Celosvetovo najobľúbenejší nápoj, ktorý môže zlepšiť vaše zdravie

1492
Zdroj: Shutterstock.com

Nielen celosvetovo, ale už aj medzi Slovákmi je najobľúbenejším nápojom káva – každý jej vypije v priemere okolo 150 litrov za rok. Dôvodov je viac a povzbudivý účinok patrí k jednému z nich. V mnohých prípadoch však môže mať tento nápoj pozitívne účinky aj na vaše zdravie, čo potvrdilo viacero odborných vedeckých výskumov. 

Tri až štyri šálky kávy denne majú zvyčajne pozitívny vplyv na naše zdravie. Mierna konzumácia kávy je spojená s nižším rizikom kardiovaskulárnych ochorení, mŕtvice a rakoviny pečene. Predpokladá sa aj nižšie riziko Parkinsonovej choroby, cukrovky, Alzheimerovej choroby a depresie. Ani zďaleka to nie je jediný prínos konzumácie tohto nápoja. 

Káva znižuje zápal pri stukovatení pečene

Pozitívny vplyv kávy na metabolizmus pečene je už dávno vedecky dokázaný. Štúdie ukázali, že ľuďom s nealkoholickým stukovatením pečene, ktorí nemajú poruchu metabolizmu lipidov, prospieva až šesť šálok kávy denne. Jedným z dôvodov je protizápalový účinok kofeínu.

Samozrejme, rovnako ako všetko, čo konzumujeme, by malo byť čerstvé a kvalitné, aj káva by si mala prejsť dôkladným výberom. Len potom môžete od nej očakávať tie najlepšie účinky. Dnes to však nestačí a veľa závisí aj od prípravy, s ktorou vám veľmi dobre a iba ten najmodernejší De’Longhi kávovar poradí.

Plnoautomatický kávovar je jedným z najlepších vynálezov dnešnej doby, a to nielen pre tých, ktorí sú ráno ospalí. Nie je predsa nič jednoduchšie, ako ráno vstať, stlačiť jedno tlačidlo a dať si čerstvú kávu. Deň sa tak môže začať uvoľnene a s potrebnou energiou. 

Veľkou výhodou plnoautomatického kávovaru je, že s ním rýchlo a jednoducho pripravíte jednotlivé druhy kávy ako cappuccino, espresso alebo latte macchiato.

De’Longhi značka má v arzenáli rôzne kávovary, z ktorých si môžete na Okay.sk vo výhodnej cene vybrať pre vás ten najlepší. Samozrejme, záleží na vašich prioritách a na tom, čo od kávovaru očakávate. 

Okrem jednoduchých modelov získate aj sofistikované high-tech plnoautomatické kávovary, ktoré vykúzlia každú kávovú kreáciu, akú si len viete predstaviť.

Kofeín vás prebudí aj správne naladí

V mozgu kofeín vytláča z receptorov nervových buniek unavený adenozín. To zvyšuje vašu hnaciu silu, náladu, bdelosť a koncentráciu. Okrem toho kofeín zvyšuje rýchlosť myslenia, uľahčuje učenie a zlepšuje dlhodobú pamäť. Tak to vyskúšajte. 

Káva chráni ľudský genóm

Jedna z ďalších štúdií prišla k záveru, že káva má chrániť ľudský genóm (DNA) pred poškodením. Za týmto účelom sa skúmal vplyv kávy na DNA 84 mužov. Polovica subjektov pila tri až štyri šálky čiernej kávy každý deň počas štyroch týždňov. Druhá polovica v rovnakom období pila iba vodu. Pred a po vyšetrení genetického materiálu sa u všetkých účastníkov štúdie ukázalo, že DNA kávičkárov vykazuje menšie poškodenie ako u tých, ktorí pili iba vodu, ktorá je pre telo samozrejme tiež veľmi dôležitá. Keďže testované subjekty sa líšili iba v konzumácii kávy, vedci predpokladajú, že káva chránila DNA pred poškodením. 

Dôležité a zaujímavé detaily prípravy kávy, o ktorých by ste mali vedieť

Nie je známe, ktoré z až 1000 zložiek v káve vyvolávajú aké účinky. Takmer všetky štúdie a prax ale hovoria o výhodách pitia čiernej kávy bez mlieka a cukru. Samozrejme, veľa závisí od odrody a spomínaného spracovania či prípravy. Nie je to ale iba o druhu kávy a prístroji, ktorý sa o všetko postará.

Oplatí sa vedieť, že napríklad, Espresso obsahuje menej kyselín ako filtrovaná káva, pretože tie sa počas dlhého praženia strácajú. To je dôvod, prečo je pre mnohých espresso ľahšie na žalúdok ako klasická filtrovaná káva.

Filtrovaná káva  zasa ale menej cafestolu a kahweolu – dvoch látok, ktoré majú negatívny vplyv na hladinu cholesterolu. Uviaznu vo filtri. Ak preto máte vysokú hladinu cholesterolu v krvi, pite radšej filtrovanú kávu.

Bežná šálka kávy obsahuje 80 až 120 miligramov kofeínu. Táto dávka účinkuje v priemere štyri hodiny. Pridanie mlieka do kávy môže ale výrazne predĺžiť dobu jej pôsobenia. Prečo? Tuk v mlieku spomaľuje vstrebávanie kofeínu v krvi, čím účinkuje dlhšie. 

Tak to s kávovarom, ktorý sa o správny pomer mlieka a kofeínu v káve postará vyskúšajte a pozitívne účinky tohto nápoja na vaše zdravie si nielen v kaviarni, ale aj doma plnými dúškami užívajte. 

Zdroj obrázka: Yulia Grigoryeva/Shutterstock.com

zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin
referencie