a budem vypekať zdravé a aj nezdravé maškrty pre svoje vnúčence.

Aké máš rada reštaurácie? Kam chodievaš najradšej?

Inna Semi - Orbis Street Food
Aj Orbis Street Food patrí k Inniným obľúbeným podnikom

Čo sa týka reštaurácií a kaviarní, veľmi si potrpím na osobný prístup, príjemnú obsluhu a samozrejme, na kvalitné suroviny. Vačsinou je to možné vtedy, ak samotný majiteľ je zaangažovaný do chodu prevádzky. 

Z mojej skúsenosti to vačšinou tak je. Ak je majiteľ reštaurácie zároveň kuchár alebo barman, je to tam super. Uvedomujem si, ze je veľmi náročne v každom odvetví nájsť kvalitných ľudí, a gastronómia nie je výnimkou. Viem, o čom rozprávam, kedže denno denne pracujem s ľudmi a mnohým sa proste nechce urobiť niečo navyše, čo nemusia.

A kde konkrétne? Miesta, kde ma určite zastihnete, sú napríklad Wine and Tapas v Retre – skvelé vínka, výborná stále milá a usmievavá obsluha, bohatý výber všetkého možného k vínku, dokonca aj seriózne varené jedlá. Veľakrát ma prekvapia, čo všetko sa dá uvariť na jednej dvojplatničke, čo veľakrát nedokážu ani vo veľmi dobre vybavených restauračných kuchyniach. 

Inna Semi - Barush Torty
Aj táto narodeninová torta na synčekove 1. narodeniny bola od Barush Torty

Najlepší cheesecake, ktorý sa dá prirovnať k ozajstnému brooklynskému, pečie jednoznačne Peter Klenovčan z Kooláče. Ak ste ešte neochutnali nič z Kooláče, tak musíte, pretože všetko, čo majú, je jednoducho WOW. Keď kaviareň, tak jednoznačne Vespa, výborná káva a vždy čerstvé croissanty. Ak kaviareň, kam môžem s drobcom a káva bude dobrá, obsluha milá, deti a psy vítaní, tak jednoznačne Monsters cafe. Ak pravé halušky, tak salaš Krajinka. 

Ak street food, tak jednoznačne Orbis – hranolky a ich geniálne čapované prosecco – mňam.

Ak chcete zdravú tortu na ľubovoľné podujatie, aby bola FREE od všetkého, čo je teraz moderné byť “free of” (gluten free, lactose free, atď), ale zároveň, aby všetky chute boli zachované, tak jednoznačne Barush. Jarka Tóthová pečie fantastické a krásne torty a hlavne z kvalitných surovín a s láskou. 

Inna Semi - U Taliana
Pravá talianska reštaurácia U Taliana je Inninou srdcovkou

Ak chcete zažiť doslovne úplne “halúze” na tanieri, kedy ani sami neviete, ako také kombinácie môžu vôbec vzniknúť a zároveň potrebujete zvukoodolnú a bezpečnú herňu pre deti, tak jednoznačne Bistro Baroza v Petržalke. Peter Slačka vás určite prekvapí. 

Najlepšie a ozajstné talianské jedlá, čerstvý seafood a výborná pizza, jedine u pravého taliana Andrea Ena – U Taliana. A čo sa mi na tom podniku páči úplne najviac je, že tam nájdete aj lahôdky s pravými talianskými špecialitami za veľmi príjemné ceny, skoro za identické, za aké ich kúpite aj v Taliansku.  

Priniesla si na Slovensko veľmi zaujímavý projekt, v čase materskej “dovolenky”. Prečo si sa tak rozhodla?

Som mama, som moderná žena, som podnikateľka. Život je nesmierne rýchly, a ak “jeme, aby sme žili a nežijeme len preto, aby sme jedli”, veľakrát je naozaj veľmi náročné až nemožné na 100% sa zdravo stravovať a nakupovať len organické a BIO potraviny. 

Moja nasledovná otázka vždy znie, koľko percent z tých potravín, ktoré sa tvária ako organické, naozaj aj nimi sú.

