Chystáte sa do Brna? Prinášame vám tipy na najlepšie reštaurácie, kaviarne či bistrá

5854

Výlet je vždy dobrý nápad. Ale výlet spojený s ochutnávaním a objavovaním toho najlepšieho z gastro scény, čo dané miesto ponúka, je nezabudnuteľný zážitok. Tentokrát sme strávili niekoľko dní v Brne a podarilo sa nám navštíviť množstvo super podnikov – od kaviarní cez reštaurácie až po zážitkové bary.

Brno, druhé najväčšie mesto Českej republiky, má turistom aj domácim čo ponúknuť. Dá sa tu navštíviť množstvo kultúrnych pamiatok a pekných miest. Ale čo nás na Brne ohromilo najviac, je jeho gastro scéna. Na každom kúsku nájdete množstvo hispsterských, zážitkových, streetfoodových, tradičných či luxusných podnikov, ktoré vyzerajú tak lákavo, že by ste ich najradšej navštívili všetky.

Kam na raňajky v Brne?

Ako lepšie začať deň ak nie výdatnými raňajkami? Na výlete sme boli dvaja, jeden z nás obľubuje sladké raňajky, druhý zasa slané. Preto sme hľadali podniky, v ktorých si vyberieme obaja.

Bavard Cafe a bar

Úplne v centre mesta sme natrafili na túto útulnú raňajkáreň, do ktorej sme sa vrátili ešte dvakrát. Najradšej by sme z ich ponuky totiž ochutnali všetko! Dajte si ale pozor na obsadenosť, podnik je maličký a záujem veľký, preto je dobré spraviť si vopred rezerváciu. Najmä počas víkendov a leta na prázdny stôl natrafíte ťažko. V Bavard si okrem super jedla určite dajte aj kávu, ktorá je výberová.

Zdroj: Facebook

Cafe Podnebi

Na začiatku parku, ktorým sa dostanete na hrad Špilberg, môžete natrafiť na útulný podnik Podnebi. Počas teplejších dní si určite sadnite na vonkajšiu terasu, ktorá má čarovnú atmosféru.

Raňajky si tu môžete vychutnať až do 13:00 (cez víkend do 14:00), takže je to zároveň ideálny podnik na brunch. Ochutnali sme tu Snídaňový sandwich Bezlepkové banánové lívance. Bolo cítiť, že jedlo je pripravené z čerstvých a kvalitných surovín, určite sa sem niekedy ešte vrátime.

Kafec

Od kamarátov sme dostali tip na legendárne wafle z Kafecu, ktoré sme si nechceli nechať ujsť. A musíme povedať, že sme sa zalizovali až za ušami. Wafle pripravujú vždy na čerstvo, prinesú vám ich ešte teplé a chrumkavé. Odporúčame vyskúšať waflu mesiaca, ktorá je vždy iná, napríklad so slaným karamelom a sušenými malinami.

Okrem klasických waflí si môžete dať aj waflové tyčinky s rôznymi druhmi omáčok, čo je super, ak chcete viac chutí v jednom. Samozrejme, v ich menu nájdete aj množstvo iných jedál – toasty, sendviče, šaláty…

Kam na rýchly obed v Brne?

Keďže raňajky sme mávali pomerne neskoro, na obed sme hľadali skôr niečo menšie.

4 Pokoje

Obed v podniku 4 Pokoje sme mali na našom “ochutnávacom to-do liste” už dlho. Menu majú bohaté, pokojne sem zájdite aj na raňajky, obed, večeru, dezert či kokteil.

Počas obeda v čase od 11:00 do 15:00 tu natrafíte na klasické obedové menučká, ktoré stoja okolo 9 eur a porcie sú primerane veľké. Vyberie si aj vegetarián, no vegáni či ľudia s intoleranciami by mohli mať problém. Ochutnali sme tu pečenú tekvicu s feta krémom a pikantné mäsové guličky s rajčinovou omáčkou a jazmínovou ryžou. Naozaj veľmi chutný, sýty a poctivý obed.

Zdroj: Instagram

Bistro Domovina

Na Zelním trhu sme natrafili na nenápadné Bistro Domovina, ktorého recenzie nás presvedčili o tom, že sa tu chceme najesť. Keď sme si prehliadli ponuku, celkom nás prekvapila – podľa názvu sme čakali české klasiky v modernom prevedení, no namiesto toho sme si vyberali z ázijských špecialít.

Všetko však chutilo výborne, preto sme sa tu boli najesť rovno 2krát. Pho bolo perfektne dochutené a poriadne sýte, bao buny vo vegánskej verzii pekne šťavnaté, letné rolky plné sviežich chutí. Ale najviac nás odrovnalo trhavé bravčové mäso, z ktorého sme padli na zadok.