Preto ako človek 21. storočia som presvedčená, že bez kvalitných doplnkov výživy v dnešnej dobe sa jednoducho nezaobídeme. Podľa WHO by každý človek mal zjesť denne minimálne 5-7 dávok ovocia a zeleniny. Dá sa to reálne v tom dnešnom zhone?

Ďalšie oficiálne výskumy potvrdzujú, že v porovnaní s minulosťou cca 50 – 100 rokov dozadu, hodnoty ako vitamíny, minerály, mikro a makroelementy v potravinách sú nižšie, v niektorých prípadoch o strašidelných  90% alebo až 100%. 

To znamená, že keď vašej babičke stačilo zjesť 1 jablko, tak vy potrebujete zjesť 50 až 100 jabĺk, aby ste do tela dostali tie isté vitamíny ako vaša babička pred 50 rokmi. Je jasné, že náš traviací trakt, ani iné orgány by takúto záťaž nemohli zvládnuť.

Čize realita dnešnej doby je taká, že ľudia konzumujú veľa hmoty, ktorá ma veľmi málo živín.

Sme dlhodobo podvýživení a z toho samozrejme vyplývajú všetky ďalšie dôsledky spojené s negativnými psychickými a fyzickými stavmi veľkého percenta populácie.

Nie každý z nás má tu možnosť žiť na vidieku a všetko si dopestovať, i keď to by bol ideálny stav. Avšak, jednoducho prakticky to nie je možné!

Inna Semi - prednáška

Si aktívna žena, podnikáš, prednášaš, pracuješ na sebe a máš zároveň malé dieťa. Ako to aktuálne zvládaš, čo sa týka stravovania?

V prvom rade si myslím, že sa nedá skombinovať materstvo a úplne každý typ podnikania či práce. Ja som mala to šťastie, že som si našla podnikanie, kde sa to dá. SoftMarketing je nový trend v podnikaní a umožňuje prácu aj popri materskej, pretože môžete pracovať online, môžete pracovať z domu, môžete pracovať v čase, v ktorom vám to vyhovuje a zároveň, pokiaľ pracujete s produktom, ktorý svet potrebuje a sú to organické, bez chémie a bez GMO doplnky výživy, máte podporu v oblasti marketingu, logistiky, účtovných a právnych služieb, tak sa naozaj nemusíte vzdať materstva. A zároveň máte priestor aj na sebarealizáciu a taktiež si viete zabezpečiť veľmi slušný príjem. A to je práve tá moja práca, vzdelávať ľudí o týchto možnostiach a prakticky im ukázať cestu, ako na to.

Inna SemiVýborne vyzeráš, si krásna a štíhla žena. Máš nejaký tajný recept, ako to robíš?   

Musím sa priznať, ze nadbytok popôrodnej váhy išiel relatívne rýchlo dole. Vo veľkej miere je to spôsobené ako dojčením, tak aj dostatkom kvalitnej výživy, ktoré moje telo dostáva. 

Môj syn má už viac ako rok a pol, ja stále plne dojčím a zatiaľ ani neplánujem prestať. Čakám, kým príroda to zariadi sama. Skončím s dojčením, keď si sám povie, že mu stačí alebo, že už je veľký.

Nejaké zvláštne drastické diéty som nedržala, ale riadim sa pravidlom, že naozaj všetko s mierou, žiadne prejedanie, a mám to štastie, že nie som milovníkom sladkého.

Pred koláčikom radšej uprednostním kus dobrej domácej slaninky s pravým kvašákom. 

Dostatok životnej energie je tiež znakom toho, že vaše telo nie je podvýživené, máte kvalitný spánok, (pozor dojčiace mamy, aj prerušovaný spánok môže byť veľmi kvalitný a nemusíte behať s monoklami pod očami – dobehnite na moj FREE webinár, poviem vám o tom viac), a samozrejme, v neposlednom rade je veľmi dôležitá psychika – čistá hlava. 

V mojom živote, nech sa deje čo sa deje, je základným pilierom neustály a kontinuálny osobnostný rást a práca na sebe deň čo deň. A samozrejme keď sa dá, vyhýbajte sa negatívnym a večne nespokojným ľudom alebo buďte tak úprimne šťastní, že buď ich nakazíte tým štastím alebo sa začnú vyhýbať oni VÁM ☺. 

Inna Semi na javisku

Máš rada cudzokrajnú kuchyňu? Ktorá je tvoja naj?

Veľmi rada cestujem a spoznávam nové kultúry. A k cestovaniu samozrejme patrí aj gastronómia.

Uprednostňujem zašité lokálne podniky pred turistickými preľudnenými miestami. Preto sa veľmi teším, ak na mieste, kde práve som, poznám nejakých lokalných “domorodcov”. Nemám problém ochutnať skoro čokoľvek, to však neznamená, že všetko, čo som ochutnala by som si aj opätovne dala. Ale zastávam názor, že nemôžete mať na niečo názor, kým nemáte vlastnú skúsenosť.

K mojím najobľúbenejším jedlám jednoznačne patrí primorská kuchyňa, ideálne aj s výhľadom na more a skvelou spoločnosťou.

Inna Semi vianočná ryba
Vianočná ryba z dielne Inny.

A čo čas pre seba a nejaké koníčky?

Pravdu povediac, popri drobcovi a práci, už veľa času na seba neostáva. Sme s mojím partnerom šťastní, keď máme čas jeden pre druhého. Ale keď sa dá, tak jednoznačne len si tak posedieť v tichu pri knihe, filme alebo dobrom vínku, dať si dlhšiu vaňu (mamy ma pochopia), prípadne vybehnúť niekde k vode na prechádzku alebo na wakeboard.  Odkedy sme rodičia, tak si užívame úplne iné “zábavky” ako predtým. A je to dobre presne tak, ako to je. 

Inna Semi - Wine bar and tapas Retro
S partnerom v obľúbenom Wine bar & tapas Retro

Čomu sa práve pracovne venuješ?

Pred rokom a pol sme sa rozhodli priniesť na Slovensko inovatívny koncept SoftMarketing. Kedže samotná myšlienka sa zrodila pred 5 rokmi v susednom Poľsku, tak nám trvalo veľa času rozbehnúť základné procesy, ktoré sú spojené so vstupom značky a firmy na trh. 

Ponúkame kvalitné, čisté, bez GMO, bez chémie a bez konzervantov doplnky výživy, ktoré sú balené v prírodnom skle, nájdete ich pod značkou DuoLife. Ale zároveň, organická výživa je len jedna časť celého projektu. Veľmi veľa času venujeme vzdelávaniu ľudí.  Spolupracujeme s veľkým množstvom odborníkov v sfére zdravia, športu a veľmi sa tešíme aj pozitívnym ohlasom od mnohých známych osobností, influencerov, bloggerov, keďže práve oni nám pomáhajú šíriť osvetu medzi ľudmi v oblasti prevencie zdravia. Taktiež vzdelávame ľudí v oblasti osobnostného rozvoja, kde spolupracujeme s profesionálnymi trénermi. Naše školenia ročne navštívia tisíce ľudí z celého sveta. 

Inna Semi pracovná

A naša najnovšia časť projektu sa týka možnosti investovania taktiež do ECO projektu, a s tým je spojené aj vzdelávanie v sfére finančnej gramotnosti, ktoré je v dnešnom svete tiež veľmi potrebné. 

Na jeseň chystáme veľa podujatí spojených s jednotlivými aktivitami, ktoré naša spoločnosť zastrešuje, takže verím, že každý si príde na svoje, podľa vlastných aktuálnych potrieb. Či už je to ZDRAVIE, FINANCIE alebo OSOBNOSTNÝ ROZVOJ alebo všetko dokopy. Srdečne vás pozývame. 

Ukážka produktov DuoLife – môžete si ich zakúpiť aj v Inninom eshope:

Duolife produkty

Zdroj foto: Inna Semi

zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin
referencie