Kam na večeru v Brne?

Pri množstve podnikov, ktoré ponúka gastro scéna v Brne, sme mali problém vybrať si 3, ktoré vyskúšame. Dostali sme totiž množstvo odporúčaní, či už od našich kamarátov alebo od rôznych blogerov. Napokon sme sa rozhodli pre tieto:

Stopkova Plzeňská Pivnice

Naša povinná zastávka vždy, keď sme v Brne. A zakaždým si vravíme, že tentokrát ochutnáme niečo iné ako sviečkovú na smotane, no vždy skončíme s tanierom tej najlepšej sviečkovej na svete.

Reštaurácia je veľmi veľká, dvojposchodová s terasou, no aj tak je neustále preplnená. Ak sa sem chystáte počas víkendu či v nejakom frekventovanom čase, radšej si spravte rezerváciu. Natrafíte tu aj na denné menu, v ktorom sú väčšinou jedlá z mäsa. Poloha je skvelá, rovno v centre.

Zdroj: web reštaurácie

Kohout NA VÍNĚ

Túto reštauráciu sme si nechali na špeciálnu príležitosť – oslávili sme v nej narodeniny. Môžete si tu vybrať jedlo z klasického menu, no my sme sa rozhodli pre degustačné menu. To si môžete dať v dvoch verziách, plnohodnotnej alebo skrátenej.

Cena je pomerne vysoká (60 € bez vína), no za ten zážitok to rozhodne stálo. Obsluha, prezentácia jedál, chuť aj samotná atmosféra boli skvelé a vrelo tento podnik odporúčame aj vám.

Manya

Pokiaľ ste dostali chuť na sushi či inú japonskú špecialitu, Manya  Sushi & Sake Izakaya bude tou správnou voľbou. Podnik je pomerne malý, preto si určite spravte rezerváciu. My sme na ňu zabudli a ušlo sa nám miesto pri veľkom stole v strede miestnosti, kde vedľa nás sedeli ďalší hostia.

Interiér bol krásny, s príjemnou hudbou aj ochotným personálom. Pri výbere z menu sme sa dlho nevedeli rozhodnúť, keďže všetko vyzeralo lákavo. Napokon sme si nechali odporučiť sushi a skúsili sme aj gyozu a karaage don – chrumkavé kura.

Pri sushi nám padla sánka, bolo fantastické. Každý kúsok bol ozdobený a vyzeral, akoby mal ísť rovno do katalógu. Aj zvyšné jedlá boli výborné, no na sushi sem rozhodne musíte zájsť.

Zdroj: Instagram

Kam na kávu, koláč či zmrzlinu v Brne?

V Brne nebudete mať problém s výberom dobrej kávy. Na každom kúsku natrafíte na útulné kaviarničky či vozíky s výberovou kávou, ktorú si môžete vypiť na stojáka. V pamäti nám utkvel napríklad Monogram Espesso Bar, v ktorom sme boli snáď 5krát.

Počas teplejších dní nevynechajte zmzlinu v podnikoch Ještě jednuArtica gelato. Doteraz sa nevieme rozhodnúť, kde nám chutila viac. No a na výborný koláčik sme natrafili v Kafe Friedrich a u Mlsné holky.

Zdroj: Instagram

Kam na drink v Brne?

Na záver tu pre vás máme tip na legendárny bar, ktorý ak ste v Brne, musíte vyskúšať!

Bar, který neexistuje

I keď pri názve tohto baru môžete mať pocit, že ho nájdete len ťažko, buďte bez obáv. Nachádza sa priamo v centre Brna a určite naň ľahko natrafíte. Odporúčame vám ale rezerváciu stola, pretože podnik býva obsadený do posledného miesta.

Vo vnútri podniku sa nachádza dlhý bar, za ktorým nepretržite pracuje niekoľko barmanov. Za ich chrbtom sú vysokánske regály, ktoré sú od vrchu po spodok zapratané tými najrôznejšími druhmi alkoholu. A viete, ako si barmani dočahujú fľaše z vyšších políc? Jazdia si tam na posuvnom rebríku. Celkom cool.

Niekoľkokrát do roka pripravujú nové menu, ktoré má príbeh. Väčšinou ide o detektívku či inú zápletku, pričom sú k nej doladené špecifické drinky. My sme vyskúšali niekoľko drinkov a ešte k tomu ochutnávku whiskey, čo bol zážitok sám o sebe. No a keď sme zbadali v menu mini burgre, neodolali sme. Jedlo, drinky a celková atmosféra boli v Bare, který neexistuje, nezabudnuteľné.

Zdroj: Instagram
zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin
referencie